Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Gyógyfürdő lett a miskolctapolcai barlangfürdő 2002. 10. 08.


A szolgáltatások színvonala miatt gyógyfürdővé minősítették a miskolctapolcai barlangfürdőt. A világon egyedülálló fürdő fejlesztésére több millió forintot fordítottak már, de a helyiek szerint a befektetés busásan megtérül majd. Hitvallásuk szerint ugyanis a helyi sajátosságok bemutatásával válik érdekessé és vonzóvá egy-egy település. Több lépcsős fejlesztési programot hajtottak végre Miskolctapolcán, a barlangfürdőben. Most már igazán európai színvonalúvá vált.

Vojtila László, a Miskolci Vízművek Részvénytársaság vezérigazgatója:
- Ami most elkészült, az egy fürdőcsarnok, a sziklafal és az épület között. Egyik oldala egy szikla, ahonnan vízesés érkezik, dögönyözők vannak fölszerelve, lent van egy szabálytalan alakú medence, különféle élményelemekkel, hátmasszírozóval, jakuzival. Ez a fürdőcsarnok 12 méter magas, fölülről természetes megvilágítást is kap, a látvány és a természeti különlegesség az, ami megkapó ebben a fürdőben, hogy természetes barlangban tudunk természetesen meleg vízben fürdeni, amelyet sem hűteni, sem melegíteni nem kell. Négy évvel ezelőtt indult el a miskolctapolcai barlang- és gyógyfürdőnek a fejlesztési programja. A pályázati lehetőségek miatt, másrészt a saját erő miatt határoztuk el a többlépcsős fejlesztést. Végül is ennek az a lényege, hogy mikor elkészül minden, harmonikusan, szépen összhangban álljanak a létesítmények egymással, de időközben bármelyik szakasz után is lehessen használni. Körülbelül a félidőnél tartunk, a barlangfürdő által jelenleg lelakott, vagy lefoglalt területen mindenfajta fejlesztés, felújítás megtörtént. A további fejlesztési terveink már a területi bővüléssel járó munkálatok lesznek majd. Négy év alatt egy milliárd forint, kerekítve az összeg, amit költöttünk. Ennek valamivel több mint egyharmadát sikerült pályázati forrásokból összeszedni, a maradékot saját erőből kellett biztosítani.


Ákoshegyi György, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal gyógyfürdőügyi főigazgatója, mikor átadta a miskolctapolcai fürdőnek a gyógyfürdői minősítést, akkor azt mondta, hogy nem a vize miatt, Akkor miért?

- Példaként említem az iszappakolást, az orvosi gyógymasszást, a víz alatti gyógytornát, a súlyfürdőt. Ezekhez a kezelésekhez nem kell gyógyvíz, de egy megbízható, jó színvonalú orvosi, gyógyászati szolgáltatás kell. Miskolctapolca ezt tudja teljesíteni. Balneológiai, balneoterápiás, hidroterápiás kezelésnek helyet biztosítottak. Ezért kapta meg a gyógyfürdő minősítést, mert ezt olyan színvonalon tette meg, hogy a minősítése az országos kategóriát is elérte. Miskolctapolcának, mint majdnem minden fürdőnek van egy egészen speciális különlegessége, a barlangfürdő. Ez egy idegenforgalmi vonzerő és ez abból a szempontból is fontos, hogy aki már meggyógyult, annak lesz miért visszajönni egészséges emberként is, és vigyázni az egészségére.


- Talán a világon is csak egy ilyen fürdő van természetes környezetben, mint a miskolctapolcai barlangfürdő.


- Mi úgy tudjuk, hogy ez az egy van, a párját még nem sikerült megtalálni. Világméretekben sem sikerült még idáig felkutatni.


- Ezt a nagy idegenforgalmi vonzerővel rendelkező miskolctapolcai barlangfürdőt hogyan tudja kamatoztatni a város, tudja-e fogadni, kiszolgálni a vendégeket?

Kobold Tamás polgármester:
- A termálfürdő fejlesztésével azért összefüggésben, Miskolcon 98-ról 2000-re 16-17 százalékkal nőtt a vendégforgalom, a vendégéjszakák száma is körülbelül 6,7, közel hét százalékkal. Ebből is látszik, hogy tulajdonképpen a vendégmegtartó képességünket kell fokozni, tehát minél több időt, vendégéjszakát töltsön el az idelátogató Miskolcon. Ehhez részben a termálfürdő továbbfejlesztése fog lehetőséget adni, másrészt azonban a város területén máshol történő idegenforgalmi fejlesztések is hozzájárulnak, a diósgyőri várnak a fejlesztése. Ebbe tartozik a történeti avasi pincesoroknak a fejlesztése, a belváros rehabilitációja, a szelet a kultúra felerősítése - sok olyan csodálatos dolog van különben Miskolcon, amit talán még a miskolciak sem ismernek. Egy példát hadd mondjak, Miskolc területén például két kelta eredetű földvár van. Az egyik pont itt, a tapolcai termálfürdő feletti szikla tetején. Ezt is be lehet vonni már, itt helyben is egy újabb látványosságnak. Ezt ki kell bontani, az ásatásokat el kell végezni, bemutathatóvá kell tenni. A sajátosságaink bemutatására kell törekedni, attól leszünk érdekesek.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.