Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


A gyógyszergyártók - saját bevételük védelmében - leálíthatják egyes gyógyszerek kiszállítását, ha megállapodnának az utolsó negyedévi gyógyszerártámogatás rendszeréről, tudta meg lapunk. A miniszterelnöknek a gyógyszerész kamara, valamint a gyógyszergyártók és forgalmazók képviselőivel folytatott keddi egyeztető tárgyalásáról kiszivárgott hírek szerint a betegek már "spajzolják" gyógyszereiket, vagyis felvásárlási hullám vette kezdetét. Ennek ellentmondani látszik az egészségbiztosító vezetőjének a gyógyszergyártókhoz írt korábbi levele.


A jövő héten várható a parlagfű-virágzás augusztusi csúcsa - mondta el az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának koordinátora hétfőn az MTI-nek.


Évente 10-11 millióan halhatnak meg 2030-ig a dohányzás okozta betegségek miatt - állítja most közzétett felmérésében a WHO. Ez a legnagyobb ilyen jellegu felmérés: 150 országban egy millió (!) kamaszt kérdeztek meg.


Az illetékesek döntöttek a budapesti mozgáskorlátozottak idei személygépkocsi-szerzési támogatásának elosztásáról. E szerint augusztusban összesen háromszázhatvanan juthatnak a fejenkénti háromszázezer forintos utalványhoz, további negyvenen pedig átalakítási hozzájárulást kapnak az egészségügyi és szociális minisztérium erre szánt, 4,1 milliárd forintos országos keretéből. (A hétévente igénybe vehető támogatás a legfeljebb hárommillió forintos vételárú autó megvásárlásához kérhető, összege a gépkocsi árának hatvan százaléka, de legfeljebb 300 ezer forint lehet.) Az elosztás szempontjairól a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Fővárosi Intézete, valamint a fővárosi közigazgatási hivatal képviselőiből álló bizottság javaslata alapján a közigazgatási hivatal döntött.


Már a télre készül a hajléktalankórház Az egészségbiztosító néhány napon belül fizet annak a fővárosi haléktalankórháznak, amelyik hat éve vár az elmulasztott kifizetésre - jutott a Népszava tudomására. A jogi úton visszaszerzett ellátási díjat az Oltalom Kórház fejlesztésre fordítja. Betegeik nyáron sincsenek jobb egészségi állapotban, mint télen, viszont most nem a fagyhalál, hanem a kiszáradás és a végelgyengülés fenyegeti őket.


Az allergia az egyik leggyakoribb krónikus betegség Európában. Az Európai Unió adatai szerint a tagországokban élők körülbelül harmincöt százalékát érinti a kór, ez csaknem 120 millió ember.


Az év végéig elkészül az az országos reprezentatív felmérés, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatait méri fel.


A demográfiai előrejelzések egyértelművé teszik, hogy az ápolás és általában az időskori gondozás egyre súlyosabb problémát okoz a társadalomnak.


Célszerű a munkaadónak és a munkavállalónak is elgondolkodni azon, hogy mekkora összeget takaríthat meg, ha belép egy egészségpénztárba.


Ötmilliárd forint értékű programot indít az egészségügyi szaktárca a "hirtelen szívhalál" túlélési esélyének javítására. Mint korábban írtuk: laikus elsősegélynyújtóknak sokak által látogatott épületekben lesz hozzáférhető a szív újraindítására alkalmas defibrilátor. A szakma kritizálja az elgondolást.


Csak szeptember elsejétől, a tervezett időpontnál két héttel később emelkedik egyes koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek támogatása hetven százalékról kilencvenre. Ugyanígy csúszik az Alzheimer-kórban szenvedők, valamint a cukorbetegek egyes medicináinak ötven százalékos támogatása is.


Az egyetemet elvégzett orvosok ötöde nem az egészségügyben helyezkedik el, noha a törvény szerint teljesíthető ügyeletet nézve már ma 3000 doktor hiányzik a rendszerből. A szakorvosok 34 százaléka 55 évnél idősebb, és már a szülészet is hiányszakma. Az EU-csatlakozással a gond tovább nőhet.


Szeptemberben adják át azt a gyógyközpontot Mátraderecskén, amelyben többek között helyet kap az ország egyetlen természetes szén-dioxid-forrása fölé emelt mofetta, azaz szárazfürdő is. A 220 millió forint beruházással készülő létesítményben emellett fizioterápiás kezelésre, gyógymasszírozásra alkalmas helyiségeket, orvosi rendelőket és laboratóriumot is elhelyeznek, közölte Salamon Imre, a község alpolgármestere. A mofetta, amely az utóbbi években hírnevet szerzett a településnek, naponta 300 beteget fogad majd.


Ma állománygyűlésen tájékoztatja Göbl Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) fölmentett főigazgatója a megyei vezetőket az ellene indított fegyelmi határozatról. Az értekezleten részt vesz az OMSZ irányításával megbízott miniszteri biztos, Székely Tamás is. Lapunk úgy tudja, az Országos Gyógyintézeti Központ kincstári biztosaként is ismert szakember három hónapos megbízást kapott.


Akár közveszélyesekké is válhatnak az álmukban csellengők Üveges tekintet, imbolygó, lelassult mozgás, tudattalan cselekvés jellemzi az alvajárókat. A kérdés persze az, hogy miről is van szó valójában?


A patikusok a legfontosabb gyógyszerekből álló listával próbálnak védekezni a kétes helyekről beszerzett pirulák térhódítása ellen


Bár még nem kezdődött el a parlagfű főszezonja, máris sokan megrohanták a patikákat, hogy gyógyszerekkel enyhítsék allergiás panaszaikat. Magyarország a parlagfűterjedés európai epicentruma, a mezőgazdasági művelési ágban nyilvántartott területek 80 százaléka fertőzött. Emiatt hazánkban mitegy hárommillió ember szenved allergiás panaszoktól. Ennek ellenére csupán évi egymilliárd forintot fordítunk a parlagfű elleni védekezésre, pedig becslések szerint e célra évente 6-8 milliárd forintot kellene fordítani.


Magyarországon a járóbeteg-ellátásban a betegek egyötöde, míg a kórházakban a fele fizet hálapénzt az orvosoknak – derül ki a TÁRKI felméréséből.


Azoknál a pikkelysömörös pácienseknél, akik a fényterápiás kezelés ideje alatt sokat aggodalmaskodnak, kevésbé hatékony a kezelés - áll egy tanulmányban.


Ha valaki tud e-mailt fogadni, akár hetente is kétségbeesett felszólítást kaphat, hogy adjon vért súlyos balesetek, betegségek – gyakran gyermekkorú – áldozatainak.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.