Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


Az állampolgárok többsége valójában nem tudja, miről is szól az egészségügy privatizációja, ennek ellenére a magánosítást mégis az egészségügy területén tartaná a leginkább kívánatosnak – ez derült ki az egészségügyi tárca által megrendelt Tárki-felméréséből.


Azonnali, átfogó szabályozás nélkül rövid időn belül katasztrófális helyzet alakulhat ki az egészségügyben a létszámhiány miatt.


Hamarosan folyósítja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a háziorvosok egy részének azt az összeget, amely a praxisok finanszírozásának megváltoztatása miatti kiesést kompenzálja ? tájékoztatta lapunkat Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet (Oali) főigazgatója.


A köldökzsinórvér levétele, szállítása, tárolása nem emberen végzett kutatás, így nem is engedélyhez kötött - ilyen végzés kibocsátását kérték ideiglenes intézkedésként a felperesek a Főváros Bíróságon tegnap megkezdődött őssejtperben.


Elégedett a magánpraxis bevezetésével Matejka Zsuzsa az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója. Elmondása szerint ennek köszönhetően az OEP az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtókat egymással versenyeztetve, a finanszírozás technikájával képes befolyásolni és kiválasztani a betegnek a legjobb minőséget nyújtó szolgáltatót.


Magasabb bérek, biztonságosabb, jobb munkakörülmények és színvonalasabb betegellátás, ez az, ami vitathatatlanul a cél, mindez pedig a jelenlegi költségvetés mellett elképzelhetetlen - véli az egészségügyi dolgozók egy másik, a priavatizációt inkább támogató csoportja.


Az egészségügyben dolgozó magánvállalkozók optimisták, többségük jónak ítéli meg üzleti lehetőségeit. Ez derül ki a GKI Gazdaságkutató egészségügyet érintő fölméréséből. Magyarországon több mint 10 ezer egészségügyi vállalkozás működik, és munkájuk révén 90 milliárd forintos bevételük volt tavaly. Derűlátásuk pedig, nem nagy bátorság erre gondolni, nyilván nemcsak a gazdasági, hanem az egészségügyi körülményekkel is összefügg.


"A felelősség alól az állam és az őt képviselő, törvényhozásban részt vevő képviselői nem vonulhatnak ki. Az egészségügy struktúrájának átalakítása nem oldható meg előzetes, pártpolitika feletti, konszenzusos, szakmailag egyeztetett program elfogadása nélkül… Ha ezeknek az előzetes erkölcsi követelményeknek nem tesz eleget a törvényhozás a XXI. század elején, akkor ne tessenek elvárni, hogy a népegészségügyi programban bárki zászlós lesz havi 64 ezer forint bruttóért! Mélyen erkölcstelennek tartom, hogy az önkormányzatokat forrás és szakmai, számon kérhető támogatás nélkül kiszolgáltatott helyzetbe hozzuk" – a citátum Cser Ágnestől, az EDDSZ elnökétől származik, a kormány 5047. szám alatt beterjesztett "Az egészségügyi közszolgáltatások nyújtásáról és az orvosi tevékenység végzésének formáiról" szóló törvényjavaslatának az Országgyűlés Egészségügyi és szociális bizottsági vitáján hangzott el. (Az úgynevezett kórháztörvényre egyébként a foglalkoztatási és önkormányzati bizottság igent mondott.)


Ősszel megszülethetnek azok a jogszabályok, amelyek garanciákat nyújtanak a háziorvosi rendelők privatizációjához és anyagi támogatásához - mondták az önkormányzati egészségügyi napok országos rendezvényén.


Alkotmánybírósághoz fordulnak a szocialisták az úgynevezett "ágyláb"-törvény hatályon kívül helyezése miatt. Szerintük ugyanis csökken az önkormányzatok autonómiája, sérül a jogbiztonság, és a döntés korábbi alkotmánybírósági határozatokat is figyelmen kívül hagy. A minisztérium illetékesei másként látják a kérdést.


A hazai 2,3 millió 14 éven aluli gyermek több mint kétharmadát az alapellátásban dolgozó 1600 gyermekorvos látja el. Az utóbbi tíz évben az Európában is kimagasló ellátás színvonalát csak megfelelő utánpótlással lehet fenntartani, jelenleg 52 év az orvosok átlagéletkora.


Távol akarják tartani a gyógyszergyártókat. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója azt javasolja a kormánynak, hogy a gyártókat sújtsa pénzbüntetéssel, ha az orvosokat ajándékokkal, kedvezményekkel próbálják rábírni arra, hogy az ő gyógyszereiket írják fel a betegeknek.


A belga orvostársadalomban élénk visszhangot keltett, hogy az Orvosok Világtársasága (AMM) erélyesen elítélte az orvosilag elősegített halált, az eutanáziát engedélyező belga és holland törvényt, és felszólította a két ország orvosait, hogy tartózkodjanak gyakorlásától.


Hideg zuhanyként érte a Magyar Orvosi Kamarát, hogy a múlt pénteken nem volt határozatképes a kórházi privatizáció elleni tiltakozás ügyében összehívott rendkívüli küldöttgyűlésük. A megjelentek viszont csaknem egyhangúan elutasították a törvénytervezetet, pedig Medgyessy Péter külön találkozóval és hitelígérettel próbálta megnyerni az orvosok támogatását, vagy legalábbis megnyugtatni a kedélyeket a törvény végszavazásáig.


Az empirikus adatok azt mutatják, hogy minden fejlett országban kisebbségben vannak a for profit kórházi ágyak, melyek az átlagosnál kisebb méretű kórházakban találhatók, s általában néhány speciális ellátási szegmensre korlátozódnak.


Komoly viharokat, akár még a demonstráció lehetőségét is felvetette az elfogadás előtt álló úgynevezett kórháztörvény, azaz az ellátórendszer privatizációjának szakmai szabályozása.


Az egészségügyi intézmények finanszírozása kizárólag állami keretből lehetetlen - állítja a szaktárca politikai államtitkára. Ezért a kormány a szférában érdekelt cégeket is bevonná a magánosításba.


Az egyesek által hőn áhított, sokaknak viszont rettegést jelentő egészségügyi privatizáció buktatóiról lesz szó az alábbiakban. A Parlament Egészségügyi és szociális Bizottságának ülésén elhangzottakból adunk ízelítőt, hogy az Olvasó lássa, magas körökben miként és miről csatároznak.


Az Egészségügyi Minisztérium nemrég kinevezett politikai államtitkára szerint a MOK döntése nem az egész orvostársadalom véleményét tükrözi - a testület az egészségügyi privatizációs törvénytervezet visszavonását kezdeményezte -, mindenesetre Benyhe István politikai államtitkárt meghallgatta az Országgyűlés egészségügyi bizottsága.
Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.