Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


Becslések szerint évente legalább kétszázezer beteg kap valamilyen fertőzést kórházi kezelése során, s két százaláluk bele is hal. Tavaly rekordszámú kórházi fertőzést jelentettek, ezekben tizennégyen veszítették életüket. A valóságban azonban még ennél is nagyobb az áldozatok száma - írta a Magyar Hírlap.


A világon minden tizedik, kis beavatkozást igénylő csípőprotézis-beültetést Magyarországon végzik. A hagyományos beavatkozással szemben ez kevésbé fájdalmas műtéti eljárás, a beteg másnap lábra állhat. Hazánkban csak néhány hónapot kell várni egy csípőprotézis beültetésére, Angliában és a skandináv országokban több évet is.


Kínában hivatalosan megszuntnek nyilvánították a fertőző tüdőgyulladás járványt.


Annak ellenére, hogy az orvostudomány már több mint 100 éve felfedezte a hepatitis vírust és védőoltás is létezik ellene, 100 százalékosan mégsem védett senki. Ezt bizonyítja, hogy tavaly a Debreceni Gyermekklinika hematológiai osztályán közel félszáz daganatos kisgyermek fertőződött meg ezzel a vírussal. A szülők igazságot akarnak, azt szeretnék tudni, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekeik, kinek a hibájából fertőződtek meg a kórházban. A gyermekklinika orvosai azt állítják, ők nem tévedtek, a tények azonban mást mondanak.


A Parkinson-kór továbbra is orránál fogva vezeti az orvostudományt. II. János Pál pápa, Mohammed Ali, Ronald Reagan mindannyian ugyanannak a gyógyíthatatlan betegségnek, a Parkinson-kórnak a szenvedő alanyai. A rettegett betegségről még ma sem tudják az orvosok, hogy pontosan mi váltja ki, éppen ezért még az a gyógyszer sem készülhetett el, amely csak Magyarországon 20 ezer embert szabadíthatna meg kínjától.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán kinyilvánította, hogy Kanada legnagyobb városa, Toronto nem fertőzött többé az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírusától.


Ma 2500-an halnak meg évente emlőrákos megbetegedésben hazánkban – mondta lapunknak Nagykálnai Tamás, a Magyar Szenológiai Társaság elnöke a napokban Budapesten tartott nemzetközi konferencián.


Kelet- és Közép-Európában nemcsak a munkahelyeken, de az egészségügyben is hátrányos megkülönböztetés éri a HIV-fertőzötteket, és a drogbetegeket. Éppen ezért nincs mit csodálkozni azon, ha egy HIV-fertőzött eltitkolja betegségét. Ezt állítják a volt kommunista országok emberi jogi szakértői. Az AIDS terjedése ellen küzdő aktivisták Budapesten találkoztak.


Az egészségügyi alapellátásnak része a fájdalomcsillapítás. Ma már azonban működnek ún. fájdalom-ambulanciák is, ahol minden eszközt bevetve küzdenek a szakorvosok a fájdalom ellen, ám a fájdalom csillapítása nem csak speciálisan képzett orvosok feladata, hanem valamennyi orvos kötelessége.


A mai modern terápiás gyakorlat, eszközök, és hatóanyagok lehetővé teszik a legsúlyosabb betegségek fájdalmainak csillapítását, legtöbb esetben megszüntetését is.


A honvédségnek alig van információja a tüdőgyulladásos megbetegedésekről, ám kizártnak tartják, hogy biológia fegyver okozná a kórt


Világszerte 250 millió, Ausztriában 750 ezer embert érint az osteoporosis, aminek csak a betegek fele van tudatában. A nemrég Bécsben bemutatkozó "Nemzeti osteoporosis elleni kezdeményezés" harcot hirdet a betegség ellen.


Az MDF üdvözli, hogy 1,6 milliárd forintról 5,3 milliárdra emelték a gyógyfürdők éves költségvetési támogatását. Pettkó András országgyűlési képviselő ugyanakkor tegnap érthetetlennek nevezte, hogy ehhez képest miért csak szeptember 1-jétől változik a finanszírozás. „Lehet, hogy szeptembertől az év végéig mindenki ingyen fürödhet majd?” – kérdezte, mivel számításai szerint ezen időszak minden hónapjára annyi állami támogatás jut majd, mint amennyit 2002-ben egész évben kaptak a gyógyfürdők.


Azoknál a pikkelysömörös pácienseknél, akik a fényterápiás kezelés ideje alatt sokat aggodalmaskodnak, kevésbé hatékony a kezelés - áll egy tanulmányban.


A hasnyálmirigyben található Langerhans-szigetek átültetése inzulininjekció-mentes életet jelenthet az I. típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek. Ehhez meg kell oldani az inzulintermelő sejtek életben tartását és tökéletes tisztítását. Szegeden nemrégiben készült el a feladat megoldására alkalmas laboratórium. Még négy-öt próbára van szükség, és várhatóan ősszel kezdődhetnek meg a transzplantációk.


A krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) a világ egyik vezető – mégis talán a legkevésbé ismert – haláloka.


A terjedő parlagfű egyre veszélyesebb. Körülbelül hatszázezer gyermeknek van valamilyen allergiája Magyarországon. Az étel és porallergia mellett a legtöbben valamilyen növényre érzékenyek. Miután az allargiára való hajlam öröklődik, a szakemberek legalább azt szeretnék elérni, hogy a kismamák vegyék figyelembe intelmeiket.


Az OEP nyitott, az idehaza feltalált módszert jövőre már finanszírozná, ha az átmegy minden bürokratikus szűrőn. Akár már 2004-től ingyenessé válhat az a világon is egyedülálló magyar vizsgálati módszer, amellyel minden eddiginél korábban felismerhetőek a rákos elváltozások. A mindössze egyetlen vérvételből álló eljárás 90 százalékos pontossággal kimutatja a szervezet bármely daganatos megbetegedését, ráadásul olyan korai stádiumban, amikor még a teljes gyógyulásra is van esély.


Tavaly 4,2 milliárd forinttal támogatta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a gyógyfürdő ellátást. A gyógyfürdőkben közel 9 millió kezelést végeztek, az egy kezelésre jutó támogatás összege 434 ezer forint volt.


Kampány szervezésébe kezd a Magyar Arc-, Állcsont és Szájsebészeti Társaság dunántúli szekciója, amely a napokban tartotta XI. ülését Szekszárdon, ahol Tolna megye szájsebészeti ellátásának helyzetéről is tájékozódtak.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.