Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


A manuális terápia lényegét meghatározni azért nehéz, mert annak elemei az utóbbi években megjelentek a gyógytornában, a jógában, egyes mozgásterápiákban. A manuális terápia nem összekeverendő a gyógymasszázzsal, a reflexterápiákkal, s gyakran a természetgyógyászatnak ezt az ágát a paramedicinához, illetve az alternatív medicina valamely ágához sorolják, holott inkább a hagyományos, ún. nyugati orvosláshoz áll közel, mivel hatásmechanizmusa hagyományos orvostudomány ismeretanyagán alapul. A manuális medicina - mint gyógymód - a mozgás szervrendszerének visszafordítható működési zavaraival foglalkozik, kézzel végzett technikákat alkalmaz a gerinc és perifériás izületek elváltozásainak diagnosztikájára és kezelésére.


A patikusok múlt csütörtöki kamarai fórumán megfogalmazott petíció következménye, hogy a kormányfő tegnap találkozott a gyártók és a gyógyszerészek képviselőivel. A gyógyszerészek ugyanis azzal fenyegették a kormányt, hogy ha életbe lépteti az új ártámogatási rendszert, akkor teljes áron – tehát támogatás nélkül – értékesítik majd a pirulákat. Egy-egy életmentő szer esetében ez akár beláthatatlan következményekkel is járhatna, hiszen az inzulinhoz, a daganat elleni készítményekhez a betegek jelenleg térítésmentesen jutnak hozzá. Ha ez nem így történne, akkor egy-egy adagért akár tízezreket is fizetniük kellene. A rendszer bevezetését így két héttel elhalasztották, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöksége pedig a tárgyalások idejére felfüggesztette a tervezett demonstrációt.


Az egészségügyi miniszter kezdeményezi a kormánynál, hogy két héttel halassza el az átmeneti gyógyszerár-támogatási rendszer bevezetését. Csehák Judit szerint ennyi idő elég lehet arra, hogy egyedi szerződésekben állapodjanak meg a gyártókkal az új ártámogatási rendszer részleteiről.


A rendszerváltás óta minden kormány meghirdette az egészségügy reformját, mégsem történt semmi – az ágazat helyzete csak romlott.


Csaknem 24 százalékkal kellett volna emelni a gyógyszerek térítési díját augusztus 15-től, vagy szeptember 1-től, ha a kormány nem változtatja meg a gyógyszerár-támogatást a második félévre - mondta el Csehák Judit egészségügyi miniszter a kabinet ülését követő szóvivői tájékoztatón szerdán, Budapesten.


Miniszteri biztost nevez ki az egészségügyi szaktárca első embere az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) élére, míg a menesztett főigazgató pert fontolgat, értesült a Népszava. Vojnik Mária, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke lapunknak nagyvonalakban vázolta a sürgősségi betegellátás lehetséges új rendszerét.


A gyógyszerészek szerintkaotikus helyzetet teremt a lakosság ellátásában az augusztus közepétől bevezetendő új támogatási rendszer.


Januártól kell többet fizetni a társadalombiztosító által támogatott gyógyszerekért, noha Csehák Judit egészségügyi miniszter alig három hete tett ígéretet arra, hogy februárig nem emelkednek a lakossági terhek. Valószínűsíthető, hogy jövőre ezek a medicinák a tervezett inflációnál nagyobb mértékben drágulnak.


A Magyar Gyógyszerész Kamara megyei elnökei tiltakoznak az augusztus közepétől bevezetendő gyógyszerár-támogatási rendszer ellen.


Már több éve elkészült az a finanszírozási modell, amit valószínűleg a jövő évtől vezet be a kormány a kórházak költségvetési stabilitásának megőrzésére - értesült a Népszava. Az áfa-növekedés, valamint az áremelkedések miatt 5-6 milliárd forinttal ugrik meg az egészségügyi szolgáltatók kiadása. A kórházak bizakodóak.


A közelmúltban több olyan ügy kapott nyilvánosságot, amelyben véleménye kifejtésére kérték az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, a szakminiszter javaslattevő, tanácsadó testületét. Egyes országokban az ilyen tekintélyes grémiumok álláspontja majdhogynem perdöntő, nálunk azonban más a helyzet. Az őssejtügyben az érintett magánvállalkozás a testületet jó hírnév megsértéséért perbe citálta, s bírói ítéletnek kellett megállapítania az ETT álláspontjának jogszerű voltát. Eközben az állampolgári jogok ombudsmanja is kifogásolta a testület véleményét. Ezért a napokban az ETT elnöke az MTA elnökéhez fordult, foglaljon állást a tudományos véleményalkotás alkotmányosan garantált szabadságát veszélyeztető támadás ellen.


Nincs akadálya annak, hogy a kormány is jóváhagyja szerdán az átmeneti gyógyszerár-támogatási rendszer bevezetésének elhalasztásáról szóló javaslatot – közölte Csehák Judit szakminiszter a kormányfővel zajló egyeztetés után. Medgyessy Péter miniszterelnök tegnap fogadta a gyártók és a gyógyszerészkamara képviselőit.


A gyógyszerészek azzal fenyegetnek, ha nem kapnak kedvező választ a petíciójukra, augusztus 16-tól teljes áron adják ki a támogatott készítményeket a betegeknek.


A gyógyszerpiac szereplői az új ártámogatási rendszer visszavonását kérik. Tegnap fórumot tartottak a gyógyszerészek.


Ismét áll a háború a gyógyszerpiacon: ezúttal ráadásul több olyan döntés is született, ami felkavarta az indulatokat.


A Magyar Orvosi Kamara (MOK) képviselő-testülete augusztus 16-ára ismét öszszehívta tisztújító küldöttgyűlését – tájékoztatta lapunkat Kupcsulik Péter elnök.


Ma dönt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) képviselő-testülete arról, hogy mikorra hívják össze ismét a tisztújító küldöttgyűlést – erről tájékoztatta lapunkat Szilvási István, a köztesület alelnöke. Emlékezetes: a MOK közgyűlési küldötteinek egy csoportja június elején kezdeményezte az elnökség visszahívását. Kilencvenegy kamarai tisztségviselő ugyanis sérelmezte, hogy az elnökség a kormányzattal zajló, a kórházak privatizációjáról szóló egyeztetéseken eltért a tagságtól kapott felhatalmazástól. S miután – véleményük szerint – ezeken a tárgyalásokon a köztestület „csatát is vesztett”, ragaszkodnak a tisztújításhoz. A legutóbbi, július 26-ára összehívott közgyűlésre nem érkezett kellő számú küldött, így félóra után a jelenlévők dolguk végezetlen távoztak. Az alapszabály szerint a múlt szombati sikertelen fórumot meg kell ismételni, méghozzá az eredeti napirendi pontokkal.


Várhatóan még nem kerül jövő héten a kormány elé az ápolásbiztosításról szóló jogszabálytervezet. Az előkészítésért felelős pénzügyi és egészségügyi tárca szakemberei között nincs összhang arról, hogy az új biztosítási ágból mikor lehet szolgáltatásokat igénybe venni.


A kormány tervei szerint jövő januártól megkezdődne a harmadik társadalombiztosítási ág, az ápolási biztosítás rendszerének kiépítése. Az elöregedő magyar társadalom problémáival szembesülve a német társadalombiztosítás mintájára a kormány új biztosítási ág – az ápolási biztosítás – bevezetését tervezi.


A kormány a jövő év februárjáig befagyasztotta a gyógyszerár-támogatásokat. Ez jó hír a betegeknek: a támogatott orvosságok ára februárig nem változik.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.