Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


A Fidesz törvényjavaslatot nyújt be a parlagfű elleni hathatós védekezés érdekében - jelentette be Selmeczi Gabriella szerdán Budapesten.


Egy-két héten belül virágzani kezd a parlagfű, megkeserítve ezzel több tízezer ember életét. A gondokat enyhítendő, a városháza környezetvédelmi ügyosztálya körlevélben szólította fel a főváros intézményeit és közüzemi cégeit, hogy területeiken, ha eddig nem tették meg, végezzék el a kaszálást, mielőtt a növényekből pollen szabadulhatna a levegőbe. A Fővárosi és Pest megyei Talaj- és Növényvédelmi Szolgálat ugyanerre szólította fel a földtulajdonosokat. A parlagfű ugyanis elsősorban a mezőgazdasági művelés alatt álló, vagy abból kivont területeken tenyészik a legjobban. A kaszálásra azonban nehéz rábírni a földtulajdonosokat, annak ellenére, hogy a bírság összege, a földtörvény adta lehetőségek miatt elérheti az egymillió forintot.


Az első pollenek már megjelentek ugyan, de még mindig nem késő a parlagfu irtása. A gyommentesítés elmulasztásáért járó büntetés sajnos hatástalan.


Most az autópályák korában - éppen most avatták a Füzesabony-Polgár szakaszt - talán különösnek tűnhet, hogy egy vasútvonalra emlékezünk, ami ráadásul már nem is a mienk. 60 esztendeje, szinte napra pontosan 48 kilométernyi szakaszt adtak át Erdélyben, amire roppant nagy szükség volt, hiszen a második bécsi döntés olyan határvonalat rajzolt a Magyarországhoz visszakerült Észak-Erdély és Románia közé, ami a közvetlen összeköttetést elvágta az ugyancsak visszacsatolt Székelyfölddel.


Az árvizek megakadályozása és a folyó tisztaságának megőrzése a célja annak az együttműködésnek, amelynek keretében találkozott az öt tiszai ország vízügyért felelős minisztere.


Kanada partjainál végzett kísérletek azt tanúsítják, hogy a fókáknak kitűnő a memóriájuk és meglehetősen intelligensek..


A Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa, Turi-Kovács Béla bírálja a 2003-as költségvetés környezetvédelmi fejezetét.


A Hulladék Munkaszövetség kampányt indított azért, hogy ne kerüljön még több visszaválthatatlan flakon a forgalomba, maradjanak meg a visszaváltható üvegek.


Befejeződött a Greenpeace akció Sajóbábonyban. Mintegy 20 környezetvédelmi aktivista délután az Észak-Magyarországi Vegyiművek kapujához láncolta magát, mert szerintük a cég veszélyes gyom- és rovatírtó szert állít elő. A magyar-román-osztrák és angol környezetvédők a Bábony-patakból vett mintából jutottak erre a következtetésre. A gyár vezetői azt mondták, hogy az üzemben nem termelnek veszélyes anyagot.


Alaposan ki kellene szellőztetni a Földközi tenger medencéjében - már ha valahonnan egyáltalán jöhetne friss levegő. Meglehetősen lehangoló eredményeket hozott német kutatók átfogó légköri vizsgálata. E szerint a térségben romlik a levegő minősége, kevesebb a csapadék, az ózonérték viszont növekszik.


Bár még nem kezdődött el a parlagfű főszezonja, máris sokan megrohanták a patikákat, hogy gyógyszerekkel enyhítsék allergiás panaszaikat. Magyarország a parlagfűterjedés európai epicentruma, a mezőgazdasági művelési ágban nyilvántartott területek 80 százaléka fertőzött. Emiatt hazánkban mitegy hárommillió ember szenved allergiás panaszoktól. Ennek ellenére csupán évi egymilliárd forintot fordítunk a parlagfű elleni védekezésre, pedig becslések szerint e célra évente 6-8 milliárd forintot kellene fordítani.


A kimutatások szerint Budapesten naponta közlekedő háromszázötvenezer autó okozza a légszennyezés kilencven százalékát, így nem csoda, hogy a fővárosban 1990 és 1998 között 118 százalékkal nőtt például az asztmás betegek aránya.


A környezetvédelem területén a levegő minősége az amelyről mindenki véleményt fogalmaz meg. A nagyvárosokban a közúti közlekedés által okozott légszennyezés sok ember közérzetét negatívan befolyásolja, egészségét károsítja.


Az 1996-ban indult országos környezeti kármentesitési program célja, hogy az elmúlt száz évben a talajban és a földalatti vizekben maradt szennyeződést mérsékelje. A programról az illetékes tárca helyettes államtitkára, Rapics Róbert számolt be a parlament környezetvédelmi bizottságában.


A bécsi egyetem geológusai egy középtávú vulkánkitörést előrejelző rendszer kifejlesztésén dolgoznak.


Egyedülálló eredmények. Nem gazdasági jelentésről, vagy bármiféle rekordról van szó, hanem a több éve bezárt pécsi uránbánya okozta környezeti károk fölszámolásáról. A munka még nem ért véget, de mint Gungl László is beszámol róla, nincs fennakadás.


A környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy átszervezi tárcáját: februárig létrejön az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Hivatal. Új közigazgatási államtitkárt is javasolt Kóródi Mária a kormányfőnek, Őry István személyében, aki évekig foglalkozott korábban a minisztériumban az európai uniós kérdésekkel.


Két magyar és egy szlovák civilszervezet programot indít a veszélyes anyagmaradványok feltérképezése és ártalmatlanítása érdekében.


Tudjuk, hogy a hatalmas Világegyetem tele van a Naphoz hasonló csillagokkal, sőt valószínűleg a Földünkhöz hasonló bolygók sem ritkák. Tudjuk, hogy a Földön szinte a kezdet kezdetén megjelent az élet, és messzemenően alkalmazkodva az adott körülményekhez évmilliárdokig tartó, bonyolult fejlődéssel eljutott az értelemig és a technikai civilizációig. Járható ez az út más égitesteken is, vagy csak az események rendkívül valószínűtlen, véletlen láncolatáról van szó, vagyis Földünk lényegében ritka, vagy egészen egyedülálló kivétel az élettelen Univerzumban? Vagy éppen ellenkezőleg, ez a szabályos út, mert erre vezet a fejlődés a galaxisok sok százmilliárdnyi csillaga körül?


Megeshetett volna az a furcsaság is, hogy az amerikai űrhajósok annak idején a Holdról földi kőzetekkel térnek haza. Ennek az esélye persze nem lett volna túl nagy, viszont óriási szenzáció lett volna, tudományos haszna pedig legalább akkora, mint a holdkőzeteknek.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.