Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


Életed az ételed
 

Nyereményjáték

Nyereményjátékunk végéhez ért.

Az előző fordulók tesztsorai, mostmár "tét nélkül" megekinthetők:

  1. Miért (nem) szeretSZ tanulni?
  2. EgészségIQ
  3. Élelmirostok, VitaMIX
 
A természet hatalmas egészséggyár, s úgy működik, hogy minden „alkalmazott”, minden élőlény profitálhasson is a társaiból. Az egészségünk fenntartásához nélkülözhetetlen anyagok egyik fontos csoportját a vitaminok adják, ezek a test felépítéséhez, működéséhez, s főként a betegségek elleni védekezéshez szükségesek.


Az OEP főigazgatója az önálló egészségbiztosítási ágazat megalakulásának tízéves évfordulója, valamint az európai uniós csatlakozás alkalmából pályázatot hirdet.


Továbbra sem tart lépést az egészségügy az allergia terjedésével. Ma már közel 2,5 milliónyian szenvednek a parlagfű és más gyomnövények virágzása idején, de alig kétszáz szakorvos rendel az országban. Komoly tortúra és nem kis szerencse árán juthatnak a betegek megfelelő szakellátáshoz.


A nyaralás alatt is sportoljunk, soha ne lustálkodjunk! Nyáron az ember jobban feltöltődik (nap)energiával, erősebbnek és fittebbnek érzi magát. Ilyenkor még azok is aktívabbak, akik az év többi részében nem annyira sportbarátok.


Hazánkban kétmillióra becsülik az allergiás betegeket, a nyilvántartott asztmások száma meghaladja a 120 ezret. A leggyakoribb allergén a parlagfű, irtására parlamenti bizottság alakult. Már nálunk is kapható a 24 órás, alacsony mellékhatású allergiaellenes gyógyszer.


Egy san francisco-i orvosi konferencián megállapították, hogy az Alzheimer-kór kialakulásában nagy szerepet játszhat az életvitel minősége és a genetikai tényezők közötti interakció.


A Solingeni Szájhigiéniai Központ kutatói szerint a sajt megvéd a fogszuvasodástól.


A gyümölcskúráknak csodálatos, regeneráló hatása van, s szinte bármelyik gyümölcs az egészségünk helyreállítására alkalmas.


Számos vizsgálat megerősítette, hogy a halfogyasztás összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedések megelőzésével - hangsúlyozták a Haltermelők Országos Szövetségének a múlt hét végén megrendezett szakmai tanácsklozásán.


Ha az epeköves beteg zsíros ételből jól belakmározik, néhány órán belül heveny rohamra számíthat. Ilyenkor ugyanis a szokásosnál nagyobb terhet ró az epehólyagra az, hogy az emésztéshez több epét kell a bélbe juttatni. Feladatát görcsös összehúzódással próbálja teljesíteni, ettől a benne lévő kövek mozogni kezdenek, aminek következménye a rosszullét: erős fájdalom, hányinger, hányás, étvágytalanság, ételundor. Ez a példa is mutatja, nem mindegy, hogy milyen étrendet követ az epebeteg. Ebben segít eligazodni Nógrádi Katalin, a Szent László Kórház dietetikusa.


A dohányosoknak életük derekán memóriájuk romlásával is számolniuk kell - derül ki egy szerdán publikált kutatás adataiból. Brit kutatók azt találták, a negyvenes éveikben járó dohányosok gyorsabb hanyatlást mutatnak a memóriajátékok terén - nem dohányos kortársaikhoz képest.


Közel negyedmillió olyan depressziós él hazánkban, aki nem kér orvosi segítséget. Ez részben annak köszönhető, hogy az egészségügyben a pszichiátria az egyik legkevésbé megbecsült terület. A legtöbb esetben a depresszió gyógyszeresen kezelhető, ami gazdasági szempontból is elgondolkodtató: nemzetközi felmérés szerint huszonháromszor többe kerül a nem kezelt betegség, mint az orvosi ápolás.


Vannak, akik egészségesen étkeznek, mégis emésztési és súlyproblémáik vannak. Ennek az az oka, hogy ugyanarra az élelmiszerre nem azonos módon reagálnak az emberek, egy részüknek jót tesz, másoknak inkább árt. Van, akinek a vegetáriánus étrendtől olyan rossz lesz a közérzete, hogy felhagy a próbálkozással.


A vízi torna - vagy ahogy manapság inkább nevezik, az aquatréning - alkalmazási lehetőségeit napjainkra alaposan kiszélesítette az egyre bővülő eszközhasználat, és ehhez kapcsolódóan az aerobik és a fitnesz térhódítása.


Az egyik leghatékonyabb antioxidáns hatású enzim, amelyet szervezetünk termel, a glutation-peroxidáz, amely védi a sejtmembránt és a sejtet attól, hogy szabad gyökök károsítsák.


Köhögés, nátha, rövidebb ideig tartó láz, hasmenés. Jelenleg elsősorban ezekkel a tünetekkel jelentkeznek a budapestiek a házi orvosi rendelőkben. A doktorok azonban felkészültek arra is, hogy a nagy meleg beköszöntével megemelkedhet a szalmonellás, illetve a hasonló jellegű gyomor-bélrendszeren keresztül terjedő betegségek száma is.


Az édesített üdítoitalokat fogyasztó gyerekek kövérek lesznek. Ez a fo megállapítása annak a két hónapos amerikai vizsgálatnak, amelyben hat és tizenkét év közötti gyerekek táplálkozási szokásait követték nyomon.


A vitaminok ellenállóvá teszik a szervezetünket, miközben kellő mennyiségben a szépségünkről is gondoskodnak.


A fokozott gyümölcs- és halfogyasztás csökkentheti a gyermekkori asztma kialakulásának kockázatát - derül ki egy nemrég elkészült tanulmányból, melyet az Origo ismertet.


A téli időszakban fontos C-vitamin-forrást jelentő bimbóskel (vagy közismertebb nevén: kelbimbó) a káposztafélék nagy családjának egyik értékes tagja. Termesztése egyszerű, a növény jól bírja a fagyokat, különösen hó alatt kitűnően áttelel a szabadban. Fagymentes időben egész télen szedhető. A bimbók a hosszú torzsán növő kanál formájú levelek hónaljában fejlődnek, s leginkább kis káposztafejeknek néznek ki. A bimbóskel felhasználása sokrétű, készülhet belőle leves (pl. frankfurti), főzelék; párolva garnírung.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.