Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


Hibák természetesen előfordultak, de a bírálatok és vádak egy jó része félreértésen alapul – állítja az Országos Mentőszolgálat főigazgató-helyettese.


Az unióban már régóta pszichológusok vigyáznak a mentést végzőkre, szakemberek szerint Magyarországon erre még 5-6 évet kell várni


A kórházi információs helyeken és az interneten mindenki számára elérhetővé tette a győri Petz Aladár Kórház, hogy a fekvő- és a járóbeteg-szakellátásra mennyi ideig kell várakozniuk a betegeknek – jelentette be csütörtökön az előjegyzési rendszert bemutató sajtótájékoztatón Bugovics Elemér főigazgató.


Csönd volt az OMSZ megyei vezető főorvosainak tegnapi értekezletén, amikor a szaktárca képviselője, Major Mária bejelentette: Göbl Gábor főigazgató és Moró Ákos gazdasági igazgató vezetői megbízatását visszavonták. A döntést a közalkalmazotti jogviszonyból eredő kötelezettségek megszegése és gondatlanság indokolta.


Várhatóan augusztus végétől már betegeket is fogadhat a budapesti Merényi Gusztáv Kórház új helikopter-leszállópályája, amellyel egyben a dél-pesti régió légi úton szállított sérültjeinek gyors ellátása is megoldódhat – nyilatkozta hétfőn Vízkelety Tibor, a Szent István Kórház orvosigazgatója.


A szakmai felkészültség hiánya és a rendezetlen törvényi helyzet miatt a pszichiátriai gondozottak és betegek könnyen kerülhetnek megalázó helyzetbe. Civil szervezetek a szaktárca sürgős beavatkozását kérik.


Azokat az édesanyák, akiknek az első gyermekük fiú volt, jobban fenyegeti a spontán vetélés, mint azokat, akik először lánynak adtak életet.


Noha az elmúlt évben 2-3 százalékkal csökkent a magyarországi daganatos megbetegedések száma, hazánk a halálozási statisztikában a férfiaknál még mindig első, míg a nőknél a második helyet foglalja el ? tudtuk meg Kásler Miklóstól, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosától.


A Nyírő Gyula Kórház lombikbébi centruma és az ausztrál Monash Egyetem együttműködési szerződést kötött a napokban. Ez a szakma nagy részét meglepte, mert az ÁNTSZ korábban megállapította: a Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumának vezetője nem rendelkezik amegfelelő szakmai gyakorlattal.


Eddig 500 ezer magyar állampolgár részese az irányított betegellátásnak hazánkban. A veresegyházi modell finanszírozása elfogadhatónak tűnik az egészségbiztosító számára. Alább az I. Irányított Betegellátási Konferencián hallottakat olvashatják


Szolnok megyében csaknem száz vesebeteg kap rendszeresen dialízises kezelést, ellátásukról három műszakban négy orvos és húsz szakdolgozó gondoskodik. Azt az épületet azonban, ahol jelenleg fogadják a betegeket, rossz állaga miatt hamarosan le kell bontani, a dialízisközpontnak ezért új helyet kellett keresni.


Kevesebb idő juthat a betegekre, és lesz, akit nem tudnak ellátni egy tervezett egészségügyi rendelet miatt, amiben meghatároznák az egy-egy kezelés időtartamát. A tervezett kézikönyvnek kevés a támogatója szakmai körökben, ezért elképzelhető, hogy szeptembertől mégsem lép hatályba. Brit példa szerint, ha az orvosoknak nem éri meg bizonyos kezeléseket végezni, a betegeknek akár külföldön kell kezeltetni magukat.


Három hétről 4–5 napra csökkent a vizsgálatra jelentkező betegek várakozási ideje az újpesti Károlyi Kórház közelmúltban megújult kardiológiai ambulanciáján. A fejlesztések eredményeként mostantól több orvos, és új műszerek várják az évi tizennégyezer beteget. Küttel Péter főigazgató szerint az új kardiológiai ambulancia minőségi betegellátása mindenben kielégíti a XXI. század elvárásait.


Az egészségügyi tárca ősztől kézikönyvben határozza meg az egyes szakorvosi beavatkozások időigényét. Az egy napon, egy sebészeti osztályon elvégzett gipszelések száma ugyanis azt adja ki, hogy a művelet egy percig sem tart.


Az anyagi fedezet biztosítását, új intézményi formák kialakítását és az orvosképzés átalakítását javasolja egy most lezárult vizsgálat a haldoklók méltó ellátása érdekében.


Ötmillió forintra lenne szükség ahhoz, hogy minden veszélyes állat marása ellen legyen megfelelő életmentő anyag. Csakhogy a törvényben felsorolt veszélyes állatokon kívül jónéhány hasonló faj marására nincs vagy csak nehezen beszerezhető az ellenanyag. Igy például a Horvátországban megszaporodott s halálos csípésű Fekete Özvegy elnevezésű pókfaj mérge ellen is lehetne gyógyszert rendszeresíteni a központi toxikológián.


Átadták rendeltetésének a hatvani Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet területén megépült új, korszerű dialízisközpontot. Zoltán György, a 350 milliós beruházást megvalósító Fresenius Medical Care ügyvezető igazgatója tájékoztatása szerint a cégnek Magyarországon ez a huszonkettedik műveseállomása.


Jövőre bevezetik a kórházakban az egynapos sebészeti ellátást.A műtétek közel harmada egynapos sebészeti ellátásban is elvégezhető, így negyedével csökkenhet az OEP kórházi kasszájának kiadása. A módszer bevezetésére hamarosan pályázatot ír ki a biztosító, a jövő évi büdzsé már tartalmazza annak fedezetét. Pályázni lehet a hosszú ápolást igénylő betegek ellátására is.


A magyar orvosok, fogorvosok és gyógyszerészek diplomáját egyaránt elismerik az EU országaiban, s az ápolók és szülésznők képzettsége is megfelel az európai elvárásoknak hangsúlyozta Jakab Ferencné, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára tegnap . Az egészségügyi szakdolgozók jövője az EU-ban? mottóval tartott parlamenti nyílt napon.


Az elm últ húsz évben a gyógyszerek 4 százalékát kellett biztonsági okokból kivonni a forgalomból. Nem véletlen, hogy a gyógyszer-mellékhatás figyelés és jelentés egyre nagyobb hangsúlyt kap világszerte. Magyarországon - bár törvény kötelezi e feladatra az orvosokat - egyelőre még a szükséges formanyomtatvány is hiánycikk - derült ki a Magyarországi Gyógyszertörzskönyvezők Társaságának mai gyógyszer-mellékhatás konferenciáján.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.