Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


Az állampolgárok többsége valójában nem tudja, miről is szól az egészségügy privatizációja, ennek ellenére a magánosítást mégis az egészségügy területén tartaná a leginkább kívánatosnak – ez derült ki az egészségügyi tárca által megrendelt Tárki-felméréséből.


Három kormány- és két miniszteri rendele szabályozza ezentúl az egészségügyi intézmények működésének engedélyezését. Így például kórházak esetében minden egyes telephelyre külön engedélyt kell szerezni, amit a korábbi gyakorlattól eltérően nem a megyei, hanem a városi tisztiorvosi szolgálatok adnak ki. Ezzel párhuzamosan olyan minőségi szinteket alakítanak ki, amik híven tükrözik az intézmény pillanatnyi szakmai képességeit az eszközök és a szakdolgozók tekintetében.


Az elmúlt napokban elfogadott, új kórháztörvény nem zárja ki a telekspekuláció lehetőségét, írtuk lapunkban. Sorozatunkban annak próbálunk utána járni, hogy adott esetben milyen feltételek között hogyan valósulhatna meg egy kórház eladása.


A csepeli és a délpesti kórház összevonásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés név szerinti szavazással, az MSZP-SZDSZ-képviselők támogatásával, az ellenzék elutasítása mellett.


Ma dönt a Fővárosi Közgyűlés a csepeli Weiss Manfréd Kórháznak a Jahn Ferenc Kórházzal való „összevonásáról”, amely az aktív kórházi ellátás teljes megszüntetését, és a kórházi dolgozók többségének elbocsátását jelenti Csepelen. Az erről szóló határozattervezetet az ellenzék tiltakozása ellenére már elfogadta a közgyűlés szocialista-szabaddemokrata többségű egészségügyi bizottsága. A kórház vezetése, dolgozói és szakszervezete azonban továbbra is azt állítja: a tervezet indoklása finoman szólva nem állja meg a helyét – áll a szakszervezetek.hu honlapon.


Az egészségbiztosító szerint egyes kórházak meghamisítják a beavatkozások számáról szóló kimutatást annak érdekében, hogy több támogatást kapjanak.


A parlament tegnap 195 igen, 164 nem szavazattal, tartózkodás nélkül úgy döntött: az egészségügy működtetésében meghatározó szerephez jut a jövőben a magántőke is.


A kórházak többségében jóval több beteget kezeltek ebben az évben, mint tavaly. Az OEP szerint az intézmények – a betegek után járó több pénz reményében – meghamisítják az adatokat.


A kormánypárti politikusok úgy ítélik meg, hogy az orvosi kamara lényegében elfogadta a kompromisszumokat, és ezzel elhárult az akadály a kórháztörvény elfogadása elől.


Az egykori Fehér Kereszt Gyermekkórház a maga idejében korszerűnek számított. Csak hogy az nem éppen mostanában volt. A 117 éves épület, ahol a főváros egyik rangos gyermekgyógyászati klinikája működik, nap mint megküzd azért, hogy fenntarthassa önmagát. Az egykori Fehér Kereszt Gyermekkórház a maga idejében korszerűnek számított. Csak hogy az nem éppen mostanában volt. A 117 éves épület, ahol a főváros egyik rangos gyermekgyógyászati klinikája működik, nap mint megküzd azért, hogy fenntarthassa önmagát. Az egykori Fehér Kereszt Gyermekkórház a maga idejében korszerűnek számított. Csak hogy az nem éppen mostanában volt.A 117 éves épület, ahol a főváros egyik rangos gyermekgyógyászati klinikája működik, nap mint megküzd azért, hogy fenntarthassa önmagát.


A kamara harmadik kongresszusát is hiába hívták össze – Botrány vagy közröhej? A Magyar Orvosi Kamara szombati küldöttgyűlésén a testület belső ellenzéke a kórháztörvény miatt le akarta váltani a vezetőséget. Az ülés azonban határozatképtelen volt. Az alelnök szerint a hiányzók lejáratták a testületet.


Fokozatosan, legkésőbb augusztus 31-ig veszi át a csepeli Weiss Manfréd Kórháztól a sebészeti, a traumatológiai, a szülészeti és az intenzív osztályt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, miután a napokban megszületett a két intézmény összevonásának menetrendje.


A napokban elfogadott, kórháztörvény nem zárja ki az ingatlan spekuláció lehetőségét, írtuk lapunk csütörtöki számában. Szakértőink szerint ugyanis az egészségügyi intézmények működtetési - értékesítési lehetőségeit szabályozó új kódex, elvileg lehetőséget teremt a kórházak eladása után arra, hogy eredeti céljától "megfosztva" esetleg földig lebontva piacképes ingatlanként értékesítsék. Annak jártunk utána, hogy ez a Schöpf-Merei Kórház esetében milyen áron történhetne meg.


Ma sokan azon aggódnak, hogy az úgynevezett kórháztörvény megszavazásával a parlament kiárusítja a magyar kórházakat, és az intézmények nagy része magánkézbe kerül. Ha lesz meglepetés, akkor valószínűleg az, hogy épp az ellenkezője fog történni: a vártnál jóval kisebb lesz a vásárlási kedv. Egyáltalán nem a kórháztörvénytől függ ugyanis, hogy bekövetkezik-e a kórházak tömeges privatizációja, mert az mostanáig is lehetséges lett volna. S hogy mégsem történt meg, annak oka egyrészt az egyértelmű jogi szabályozás hiányából eredő folyamatos bizonytalanság, másrészt, hogy a nagy tömegű tébéjárulék ellenére a mai finanszírozás mellett az egészségügy nem tőkevonzó ágazat.


Továbbra sem csitulnak az indulatok, a viták a csepeli Weiss Manfréd Kórház tervezett bezárása miatt. A nyilatkozatháború akkor lángolt fel újra, amikor a múlt héten a városháza egészségügyi bizottsága úgy döntött: a fekvőbeteg-ellátás megszüntetését javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek. Az elképzelések szerint a jövőben a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban végeznék a csepeliek kórházi ellátását.


A kórháztörvény visszavonását megszavazták, az elnökváltást viszont nem az orvosoknak. Szombati küldöttgyűlésükön a Magyar Orvosi Kamara tagjai felkérték Medgyessy Péter miniszterelnököt, vonja vissza az intézmények privatizációjáról szóló tervezetet. Ha pedig mégis lesz róla végszavazás a parlamentben, a politikusok név szerint voksoljanak, vállalva a felelősséget a következményekért.


Ha az Országgyulés június 16-án megszavazza a kórháztörvényt, már egy hónap sem kell, és jogszabály ad felhatalmazást a privatizációra az egészségügyben. A magánosításnak persze számos feltétele lesz, és a jelek szerint nem kell attól tartani, hogy egyik napról a másikra kórházak tucatjait vásárolják fel a magántőkések. Azért nem minden aggodalom alaptalan, lehet, hogy a befektetők kimazsolázzák a nyereséges részlegeket.


Év végére a betegek már nem csak az ismerősök ajánlása, hanem akár egy hivatalos értékelő rangsor alapján is kiválaszthatják, melyik hazai kórházba feküdnének be.


A Népszabadság információja szerint a főváros kérelmével ellentétben nem tíz-, csak hatmilliárdos beruházás címzett támogatásáról készül kormány-előterjesztés a Bajcsy-Zsilinszky Kórház új tömbjének építéséről.


Megtorpanhat a fővárosi kórház-összevonási program, miután a főváros és a megye a kormánnyal folytatott tárgyalásain megállapodott abban, hogy 2004-től régiónkban egészségügyi racionalizálási mintaprogramot hajtanak végre.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.