Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Magántőke az egészségügyben 2002. 09. 26.


Az egészségügyi intézmények finanszírozása kizárólag állami keretből lehetetlen - állítja a szaktárca politikai államtitkára. Ezért a kormány a szférában érdekelt cégeket is bevonná a magánosításba.

- Tiszta helyzetet akarunk teremteni, ahol nem diszkriminálunk egyetlen céget sem. A magánosításban átlátható keretek között bárki részt vehet - mondta Kökény Mihály. Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára szerint a jelenlegi törvény képmutató, hiszen az alvállalkozóknak nem írta elő a nonprofit működést, így a látszólag szigorú szabályok könnyedén kijátszhatók. Kökény Mihály hangsúlyozta, mindenképpen fejlesztési forrást kell szereznünk az egészségügynek, márpedig ez a befektetők nélkül nem megy.


- Ha nem történne befektetés a magántőke részéről az egészségügyben, bizony akkor is iszonyú nyomás nehezedne a finanszírozásra, én pedig azt gondolom, hogy még egy a mienkénél dinamikusabban fejlődő gazdaság sem tudja ezeket az igényeket követni. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a magyar egészségügyben 500 milliárd forintra becsülhető az a fejlesztési igény, ami jogosnak ítélhető. Ha én ezt tíz évre osztom el, ez akkor is évi 50 milliárd fejlesztési igény és akkor még az időközben megjelenő újabb újdonságokról nem is gondolkodtam. Tehát iszonyú pénzekről van szó.


- Kökény Mihály szerint ezt egyedül az állam képtelen finanszírozni, hiszen az eddigiekben még szerencsés esetben is maximum 15-20 milliárd forintot tudott erre költeni. Ugyanakkor az Orvosi Kamara aggódik, hiszen már a törvény megalkotásakor azt javasolta, hogy érintett, például gyógyszergyártó cégek ne vehessenek részt a privatizációban. Az akkori kormány a testület több javaslatát figyelmen kívül hagyta, de ezt beépítette a jogszabályba - mondta Kupcsulik Péter, a kamara elnöke.


- Aggályos, ha olyan privatizáló cégek vesznek részt az egészségügy működtetésében, akiknek egyéb termelői érdekük fűződik ahhoz, hogy abban az intézményben a saját maguk által előállított termékeket használják, mert ebből egyébként profit nyereségük származik. Nyilvánvaló, hogy ez a veszély logikusan fennáll, hiszen egy befektetőnek a nyereség az érdeke és ha a működtetés mellett a felhasznált termékekből nyeresége származik, akkor érdeke fűződik ehhez. Azt gondolom, hogy ezen nincs mit vitatkozni.


- A kamara elnöke szerint elsődlegesen azt kellene megoldani, hogy minden területen azonos legyen a jövedelemszerzés lehetősége, tehát ne forduljon elő, hogy míg egyes egészségügyi szolgáltatásokat európai szinten finanszíroz a biztosító, addig a többit nagyon rosszul. Ha ezt rendbe tettük, csak ezután lehet gondolkodni arról, hogy milyen garanciák biztosítsák azt, hogy az érintett cégek ne élhessenek vissza helyzeti előnyükkel - szögezte le Kupcsulik Péter.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.