Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Most kell tartani a kullancsoktól 2002. 09. 26.


A kifejlett kullancsok rajzása a nyár végén történik. Mostanság nemcsak az aljnövényzetben gazdag erdőkben, hanem városi parkokban is sok kullancsot találni. A kullancsok a bőrbe fúródva táplálkoznak, vért szívnak, közben saját gyomornedvüket az áldozat vérkeringésébe juttatják, és betegséget terjesztenek.

A vérszívó kullancsok sokféle betegséget terjeszthetnek, ezek közül hazánkban leginkább a Lyme-kórt okozó borreliák és az agyhártya-, agyvelőgyulladást okozó - kullancsencephalitis - vírus jelent veszélyt. A megelőzés fontosságát emeli ki dr. Jelenik Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ főosztályvezetője. Például a hosszú szárú nadrág (zokniba tűrve) megakadályozza, hogy az alacsony ágakon és fűszálak fonákján várakozó élősdi a bőrre juthasson. Esetenként a bőr alapos átvizsgálása tanácsos, a hajlatokat (külső nemi szervek környéke), a hajas fejbőr peremét, a fül mögötti területet is beleértve. A kullancs kivételéhez nem kell szakember. A körmök közé szorítva vagy csipesszel megfogva a szívószervét, határozott mozdulattal ki lehet venni az állatot. Érdemes letörölni a bőrt sebfertőtlenítővel.

Nincs jelentősége annak a pici pirosas, esetleg viszkető bőrelváltozásnak, ami egy-két napig a csípés helyét jelzi. Más a helyzet - teszi hozzá a szakorvos - a körkörösen növekedő, nem fájdalmas, nem viszkető bőrpírral, melynek közepe elhalványul, széle kokárdaszerűen éles. Ez a Lyme-kórt terjesztő borreliafertőzés egyik tünete. Ezt mutassuk meg a bőrgyógyásznak!
Az évek óta használatos védőoltásnak köszönhetően egyre kevesebb kullancs terjesztette agyvelőgyulladás fordul elő Magyarországon. Nem ez a helyzet a tőlünk északra lévő, járványos területeken, például Ausztriában, Németországban és a skandináv országokban.

A kullancs terjesztette agyvelőgyulladás ellen igen hatékony oltóanyag áll rendelkezésre - hangsúlyozza Jelenik doktornő. - Ideálisan az oltást ősszel ajánlott elkezdeni, amikor már a kullancscsípéstől nem kell tartani. Ugyanis csípés után nem szívesen oltunk - folytatja -, mivel bizonytalan, hogy nem a lappangási idejében vagyunk a betegségnek. A javasolt oltási rend szerint két oltás adandó egy hónap különbséggel, majd hat hónap múlva a harmadik. Így például októbertől kezdve - 0-1-6 hónapos időközzel - áprilisra teljes a védelem.
Van úgynevezett gyorsított oltási rend is, ha valaki tavasszal gondolja meg magát, és kér védőoltást, de az ősz a nyugodt, szabályos oltások elkezdésének ideje.


Egyéves kor alatti gyermek oltása csak akkor szükséges, amennyiben a fertőzési veszély nagy. Például, ha Zala, Győr-Sopron, Baranya és Nógrád megye erdős vidékein lakik, vagy ott nyaraltatják.

Ha valamilyen oknál fogva elmarad egy oltás, nem szükséges az egész sorozatot újrakezdeni. Az oltásokat be kell íratni az oltási könyvbe, így könnyen ellenőrizhető a következő esedékessége. Emlékeztető oltás háromévente szükséges.

Gyermeknél előfordul, hogy más, úgynevezett életkor szerint kötelező oltással egybeesik a kullancsencephalitis elleni oltás. Egy időben adott oltások nem csökkentik egymás hatását, és nem gyakoribbak a helyi reakciók sem.

A természet kedvelő, előrelátó felnőtt és gyermekét féltő szülő konzultáljon háziorvosával, hogy szükséges-e és mikor adható a kullancsencephalitis elleni oltás. És ne felejtse el, hogy a védekezés fontos része a vérszívó csípésének kerülése és az állat korai eltávolítása.


Nyolc év óta az eddigi legmagasabb számot érte el a kullancscsípés által előidézett agyhártyagyulladások száma Németországban.

A legsúlyosabban érintett Bajorországban negyven körzetet nyilvánítottak különösen kullancsveszélyesnek, s ajánlják az oda látogatóknak, hogy előzőleg oltassák be magukat meningoencephalitis (FSME) ellen.

Ausztriában július közepéig összesen huszonhárom kullancscsípés okozta agyhártyagyulladás fordult elő. 2001-ben 54 ilyen esetet regisztráltak, s abból három végződött halállal.

origo

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.