Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


Január közepétől új lehetőség nyílik a megelőzésre a fővárosban: Belváros és Józsefváros lakóit vastagbélrákszűrésre hívja a Semmelweis Egyetem I. Számú Sebészeti Klinikája. Folytatódik a mammográfiás mellvizsgálat, és fővárosi keretből hamarosan mód lesz a csontritkulás és a magas vérnyomás együttes szűrésére is.


A következő tíz évben három évvel szeretnék meghosszabbítani az átlagos életkort a népegészségügyi program eredményeként.


A gyógyszerek rendelésére és finanszírozására vonatkozó előírásokat jogszabályok állapítják meg, betartásuk a felírást végző orvos és a kiszolgáltatást végző gyógyszerész - s így közvetetten a beteg - számára is kötelező. Egyes megbetegedések megelőzésére, illetőleg kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmények rendelésének, továbbá finanszírozásának szabályai a megbetegedés jellegétől (akut vagy krónikus), súlyosságától függnek. A gyógyszer felírására jogosult orvosok körének meghatározásakor az a cél vezérli a jogalkotót, hogy a beteggel leggyakrabban kapcsolatba kerülő orvos írhassa fel a receptet. Természetesen vannak esetek, amikor a gyógyszer megkívánja a speciális szakértelmet: ilyen esetekben a felírás különös szakismerethez (szakvizsgához) kötött.


Ismeri a vérnyomását? Mikor volt utoljára koleszterinszűrésen? Ugye rákszűrésen is rendszeresen megjelenik? Ha nem, akkor az alábbiakból megtudhatja melyik az a nyolc fontos, betegségmegelőző szűrés, amit bizonyos rendszerességgel érdemes elvégeztetni...


A népegészségügyi program az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól az egészségügyi minisztériumhoz került. A szűrőprogramok folytatódnak, sőt, várhatóan ősztől újabbak is indulnak.


A nyugdíjasok országos képviselete továbbra is támogatja a népegészségügyi programot, ám mint a mai fórumon is elhangzott: féltik azt, és nem szeretnék, ha a kormány változtatna az általuk jónak ítélt programon.


A népegészségügyi programról tartottak szakmai tanácskozást Kaposvárott. Még ebben a hónapban megkezdődik a népegészségügyi program keretében meghirdetett méhnyakrák-szűrés. Budai András, az ÁNTSZ országos szűrési koordinátora elmondta, hogy a december közepén indult mammográfiai vizsgálathoz hasonlóan a 45-60 éves nők kapnak értesítést, mintegy egymillió 300 ezren, hogy a saját érdekükben keressék fel az ellenőrzést végző centrumokat, vagy magánorvosokat.


Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam rendkívül rövid. A férfiaknál 66 esztendő, a nőknél 75 év. Nagyon sokan halnak meg a középkorúak közül. Mikor egy középkorú elmegy közülünk, akkor hiányzik a gyerekeire ránéző apa vagy anya, hiányzik a házastárs, az idős szülőt ápoló gyerek, a baráti körből, a szomszédságból a jó barát, a jó haver. De hiányzik az olyan szakember a társadalomból, a gazdasági életből, aki ebben a korban tud talán a legtöbbet. A tudása egyik percről a másikra nem pótolható, és adott esetben ez visszaesést jelenthet az egész közösség fejlődésében is.
Több mint 25 évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokban indult el az a kezdeményezés, hogy az év egy meghatározott napján - minden november harmadik csütörtökén - az emberek figyelmét felhívják azokra a súlyos következményekre, amelyeket a dohányosok önmaguknak és családtagjaiknak okoznak.


Mától társadalmi vitán van a népegészségügyi program. A minisztérium még saját honlapjára is várja az érdeklődök hozzászólását, véleményét a tervezethez, amelynek megvalósítására összességében 8-10 milliárd forint jut jövőre.


"Miért titkolná, ha gyógyítható?" - szlogennel országos lakossági, egészségügyi felvilágosító programot indított útjára 2002. júniustól szeptemberig az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet és a Richter Gedeon Rt.


Magasnak tekinthető az idén január óta tartó, szervezett mammográfiás emlőrákszűrésen a nők részvétele - közölte Kovács Attila helyettes tiszti főorvos. Elmondta: május végéig 351 469 nőt hívtak be, közülük 150 596-an jelentek meg.


Magyarországon a halálozás háromnegyedéért a táplálkozással és az életmóddal összefüggő betegségek a felelősek - elsősorban a szív és érrendszeri, másodsorban a daganatos megbetegedések. Vagyis, a nem megfelelő táplálkozás és életmód jelentős mértékben hozzájárul a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotához és a következményes nagy arányú halálozáshoz.


Az egyszeri anyasági támogatás és a GYES összegének felemelését kezdeményezi a kormány - jelentette be egyebek mellett Debrecenben az egészségügyi tárca politikai államtitkára, Kökény Mihály.


Több mint 400 civil szervezet részvételével kezdődött tanácskozás a Parlamentben a népegészségügyi programról. Az egészségügy vezetői adnak tájékoztatást azoknak a szervezeteknek, amelyeknek később javaslatait és hozzászólásait várják a programhoz.
Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.