Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Házi bank 2002. 09. 17.


Riasztóak a halálozási adatok Magyarországon. Vezetünk a daganatos betegségek okozta haláloknál, de az első háromban vagyunk a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében is. Nem csak a fejlett nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban jobb a helyzet, hanem a környező országokban is.

A hazai egészségbiztosításban, ellátásban új helyzetet teremt, hogy az OTP Bank nemrégiben létrehozta országos egészségpénztárát, jelenleg hatezer tagjuk van, de arra számítanak, hogy hamarosan több tízezren élnek az új szolgáltatással, hálapénz nélküli orvos-beteg kapcsolattal. Erről az új egészségvédő programról Nárai István, az OTP Országos Egészségpénztár elnöke nyilatkozott a Kossuth Rádiónak.


- Az OTP egészségprogram több tekintetben különbözik a meglévő egészségpénztári szolgáltatásoktól. Egy lényeges különbség az, hogy átfogja a teljes egészségügyi ellátást, az alapellátástól a járó betegellátáson át a kórházi ellátásig terjed, a másik lényeges különbség, ami a finanszírozással összefüggő, hogy nem pusztán egy pénztári szolgáltatásról van szó, hanem kiegészül egy biztosítással, ami a kórházat finanszírozza. A lényegi különbség azonban mégsem ez, hanem az, hogy teljes egészségmegőrző programot állítottunk föl, aminek nem pusztán a prevenció a célja és a gondozás, az egész egészségvédelem egy teljes, komplex programmá áll össze, ami rendszeres életmód-ellenőrzést és egy új életminőséget kíván eredményezni.


- Ez a rendszeresség egyébként mit jelent, tehát akik Önökhöz belépnek, azoknak rendszeresen mérik az egészségi állapotát?


- Nem azt jelenti, hogy naponta be fogjuk rendelni ettől kezdve az ügyfeleket. A rendszeresség azt jelenti, hogy egészséges emberek esetén is legalább évi egyszeri orvos-beteg találkozásra sor kell, hogy kerüljön, ahol egy állapotfelmérést végzünk. Akiknek valamilyen kockázata fölmerül, tehát még nem feltétlen valamilyen betegek, dohányzók, kicsit túlsúlyosak és így tovább... az ő számukra már egy szűrővizsgálatot végeztetünk el és a szűrővizsgálatok eredményének megfelelően ajánlunk akár egészségmegőrző, akár életmódjavító, vagy gondozási programokat.


- Ezek szerint Önök akkor szerződnek egyrészt azokkal a munkáltatókkal, akik befizetik a munkavállalóikat, illetve egyének is bejelentkezhetnek Önökhöz a havi 3000-valahányszáz forintos tagdíjért, de szerződnek orvosokkal, kórházakkal, más egészségügyi intézményekkel is, és ez kizárja-e azt, hogy ők másokkal is szerződjenek, tehát az állami rendszerben, az állami ellátásban részt vegyenek?


- Tiszteletben tartjuk a tagok döntését. Tehát, ha egy tag egyszer már a szabad orvosválasztás keretében kiválasztotta a saját háziorvosát, akkor mi annak a háziorvosnak fogjuk fölajánlani az együttműködés lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy vele meg is kötjük a szerződést. Szolgáltatásokban előírunk természetesen minden orvos számára egy minőségi követelményt, amit folyamatosan, évről-évre fogunk majd egyre magasabb szintre emelni, és aki ennek nem tud megfelelni, az ki fog esni a rostán. De abban bízunk, hogy tömegesen fognak részt venni azok az ellátók a mi programjainkban, akik jelenleg a társadalombiztosításban is dolgoznak. Ez egy kiegészítő ellátás, a kettő együtt jól megfér, tehát társadalombiztosítási alapokra épül a mi programunk is, azt egészíti ki plusz szolgáltatásokkal, amikről az előbb beszéltünk. Nehéz felmérni, hogy pontosan mekkora erre a kereslet, de ha abból indulunk ki, hogy Magyarországon a jelenlegi monolitikusnak tekintett társadalombiztosítási rendszer mellett szinte alig van magánfinanszírozás, akkor első megközelítésben szűkösnek tűnik talán a kereslet, de ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon a paraszolvencia meglehetősen elterjedt és ezzel a plusz finanszírozással kiegészítve a társadalombiztosítást, már inkább azon országok csoportjába tartozunk, ahol az átlagnál nagyobb a magánfinanszírozás aránya, akkor azt mondhatjuk, hogy igenis, a kiegészítő egész ellátásra van Magyarországon megfelelő kereslet. A mi rendszerünknek éppen az a célja, hogy ezt az eddig szürke pénzt, a paraszolvenciát épp az adókedvezményekkel támogatva kifehérítse és úgy vonja bele a kiegészítő egészségbiztosításba, úgy finanszírozza az egészségügyi ellátórendszert, hogy mindjárt szabályozza is azt, tehát az ember a pénzéért, amit itt fizet, egy többlet lehetőséget kapjon. Ez jelenleg a paraszolvencia esetében nem valósul meg.


- Tehát tulajdonképpen az orvos sem lesz rászorulva a hálapénzre, mert plusz pénzt kap majd Önöktől, akikkel szerződik?


- Pontosan, gyakorlatilag azoknak az orvosoknak, akik ebbe a rendszerbe bekapcsolódnak, éves szinten vizitdíjakat fizetünk, például egy háziorvos egy egészséges tag után is 12.000 forintos éves díjban részesül, ami a sokszorosa annak, mint amit kártyapénzként jelenleg a társadalombiztosítótól kap. Magyarországon érezhető módon inkább tárgyként kezelik az egészségügyben az embereket, mi emberként szeretnénk kezelni és olyan emberként, aki mellé odaállunk, aki támaszkodhat valakire, tehát külön orvoscéget hozunk létre abból a célból, hogy partnerei legyünk az ügyfélnek és végig tudjuk az ő érdekeit képviselni az egészségügyi ellátásban.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.