Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Nőtt az asztmások száma, többet költünk allergia elleni gyógyszerekre 2002. 09. 15.


A neve gyönyörű, a hatása alig tűrhető. Az ambróziáról, a parlagfűről van szó, amely évről-évre drasztikusan növekvő számban vált ki allergiás tüneteket az emberekből. Az adatokat rögtön hallhatják, és mint ismeretes, a hét elején az MSZP gondolta úgy, hogy - akár eseti parlamenti bizottság munkája révén - szükséges csökkenteni a fertőzött területeket, délelőtt pedig a Fidesz frakció nevében hangzottak el javaslatok a megelőzésről - tárcaközi bizottság fölállításáról és az állami szintű írtásról egyebek között. Bálint Istvánt hallják.

Az Egyesült Államokban, ahonnan a parlagfű származik, ha egy köbméterben 300 pollenszem található, már riadót fújnak az illetékesek. Ugyanakkor Debrecenben tavaly ilyenkor 16 ezer, idén 14 ezer pollen szem volt egyetlen köbméterben.

Az előző évhez képest romlott Miskolc és Nyíregyháza parlagfű-fertőzöttsége is, Győr, Budapest, Szolnok körzeteiben viszont már huzamosabb ideje alacsonyabb pollen koncentrációt rögzített az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Ezzel kapcsolatban Selmeczi Gabriella, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke azt emelte ki, hogy a betegek ezekben a hónapokban négymilliárd forintot hagynak a gyógyszertárakban az allergiás készítmények vásárlásakor, a társadalombiztosítás pedig egyre több pénzzel támogatja. Tavaly ez az összeg közel négymilliárd forint volt.

Magyarországon két millió allergiás beteg él, ebből 400 ezren Budapesten. Száz ezer lakosra vetítve 65-ről 165-re emelkedett az utóbbi években az asztmások száma. Ez a világon példátlan - mondta Illyés Zoltán.

A Környezetvédelmi Bizottság alelnöke szerint a Miniszterelnöki Hivatalon belül olyan tárcaközi bizottság felállítására van szükség, mely kidolgozza a megelőzést célzó programokat. A költségvetésből pedig évente öt-hatmilliárd forintot kell biztosítani parlagfűírtásra. Illyés hozzátette: vidéken a kényszerkaszáltatást ki kell venni a jegyző hatásköréből, mert a jelenlegi helyzet rengeteg konfliktus forrása és állami szintre kell emelni a parlagon hagyott földek kezelését.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.