Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  A divatos thai 2002. 08. 05.


Manapság igen sokan próbálkoznak a thai masszázzsal. Első látásra ez a testmasszázs meglehetősen meghökkentő az avatatlan szemlélő számára. A páciens keze és lába kitekeredettnek látszik, a masszőr pedig az izületeket csavargatja. Igen sokakban téveszme él a gyógyító módszerrel kapcsolatban, hiszen az erotikus vágy felkeltésével hozzák kapcsolatba. A shiatsnál, az érintésen alapuló masszázsnál igen fontos szerep jut a terapeutának, aki saját energiáit adja át páciensének. A két módszer abban azonos, hogy mindkettő a test energia-állapotát hivatott befolyásolni.

A több mint ötezer éves, templomokban végzett thai masszázs több száz elemből áll. E gyógymódnak semmilyen leírása nincs, a hajdani gyógyítók a fogásokat, a masszázsra vonatkozó ismereteiket, tapasztalataikat a gyakorlatban adták tovább.

Az Európában ismert masszázstechnikáktól a thai masszázs abban tér el, hogy míg a hagyományos orvosi masszázstechnikában az izmokat és a lágy szövetek „átgyúrására”, megdolgozására helyeződik a hangsúly, addig a keleti masszázsnál a cél az ember energiatartományának „megmozgatása”, mégpedig nyújtógyakorlatokkal és az úgynevezett energiapontokra gyakorolt nyomással. A thai masszázsnál a terapeuta az izületek „kimozgatását” az energiapontokon keresztül végzi. Ez az ősrégi technika csak néhány betegség esetén ellenjavallott. Ilyenek: a daganatos betegségek, az epilepszia, egyes szervi megbetegedések. A thai masszázs egyszerre hat a szervezetben zajló fizikai folyamatokra és a páciens lelki, szellemi állapotára, így indítva be a szervezetben az öngyógyító folyamatokat.

A shiatsu, azaz az ujjnyomásos masszírozási technika a régi Kínából származik, ám mai formájában - ami a XX században fejlődött ki Japánban -. az ősi kínai masszázs, illetve gyógymód egyes elemei, illetve a nyugati orvoslásban alkalmazott manipulatív technikák elemei is megtalálhatók benne. A masszírozás során, a masszőr semmiféle külső segédeszközt nem használ, ellenben az ujjait, tenyerét, könyökét, alkarját, a térdét, sőt olykor a testsúlyát is „felhasználja” arra, hogy hatást gyakoroljon a páciens energiapontjaira, s ezen keresztül annak egész energetikai rendszerére. Éppen ezért, csak idegi eredetű, illetve egészségtelen életmódszokásokra visszavezethető panaszok (fejfájás, izomfeszültség, álmatlanság, emésztőszervi zavarok) esetén várható azonnali javulás.

A shiatsutól különösen azok a betegek remélhetnek bajukra „gyógyírt”, akiknél a megszokott kezelési módszerek ( például a fájdalomcsillapítók, altatók, nyugtatók szedése) már nem vezetnek eredményre. Súlyosabb betegségeknél e masszázstechnikát elsősorban kiegészítő gyógymódként alkalmazzák. A shiatsu gyógymasszázs relaxáló, regeneráló hatása is közismert, mivel nem a nyugati orvoslásban alkalmazott gyúró mozdulatokat, hanem a jóval szelídebb, érintéses, ujjnyomásos módszert használja a terapeuta.

T. Puskás Ildikó

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.