Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


Skót tűzoltók már kísérleteznek a legújabb mobil-technológiával mint a balesetekben, tűzesetekben megsérült emberek életmentéséhez fontos eszközzel. Ily módon a kórházakat képüzenetekben tájékoztatnák az érkező sérültek állapotáról, gyorsítva a felkészülést - írja a The Herald-ra hivatkozva az e-kereskedelem.


Altatás nélküli szívműtétet végeztek brit orvosok négy betegen az elmúlt egy hétben. A szigetországban forradalmian újként kezelt eljárásnak az az előnye, hogy olyan betegeket is operálhatóvá tesz, akiknek állapota az altatást vagy az úgynevezett nyitott szívműtétet nem teszi lehetővé. Az ébren operált betegek gyorsabban is gyógyulnak, és hamarabb elhagyhatják a kórházat is.


Amerikai kutatók szerint a Prozac-féle antidepresszánsok hatékonyságának kulcsa valójában az eddig mellékhatásuknak tartott, új idegsejtek termelődését serkentő hatásuk lehet


Amerikai kutatók egyetlen injekció beadásával alig négy hét alatt védettséget értek el a halálos ebolavírus ellen – igaz, még csak majmokban. Közismert, hogy az ebolafertőzés nagyon gyorsan terjed az emberek között. A vírus súlyos, kezelhetetlen vérzéses lázt okoz, a betegek kilencven százaléka nem éli túl a fertőzést. A korábbi vakcinációs eljárások hat hónap alatt, kombinált kezeléssel érték el az immunitás kialakulását a kísérleti állatokban. Ha az eljárás az ember esetében is eredményes lesz, segítségével kordában tarthatók a járványok – írta Gary Nabel, a washingtoni nemzeti egészségügyi intézet víruskutató központjának munkatársa a Nature e heti számában.


A zöld tea rákellenes hatása még erőteljesebb és változatosabb, mint azt eddig feltételezték. Egy újonnan azonosított biokémiai folyamat további adalékkal szolgálhat arra, miért jóval kisebb a daganatok előfordulása a rendszeres fogyasztók között.


Egy 4-5 éves autista gyermek agya egy felnőtt agy méretével vetekszik A legújabb kutatások szerint minden százhatvanadik ember bizonyos fokú autizmusban szenved. Ez a mutató kétszer-háromszor magasabb a hetvenes években megismert adatoknál - írja a Newsweek.


Kanadai szakemberek olyan tabletta kifejlesztésén dolgoznak, amely felméri a beteg állapotát, és ennek megfelelően adagolja a hatóanyagokat


Jóllehet az az európai uniós célkitűzés, hogy 2000-re 15 százalékkal csökkentsék a daganatos halálozást nem vált valóra, a tagállamokban a betegség a prognosztizáltnál kevesebb áldozatot szed.


A világon minden tizedik, kis beavatkozást igénylő csípőprotézis-beültetést Magyarországon végzik. A hagyományos beavatkozással szemben ez kevésbé fájdalmas műtéti eljárás, a beteg másnap lábra állhat. Hazánkban csak néhány hónapot kell várni egy csípőprotézis beültetésére, Angliában és a skandináv országokban több évet is.


Az emlőrák megelőzésében újdonságnak számító mellönvizsgáló kesztyűt mutattak be a Gellért Szállóban.


A szakemberek és a betegek is nagyon sokat várnak az új daganatellenes gyógyszerektől, amelyek az eddigi kemoterápiás szerekkel ellentétben sokkal célzottabban hatnak, s belátható időn belül gyökeres változást hozhatnak a rák elleni küzdelemben.


Egy újonnan azonosított daganatelnyomó gén a jól ismert p53-génnel együttműködve gátolja a tumorsejtek képződését. Ez az első eset, hogy egy ún. hisztonfehérjéről daganatelnyomó hatás derült ki.


Az eddigi legszélesebb körű, mintegy egymillió nőre kiterjedő vizsgálat eredményei szerint a hosszú távú hormonpótlás - főként annak ún. kombinált formája - kétszeresére növelheti az emlőrák kialakulásának kockázatát.


Amerikai kutatók olyan védőoltást fejlesztettek ki, amely hatékonyan védi meg az emlősöket az ebola vírussal szemben, áttörést hozva a halálos fertőző betegség elleni harcban.


Amerikai orvosok egyszerre ültettek át három vesét donorból betegbe.


Izraeli tudósok szerint a napenergiával működtetett lézeres orvosi műszerek olcsóbb alternatívát kínálnak a hagyományos lézernél


Ismét felfedezi a világ a doppingellenes orvosok mumusát, a növekedési hormont. A Nemzetközi Antidopping Ügynökség (WADA) elismeri, hogy igen kevés az esély arra, hogy az athéni olimpián lebuktassák a hormonkezelt versenyzőket, így hát marad az úttörő becsületszó, hogy a világon senki sem fog doppingolni.


Egy nemzetközi kutatócsoport olyan génváltozatot azonosított, amely kulcsszerepet játszhat a szívinfarktusok kialakulásában. A gén hibás változata közel háromszorosára növeli a kockázatot.


Amerikai kutatóknak sikerült olyan egér kolóniát kitenyészteniük, amely ellenáll a testbe injekciózott daganatos sejteknek. Az egerek rejtélyes képességének kulcsát megtalálva valószínűleg új rákellenes terápiákat lehet majd kifejleszteni.


Amerikában már 300 gyerek kapott injekciót, amelytől állítólag átlagos növésű felnőtt lesz


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.