Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


Már másfél hete kötelező az előzetes időpont-egyeztetés a háziorvosi rendelőkben, de ennek semmi jele, csak a szabadságolások miatt nem akkora a tumultus, mint lenni szokott – állítják a szakrendelőkben. A „tervezhető betegellátási rend” elnevezésű projekt nem lelkesíti túlzottan az érdekelteket – az orvosok szerint ez látszatintézkedés, amely a járványok idején fölborul, normális időszakban pedig amúgy sem kell sokat várnia a betegnek.


A fővárosban dolgozó családorvosok több mint fele 55 év feletti, a számítások szerint öt év múlva 50 százalékuk eléri a nyugdíjkorhatárt. A helyzetet tovább rontja, hogy az utánpótlás akadozik. Ha az orvoslás ezen területét belátható időn belül nem teszik vonzóbbá a fiatalok számára, a jelenleg működő 871 felnőtt praxisból 116 üresen maradhat. Ez pedig adott esetben a betegellátás rovására mehet.


A becslések szerint felére csökken a budapesti háziorvosok forgalma a nyári időszakban. Ilyenkor ugyanis a betegek hajlamosabbak kevésbé komolyan venni a panaszaikat és csak akkor fordulnak szakemberhez, ha a problémájuk nem tűr halasztást. Vannak akik csak azért keresik meg a háziorvost, hogy a nyári vakációjukat táppénzzel hosszabbítsák meg.


A szakorvosi rendelokben továbbra sem kötelezik az orvosokat a programozott betegellátásra, noha a háziorvosoknak ezentúl lehetoséget kell biztosítaniuk az idopont-egyeztetésre - írta a Magyar Hírlap.


Az állampolgárok többsége valójában nem tudja, miről is szól az egészségügy privatizációja, ennek ellenére a magánosítást mégis az egészségügy területén tartaná a leginkább kívánatosnak – ez derült ki az egészségügyi tárca által megrendelt Tárki-felméréséből.


Engedélyeztékaz őssejtek felhasználását kutatási célokra a többségében katolikus Spanyolországban.


A kormány szerdán döntötte el, mire költik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár költségvetési tartalékában megmaradt egymilliárd forintot. A pénzt egyebek mellett a támogatott gyógyszerek körének növelésére, és a várakozási idő csökkentésére költik a háziorvosoknál.


Az orvosok nemcsak saját, hanem kollégáik recept-forgalmát is megismerhetik az OEP kimutatásából. Havonta értesíti ezután a háziorvosokat az általuk felírt gyógyszerek mennyiségéről az Országos Egészségbiztosító. Az új tájékoztató rendszer bevezetésétől a gyógyszerhasználat csökkenését várja az OEP.


Rákszurés magánvállalkozásban A ma ismert rákszurési módszereknél nemcsak egyszerubb és gyorsabb, de lényegesen olcsóbb is a daganat kimutatására alkalmas, magyar szabadalom alapján végzett vérvizsgálat. Széles körben egyelőre mégsem terjedhet el, pedig Magyarországon évente 36 ezren halnak meg daganatos betegségekben.


Rövid távon nem várható a terület fejlesztése A szakmai kezdeményezések és részpróbálkozások ellenére továbbra sincsenek sürgősségi osztályok Magyarországon. Évente 500-700 ezer, sürgősségi ellátást igénylő beteget szállít kórházba a mentőszolgálat, melynek saját, s "forradalmi" alapítású gyógyintézménye szervezeti jogosultság nélkül működik.


A kórházi információs helyeken és az interneten mindenki számára elérhetővé tette a győri Petz Aladár Kórház, hogy a fekvő- és a járóbeteg-szakellátásra mennyi ideig kell várakozniuk a betegeknek – jelentette be csütörtökön az előjegyzési rendszert bemutató sajtótájékoztatón Bugovics Elemér főigazgató.


Az anyagi fedezet biztosítását, új intézményi formák kialakítását és az orvosképzés átalakítását javasolja egy most lezárult vizsgálat a haldoklók méltó ellátása érdekében.


Magyarországon a járóbeteg-ellátásban a betegek egyötöde, míg a kórházakban a fele fizet hálapénzt az orvosoknak – derül ki a TÁRKI felméréséből.


REndkívül véradásra kéri az önkénteseket a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezete. Egyelőre csak egy-egy nap érkezett a szükségesnél kevesebb vér, ha azonban ez egy hétig is eltart, veszélybe kerülhet a betegellátás. A nyári hónapokban ugyan az elmúlt 15 évben általános, hogy kevesebb a véradó, de többnyire a műtétek száma is csökkeni szokott. Morzsányi Éva, a Magyar Vöröskereszt főtitkára szerint az idén annyival nem kevesebb a műtétek száma, mind szokott, így mindenképp szükséges, hogy még többen segítsenek.


Tegnap közzétettek egy friss Tárki-jelentést is, amelyből kiderül: a lakosok csak akkor fordulnak segítségért orvoshoz, ha panaszaikat már komolynak érzik. A megkérdezettek kétharmada az elmúlt egy évben fölkereste háziorvosát, 51 százalékuk szakorvoshoz is eljutott, és csak 19 százalékuk volt kórházban. A kutatók szerint ebből arra lehet következtetni, hogy megfelelően működik a háziorvosi rendszer úgynevezett „kapuőr” szerepe. A vizsgálat legmeghökkentőbb következtetése: az állampolgárok többsége valójában nem tudja, miről is szól az egészségügy privatizációja, ennek ellenére a magánosítást mégis az egészségügy területén tartaná a leginkább kívánatosnak.


Vélhetően az érintetteknek csak töredéke van tisztában azzal, hogy rendszeres sportolása, üdülése vagy éppen orvosi kezelése részben jövedelemadója terhére is megoldható. Az állam, a megelőzésre helyezve a hangsúlyt, az önkéntes egészségpénztárakon keresztül komoly adókedvezménnyel honorálja a számára meglehetősen költséges orvosi kezelést megelőző vagy éppen a rekreációt segítő tevékenységeket.


A rákszűrést vérvétellel végző magánlaboratórium nem győzi a vizsgálatra jelentkezők rohamát. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója szerint az eljárás hatékonyságára nincs tudományos bizonyíték.


Ötmilliárd forint értékű programot indít az egészségügyi szaktárca a "hirtelen szívhalál" túlélési esélyének javítására. Mint korábban írtuk: laikus elsősegélynyújtóknak sokak által látogatott épületekben lesz hozzáférhető a szív újraindítására alkalmas defibrilátor. A szakma kritizálja az elgondolást.


Az új jogszabály szerint hosszabb nyitvatartással, de kevesebb éjszakai gyógyszertár lesz Majdnem egy éve várja végső formába öntését az a jogszabály, amely a jelenleginél jóval kevesebb éjszakai, ügyeletes gyógyszertárat engedne. A hiányt az orvosi ügyeletek úgynevezett kézi gyógyszertára venné át. Pest megyében elébe mentek az említett rendeletnek: július 1-től csökkentették az ügyeletes patikák számát.


A prosztata jóindulatú daganata az idősödő korosztály betegsége, szövettanilag már negyvenéves kortól kimutatható. A prosztatamegnagyobbodás a hatvanéves férfiaknál 40-50 százalékban jár tünetekkel.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.