Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Alternatív gyógymódok 2002. 06. 25.


A mozgásszervi betegségek egy részénél a hagyományos orvoslás mellett az alternatív gyógymódok alkalmazása is sokat segíthet.

A gerincfájdalmakban szenvedők közül sokan remélnek enyhülését a csontkovácstól, aki először a reflexológiát alkalmazza a tünetek enyhítésére.

A reflexológiával ugyanis az izom vérkeringését lehet javítani, így azok mintegy fellazulnak, a fájdalmas görcsök pedig megszűnnek. A vérkeringés fokozódásával oldódik a csigolyákat összetartó izmok kötöttsége, ezáltal csökken a csigolyákra ható nyomás, s ez hozzájárul a gyulladt idegek regenerálódásához. A csontkovács – a vázrendszer mechanikai hibáinak "feltérképezésével" – deríti ki, mi akadályozza a beteget a mozgásban, majd igyekszik kilazítani a megfeszült izmokat, felpezsdíteni a vérkeringést.
Ideggyulladásnál kerülni kell a forró fürdőzést és a szaunázást, mert azok fokozzák a gyulladást.

A kiropraktika olyan manuális gyógymód, melynek segítségével megszűntethetők a gerinc-, a csípő-, izületi- és izombántalmak, de e módszer e betegségek megelőzésben és a rehabilitációban is jelentős szerepet tölt be. A kiropraktikai kezelés manipulációból, mobilizációból áll, azaz gyógyszerek alkalmazás nélkül állítja helyre a beteg testrészeket. A kezelés előtt a kiropraktőrnek el kell készítenie a beteg anamnézisét – azaz ki kell kérdeznie páciensét – annak korábbi betegségeiről, gyógyszeres kezeléseiről, életmódjáról, majd fel kell derítenie a fájdalom okát. A kiropraktőr masszőrökkel, gyógytornásszal, akupresszúrás szakemberrel is együtt dolgozik a gyógyulás érdekében és megtanítja betegét mindazon otthon is végezhető tornagyakorlatokra, ésszerű erőkifejtési ismeretekre, amelyek segíthetnek a gyógyulási folyamatban.

A masszázs ugyancsak alternatív kezelési mód. A masszázsnak soha nem szabad túl erős nyomásokból állnia, inkább a simogató, gyengéd érintéseknek kell dominálniuk a kezelés során. Ezért is fontos a masszírozás közbeni ellazulás, hiszen a megfeszített izmokon nehezebb "dolgozni".

Az izmok ellazulását és a relaxációhoz szükséges ellazulást elősegíti az illatos masszázsolajok használata, a meditatív hangulat, hiszen a masszírozás a testi-lelki kényeztetés egyik kifinomult módja.

A manuális medicina ugyancsak a mozgás szervrendszerének visszafordítható funkciózavaraival foglalkozó alternatív gyógymód. A manuális medicina kézi gyógyító technikákat alkalmaz a gerinc, illetve a perifériás ízületek elváltozásainak diagnosztikájára és kezelésére. A manuális medicina fontos része a manuálterápia és a manuáldiagnosztika. Utóbbi legfontosabb eleme a a mozgásszervi funkcióanalízis, módszerei között pedig a megtekintésnek, a tapintásnak, a blokkok direkt vizsgálatának is fontos szerepe van.

A manuális terápiába nem értendők bele a masszírozás különféle típusai, vagy a nyomást alkalmazó reflexterápiák, de a mozgatásos gyógymódok (a gyógytorna, a jóga, illetve más mozgásterápiák) sem, holott e módszerek között rengeteg az átfedés. A gyógytorna például számos, a manuális medicinában alkalmazott kezelési módszert, fogást vett át, de például a jógagyakorlatokban és az alternatív mozgásterápiában is vannak hasonló elemek.

A manuálterápiás kezelési technikákat a 11/97-es miniszteri rendelet azon természetgyógyászati tevékenységek közé sorolja, melyeket – a gerincmanipulációk kivételével – csak orvos és gyógytornász alkalmazhat. A manuális terápia ellenjavallott tumoros megbetegedéseknél, gyulladásos folyamatoknál, előrehaladott csontritkulásánál, vérzékenységnél, az agyi artériák és egyéb nagyerek elváltozásainál. Míg az izomtechnikákat és a mobilizációkat hosszabb ideig is lehet végezni, addig ugyanazon izületeket két héten belül nem lehet ismételten kezelni, mert fennáll az izület károsodásának a veszélye.

T.Puskás Ildikó

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.