Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


Sok esetben akár életveszélyes állapotot is eredményezhet az ételallergia, amelynek jelenleg a fővárosban szakemberek szerint is szűk az ellátási keresztmetszete. Az érintett családok úgy érzik, sosincsenek biztonságban, mert a forgalmazók zaklatásnak tekintik, ha ki akarják deríteni, nincs-e számukra tilos anyag egy-egy termékben.


A parlament egészségügyi bizottsága egyhangúlag elfogadta azokat a törvénymódosító javaslatokat, amelyek az uniós követelményekhez igazodva megszabják, milyen figyelmeztető feliratok szerepelhetnek majd a dohánytermékek dobozán.


Novemberben kampány indul Magyarországon a jódhiány okozta betegségek megelőzéséért. Magyarországon tíz emberből nyolc kevés jódot tartalmazó ételeket fogyaszt, emiatt az európai átlagnál sokkal rosszabb a golyvás betegségek hazai aránya.


Kisgyerekként tanuljuk meg szüleinktől, hogy az úttestre lépés előtt körül kell nézni. És ezt a bölcsességet adjuk tovább gyerekeinknek is. Ez az alapelv nem csak a közlekedésre vonatkozik. A mindennapos utcai balesetek elkerülése mellett arra kell ránevelni a gyereket, hogy mindenféle lehetséges bajt előre lásson. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy mindentől tartó, mindenben a veszélyt látó emberkét nevelünk, hanem józan ésszel - már amennyire ezt egy gyerektől el lehet várni - lássa, hogy minek mi lehet a következménye.


A kijózanításra kórházba kerülő ittas betegek 90 százaléka nem fizeti meg az előírt díjat. Az egészségügyi tárca módosítást tervez annak érdekében, hogy az így keletkezett tartozás ne az intézményeket terhelje - írja a Magyar Nemzet.


A brit kormány nem akar pánikot kelteni, csak elővigyázatos Nagy-Britannia teljes lakosságának himlő elleni beoltását tervezi a brit kormány egy biológiai fegyvertámadás esetére - jelentette be szerdán a brit egészségügyi minisztérium.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban új iparág honosodhat meg: a gyógyturizmus. Igaz, a Kastély Szálló alapkövének mai elhelyezése és a vendégek fogadása között még eltelik egy kis idő.


A világon a halálozások egyharmadának hátterében valamely szív- és érrendszeri megbetegedés áll. Az ezen betegségekben elhunytak száma Kelet-Európában és Magyarországon egyaránt riasztó. Ma Magyarországon messze megelőzve a daganatos megbetegedésekből, az emésztő- és a légzőrendszer betegségeiből eredő halálesetek számát, minden 2. ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Ennél magasabb értékek csak a szovjet utódállamokban találhatók.


A fizikoterápiás ellátás, a bálneológia és a rehabilitáció a legfontosabb témája a háromnapos vándorgyűlésnek, melyet mától tart Szentgotthárdon a Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága.


Három éve egy részletes egészségügyi rendelet szabályozza a monitorok előtti munkavégzést. Az előírásokat a legtöbb munkáltató figyelmen kívül hagyja. Január elsejétől már külön a dolgozó szeméhez igazított szemüveget is biztosítani kellene a monitor előtt ülőnek, a cégek többsége azonban még a kötelezően előírt pihenőidőt sem biztosítja. Az ok egyszerű: a munkaügyi ellenőrök a legritkább esetben szabnak ki a mulasztásokért pénzügyi bírságot,- hangzott el az ATV tegnap esti Híradójában.


A Lancet című orvosi hetilap legújabb számának egyik cikke a mediterrán étrend jótékony hatásával foglalkozik.


Napi három adag füves cigi elszívása elég ahhoz, hogy ugyanolyan mértékű tüdőkárosodás alakuljon ki, mint 20 szál cigaretta fogyasztásakor. Ráadásul a fű és a dohány kombinálása még tovább rontja a helyzetet.


Új módszert kap hamarosan a kezébe, aki le szeretne szokni a dohányzásról. Az Egyesült Államokban az élelmiszerellenőrző hatóság engedélyezte az egyik nagy gyógyszergyár termékét, egy nikotintartalmú cukorkát, amelyet vény nélkül lehet majd megvásárolni.


Hétfőtől a háziorvosok és az egészségügyi intézmények megkapják az idei szezonhoz szükséges influenza elleni oltóanyag mennyiséget, 1 millió 300 ezer vakcináról van szó. Mostantól lesz már influenzaellenes orr spray is.


A veszettség elleni védekezés leghatékonyabb módszere az ellenanyag repülőgépes kiszórása. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a betegség terjesztői, a rókák között már eddig is 50 százalékkal csökkent a fertőzött állatok száma. Az immunanyag emberre nem veszélyes.


A szolgáltatások színvonala miatt gyógyfürdővé minősítették a miskolctapolcai barlangfürdőt. A világon egyedülálló fürdő fejlesztésére több millió forintot fordítottak már, de a helyiek szerint a befektetés busásan megtérül majd. Hitvallásuk szerint ugyanis a helyi sajátosságok bemutatásával válik érdekessé és vonzóvá egy-egy település. Több lépcsős fejlesztési programot hajtottak végre Miskolctapolcán, a barlangfürdőben. Most már igazán európai színvonalúvá vált.


A vérátömlesztéssel és vérellátással foglalkozó szakembereknek rendszeres továbbképzést nyújt az Országos Vérellátó Szolgálat, amely nemzetközi konferenciák megrendezésével is azt akarja elérni, hogy a legkorszerűbb eljárásokat Magyarországon is bevezessék és alkalmazzák.


A kifejlett kullancsok rajzása a nyár végén történik. Mostanság nemcsak az aljnövényzetben gazdag erdőkben, hanem városi parkokban is sok kullancsot találni. A kullancsok a bőrbe fúródva táplálkoznak, vért szívnak, közben saját gyomornedvüket az áldozat vérkeringésébe juttatják, és betegséget terjesztenek.


A neve gyönyörű, a hatása alig tűrhető. Az ambróziáról, a parlagfűről van szó, amely évről-évre drasztikusan növekvő számban vált ki allergiás tüneteket az emberekből. Az adatokat rögtön hallhatják, és mint ismeretes, a hét elején az MSZP gondolta úgy, hogy - akár eseti parlamenti bizottság munkája révén - szükséges csökkenteni a fertőzött területeket, délelőtt pedig a Fidesz frakció nevében hangzottak el javaslatok a megelőzésről - tárcaközi bizottság fölállításáról és az állami szintű írtásról egyebek között. Bálint Istvánt hallják.


Aligha nyújt védelmet a hetvenes évek közepe táján kapott himlőoltás - állítják a foglalkozásuk miatt az USA Maryland államában 1994 és 2001 között himlő ellen újonnan beoltott 621 mikrobiológus ellenőrző vizsgálata alapján a kutatók, akik csak 40 személynél (alig 6 százaléknál) tudtak még kimutatni korábbról származó immunitást. E szerint a himlő teljes visszaszorulását megelőzően beoltottaknál 20 év multán már nincs meg a betegség elleni védettség.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.