Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


A gyógyszerészek azzal fenyegetnek, ha nem kapnak kedvező választ a petíciójukra, augusztus 16-tól teljes áron adják ki a támogatott készítményeket a betegeknek.


Már a télre készül a hajléktalankórház Az egészségbiztosító néhány napon belül fizet annak a fővárosi haléktalankórháznak, amelyik hat éve vár az elmulasztott kifizetésre - jutott a Népszava tudomására. A jogi úton visszaszerzett ellátási díjat az Oltalom Kórház fejlesztésre fordítja. Betegeik nyáron sincsenek jobb egészségi állapotban, mint télen, viszont most nem a fagyhalál, hanem a kiszáradás és a végelgyengülés fenyegeti őket.


A kormány tervei szerint jövő januártól megkezdődne a harmadik társadalombiztosítási ág, az ápolási biztosítás rendszerének kiépítése. Az elöregedő magyar társadalom problémáival szembesülve a német társadalombiztosítás mintájára a kormány új biztosítási ág – az ápolási biztosítás – bevezetését tervezi.


Az Országos Alapellátási Intézet (OAI) postára adta a háziorvosoknak a gyógyszerek hatóanyag szerinti bontásban való összesítését, árát, terápiás alkalmazását és a keresztreakciókat tartalmazó tájékoztató CD-jét – ismertette a Világgazdasággal Balogh Sándor főigazgató. A közelmúltban már elküldték a doktoroknak valamenynyi, a társadalombiztosító által támogatott orvosság listáját, árral és a támogatás mértékével. A főigazgató szerint ezek a segédanyagok segíthetnek a betegeknek legkedvezőbb terápiák kiválasztásában.


Az orvosok nemcsak saját, hanem kollégáik recept-forgalmát is megismerhetik az OEP kimutatásából. Havonta értesíti ezután a háziorvosokat az általuk felírt gyógyszerek mennyiségéről az Országos Egészségbiztosító. Az új tájékoztató rendszer bevezetésétől a gyógyszerhasználat csökkenését várja az OEP.


Akár nemzetközi jogorvoslatot is készek kérni az Alzheimer-betegek Néhány hét határidőt adtak még a kormánynak a feledékenységben szenvedő betegek és hozzátartozóik, s ha nem születik számukra kedvező döntés, az Európai Unióban keresnek jogorvoslatot. Továbbra sincs ugyanis támogatás az egyetlen, igazoltan gyógyító terápiájukhoz, annak ellenére, hogy már az ombudsman is megállapította, a jelenlegi helyzet jogsértő.


A kormány kötelességének érzi, hogy az országban olyan légkör alakuljon ki, amely az eddigieknél nagyobb esélyt ad az idős embereknek arra, hogy érezzék, ők a társadalom megbecsült tagjai - mondja dr. Hegyesiné Orsós Éva az Egészségügyi-, Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára, az Idősügyi Tanács titkára.


A köztársasági elnök felkérte az Országgyűlést, hogy a lehető leghamarabb tűzze napirendjére az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló úgynevezett salátatörvény újratárgyalását. Az államfő azért nem írta alá a törvénycsomagot, mert úgy véli, hogy az abban szereplő egyik szabályozás hátrányosan érintheti azokat, akik egyházi intézményben kívánják igénybe venni a szociális alapellátásokat. Mádl Ferenc a Krónikának indokolta döntését.


A drogtörvény módosításának parlamenti vitája után szakmai konferencia. Szakemberek és állami szervezetek képviselőinek tanácskozása zajlott Budapesten.


A jövő év első felében terjesztik a kormány elé az egységes közszolgálati reformelképzelést, amely várhatóan 2004 tavaszán kerül a parlament elé és a tervek szerint július elsején életbe is lépne. Ezt Vadász János, a közszolgálati reform kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős államtitkár mondta.


Az új, a hónap közepén életbe lépő gyógyszerár-támogatási rendszer éppen azt célozza, hogy a gyógyszerkassza túllépése ne a lakosságot, hanem a gyártókat terhelje - jelentette ki Matejka Zsuzsa, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója tegnap.


Várhatóan még nem kerül jövő héten a kormány elé az ápolásbiztosításról szóló jogszabálytervezet. Az előkészítésért felelős pénzügyi és egészségügyi tárca szakemberei között nincs összhang arról, hogy az új biztosítási ágból mikor lehet szolgáltatásokat igénybe venni.


A demográfiai előrejelzések egyértelművé teszik, hogy az ápolás és általában az időskori gondozás egyre súlyosabb problémát okoz a társadalomnak.


Célszerű a munkaadónak és a munkavállalónak is elgondolkodni azon, hogy mekkora összeget takaríthat meg, ha belép egy egészségpénztárba.


Nincs már atípusos tüdőgyulladás által fertőzött terület


Jóval több dolgozóra lesz szükség az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény elfogadása után, mivel a jogszabályban szabályozzák az ügyeletek idejét.


Az MSZP készen áll arra, hogy az országgyűlés rendkívüli ülésen tárgyalja meg azt a szociális törvénycsomagot, amelyet még a múlt héten küldött vissza a köztársasági elnök a parlamentnek.


Ilyenkor év végéhez közeledve mérleget vonnak a hivatalok és a magánszemélyek egyaránt. Kovács Olivér négy minisztérium vezetőjét is megkérdezte arról, mi jelentette a legnagyobb munkát az idén, és mire készülnek az egyes szaktárcák. Elsőként Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter válaszol a kérdésre.


A drogtörvény módosításának parlamenti vitája után szakmai konferencia. Szakemberek és állami szervezetek képviselőinek tanácskozása zajlott Budapesten.


Az egyházfinanszirozást érintő kormány által támogatott módosítások egyike sem érinti hátrányosan a katolikusokat - mondta Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.