Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Több a kiszűrt emlőrák 2002. 08. 02.


Magasnak tekinthető az idén január óta tartó, szervezett mammográfiás emlőrákszűrésen a nők részvétele - közölte Kovács Attila helyettes tiszti főorvos. Elmondta: május végéig 351 469 nőt hívtak be, közülük 150 596-an jelentek meg.

Százhetvennyolc esetben találtak rosszindulatú daganatot. Az esetek több mint fele korai felismerés, azaz 15 mm-nél kisebb a daganat. Az egészségbiztosító adatbázisából a 25-65 év közötti nők kapnak folyamatosan névre szóló behívót, kivéve azokat, akiknek a méhét eltávolították. Az értesítőket az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei intézményei küldik ki az érintetteknek a szűrőhelyek kapacitásától függően. Ebben tájékoztatják a nőket arról, hogy mely szűrőhelyek vannak lakóhelyükhöz a legközelebb, ugyanakkor a hölgyek más helyeken is jelentkezhetnek vizsgálatra. A szűrést magánnőgyógyász is elvégezheti, de azért fizetni kell.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az emlő rosszindulatú daganata miatt évente 2300-an halnak meg Magyarországon.
Várhatóan ősztől beindul a szűrőprogram második része, a méhnyakrákszűrés is. A behívás az emlőrák-szűréshez hasonlóan történik majd. Ez a vizsgálat úgynevezett kenetvétellel történik. A mintát az OEP-pel szerződő citológiai laboratóriumokban vizsgálják meg ingyenesen, ezt az OEP finanszírozza. Harmadikként a szervezett vastagbélrák-szűrést kezdik majd, ám pontos időpontot egyelőre még nem tudni - tette hozzá Kovács Attila.
A programok beindulását követően behívó nélkül is lehet jelentkezni a szűrésekre. A behívó célja a figyelemfelkeltés. A részvétel elvileg kötelező, de a megjelenés elmulasztásáért szankciót nem alkalmaznak.

X

A rosszindulatú daganatok korai kiszűrésétől - ami növeli a gyógyulás esélyét - a szakemberek többek között azt remélik, hogy emelkedik a hazai lakosság születéskor várható élettartama. Ez ugyanis gazdasági fejlettségünkhöz és egészségi kultúránkhoz képest nagyon alacsony.
Eközben szakértők és laikusok között egyaránt sokat vitatott kérdés: meddig nőhet a várható élettartam, van-e az emberi életkornak felső határa? Egyesek szerint a testi működést fenntartó és javító mechanizmusok csak a reproduktív életkor végéig működnek hatékonyan. Az első 30-40 év után testi funkcióink fenntartása velünk született korlátokba ütközik. Génállományunk szerint nem vagyunk sem hosszú életre, sem halhatatlanságra programozva. Egy másik „iskola” képviselői úgy vélik: az időskori halandóság újabban tapasztalható csökkenése kivételes pillanat az emberiség történetében, és nem tartható fenn. Egy másik elmélet szerint nemcsak a genetikai tényezőket kell figyelembe venni, hanem az életmód, a környezet és az egészségvédelem terén meglévő tartalékokat is. A biológiai korlátok nem rögzítettek, és a külső tényezők káros hatásának visszaszorításával kitolhatók.

A másik vitatéma az egészséges élettartam hoszszának alakulása. Nem véletlenül, hiszen az öregedés miatt növekvő társadalmi és gazdasági terhek nagyságát az határozza meg, milyen lesz az idős emberek egészségi állapota. Az egyik elmélet a betegségben leélt időszak megnyúlását feltételezi. Képviselői abból indulnak ki: az egyre magasabb élettartam inkább a krónikus betegségek miatti halálozásban bekövetkező javulásnak, mintsem a betegségek ritkább előfordulásának tulajdonítható. Ezzel szemben egy másik elmélet szerint a betegen leélt életszakasz rövidül, a várható átlagos élettartam nem haladja meg a 85 évet, így a betegségek az élet végének egyre rövidebb időszakára zsúfolódnak.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.