Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


Országszerte öt tűcsere-automatát szerelnek föl azért, hogy a drogfogyasztók tiszta eszközökhöz juthassanak. A berendezések elsősorban azok szenvedéseit enyhítheti akiknél a drogfogyasztással járó káros folyamatot már nem lehet megállítani. Legalábbis ezt állítják az automata-ötlet megálmodói.


Aláírták a globális Dohányzásellenes Keretegyezményt Hétfőn aláírták az elmúlt évtizedek egyetlen globális egészségügyi megállapodását, a Dohányzásellenes Keretegyezményt. A számos aláíró ország közt van Magyarország is.


A passzív dohányzás összefüggésben áll a tüdőrákkal és szívbetegségekkel - legalábbis az orvostársadalom ezt a nézetet tartotja mérvadónak. New York-i és kaliforniai tudósok a British Medical Journalban közzé tett kutatásából viszont az olvasható ki, hogy ezek a várt következmények túlzóak.


Egy a közelmúltban végzett világ felmérésből kiderült, hogy a normális szexuális életüket a merevedési zavarban szenvedő férfiak a különböző terápiák ellenére sem tudták visszanyerni


A magyar háztartásokban 3 százalékkal több tejet vásároltak 2002 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban. Éves fogyasztásuk így megközelíti az 500 millió litert - derül ki a GfK Piackutató Intézet közleményéből. Az intézet adatai szerint nőtt a sajt, a tejföl és a gyümölcsjoghurt fogyasztása is.


Veszélykeresés - esélyteremtés címmel rendeztek ma konferenciát a drogról és az ellene való küzdelemről. Az állami és szakmai szervezetek eszmecseréjéről


A Debreceni Egyetemen megrendezett Szenvedélybetegségek labirintusában című konferencia kapcsán a Hajdú-Bihar megyei szenvedélybetegekről, gyógyítási lehetőségeikről kérdeztük dr. Máté Valéria pszichiátert. Megtudtuk, hogy az országos felmérések megyére vetített adatai szerint 1999-ben a megyei első és második osztályos középiskolások 27-30 százaléka fogyasztott drogot. Ez a szám napjainkra 30-35 százalékra emelkedett.


A WHO (Világegészségügyi Szervezet) definíciója és a népegészségügy szerint a megbetegedés, a rokkantság és az életminőség a legfontosabb fogalmak az egészségmegőrzés területén. Az alvászavar kihat mind a három területre. Olyan orvosi probléma, amelynek magas az előfordulási aránya: sok embert érint, az egyénre és a társadalomra nézve egyaránt komoly következményekkel.


A kábítószer fogyasztás növekedése, továbbá a vonatkozó törvény módosításának a napirendre kerülése elkerülhetetlenné tette a kompetens szervezetek számára álláspontjuk kifejtését. A MOK állásfoglalása a következő:


A zsenialitás génjeinek döntő többsége az anyától származik - mondja Czeizel Endre orvos-genetikus, akinek "Tudósok, gének, dilemmák" című könyve most jelent meg. Legutóbb a költő géniuszokról írt, most a magyar vagy magyar származású Nobel-díjasok családfáját állította fel. A könyv írásakor még nem tudott Kertész Imre Nobel-díjáról, ezért nincs benne ő a kötetben. Hány magyar Nobel-díjas van tulajdonképpen?


Az Országos Vérellátó Szolgálat megkezdte a kórházak nyári vérellátásának megszervezését, vérhiány miatt nem maradnak el a sürgős műtétek. Évente 450-500 ezer véradás történik. A biztonságos vérellátáshoz napi 8-10 ezer egység vörösvérsejt-koncentrátum szükséges. A gyógyintézmények egyenletes vérellátását az országos diszpécserszolgálat koordinálja.


Egy san francisco-i orvosi konferencián megállapították, hogy az Alzheimer-kór kialakulásában nagy szerepet játszhat az életvitel minősége és a genetikai tényezők közötti interakció.


Egy elmeosztály életéről szól a Magyar Könyvklub által megjelentett Aranyketrec című kötet. A Benedek István tollából született könyv, csaknem ötven évvel ezelőtti megjelenésével szenzációszámba ment, nagy vihart kavart, és az íróját egy csapásra ismertté tette. Bár hosszú ideig nem ért meg újabb kiadást, mégis nemzedékek olvastak, tanultak belőle.


Ez év elejétől éleslátást biztosító szemüveget kell nyújtson a munkáltató dolgozóinak, ha azok naponta legalább négy órát töltenek el képernyő előtt -áll a nemrégiben módosított, a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló rendeletben.


Fényképek nagy halomban az asztalon: Totyi bácsi, apám gyerekkori barátja mindegyiken. Totyi bácsi nagy fehér autónak támaszkodva, golfpályán, a kertben, Totyi bácsi baseball-meccsen, magnóliabokor előtt, Totyi bácsi a hivatala bejáratánál. Totyi bácsi amerikás magyar volt, a háború sodorta az óceánon túlra, és meglehetős karriert csinált odaát. Vacsora után voltunk, Totyi bácsi órák óta mesélt az ottani élet csodáiról, én majszoltam a csokoládét, amit hozott, a szüleim elgondolkodva hallgatták.


Az ünnepek közeledtével jó hír az absztinenseknek: úgy is 'berúgás közeli állapotba hozhatjuk magunkat, hogy egy csepp alkoholt sem iszunk, legalábbis erre a következtetésre jutott egy új-zélandi kutatás vezetője.


A mellrák gyógyítható - annál könnyebben, minél előbb felfedezik. Ennek feltétele, hogy a teljesen panaszmentes nők is részt vegyenek időről-időre a szűrővizsgálaton, mert így lehet felismerni már kezdeti stádiumban a tüneteket. Az emlőszűrésre behívott nők 64 százaléka megjelent a vizsgálaton Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: sikeres volt a figyelemfelkeltő akció is, az önkormányzatok is összefogtak, buszokat béreltek, úgy vitték az asszonyokat-lányokat a szűrésre. Nyíregyházán - az Egészség hídja összefogás elkötelezett híveként - ott volt az Amerikai Egyesült Államok nagykövete, Nancy Goodman-Brinker asszony is.


A holnapi szakmai tanácskozással a végére ér az "Egészséges Magyarországot!" ismeretterjesztő programsorozat. A rendezvényeken az alapellátásban dolgozók tekintették át a népe gészségügyi programból adódó, rájuk rótt feladatokat.


Nem a sajnálatunkra számítanak, nem az olykor jó szándékunk ellenére is megalázó segítségre, hanem a megértésünkre. Nagyon kevés empátia is elég ahhoz, hogy lássuk: mi jelent nekik gondot, mi akadályt... A fogyatékosok éve lesz a jövő esztendő - így döntött az Európai Bizottság ajánlása nyomán az unió parlamentje. Bőven van mit tenni az érdekükben itt, Magyarországon is.


Könnyebb megelőzni a bajt, mint gyógyítani - hangzott el a szenvedélybetegségek elleni konferencián, ahol főként a kábítószer-terjesztésről és fogyasztásról volt szó. Szakemberek úgy gondolják, sok fogyasztó azért nem kér orvosi segítséget, mert fél a törvény büntetésétől. Az ide vonatkozó jogszabályokat éppen a napokban módosítja a Parlament.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.