Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  A háziorvosok féltik betegeik adatait 2002. 10. 10.


Az elm últ húsz évben a gyógyszerek 4 százalékát kellett biztonsági okokból kivonni a forgalomból. Nem véletlen, hogy a gyógyszer-mellékhatás figyelés és jelentés egyre nagyobb hangsúlyt kap világszerte. Magyarországon - bár törvény kötelezi e feladatra az orvosokat - egyelőre még a szükséges formanyomtatvány is hiánycikk - derült ki a Magyarországi Gyógyszertörzskönyvezők Társaságának mai gyógyszer-mellékhatás konferenciáján.

A hazai gyógyszer törzskönyvező hatóság - Országos Gyógyszerészeti Intézet - feladatai közül a közeljövőben felértékelődik a piac felügyeleti tevékenység, illetve ennek szerves részeként a mellékhatás-figyelés - hangsúlyozta megnyitójában dr. Csekei Éva, az OGYI főigazgató-helyettese. Ennek az az egyik oka, hogy az uniós csatlakozással a gyógyszertörzskönyvezések többsége úgynevezett referencia-országokban, valamint központosítva, Londonban zajlik, s ez némiképp csökkenti a nemzeti törzskönyvező hatóságok ilyen irányú feladatait. Ugyanakkor az Európai Unió gyorsítani kívánja az új készítmények piacra kerülését, így vélhetően rövidebbé válnak a klinikai vizsgálatok is. Mindezek együttesen növelik a mellékhatás-figyelés jelentőségét, s ez - hangsúlyozta a főigazgató-helyettes - nemcsak az orvosokra, hanem a gyógyszerészekre is igaz. Csekei Éva szerint a hatékony mellékhatás-figyelés érdekében egyfajta hálózatot kell létrehozni a betegek, az orvosok illetve a gyógyszerészek között.

Mellékhatásai miatt összesen hét gyógyszert vontak ki világszerte a forgalomból 1997-2001 között, bár az OGYI főigazgató-helyettese Borvendég János professzor úgy véli: mindenekelőtt arra kell válaszolni, vajon az egyes betegeknél miért jelentkezett a mellékhatás. Dr. Elek Sándor, az OGYI osztályvezetője ismertette a gyógyszer-mellékhatás bejelentésekkel kapcsolatos új követelményeket, s részletesen szólt a technikai lebonyolítás mikéntjéről is.

Bár az orvosokat törvény kötelezi a gyógyszer-mellékhatás bejelentésére, a gyakorlatban meglehetősen nehéz eleget tenniük ennek a feladatnak - derült ki dr. Wagner Tibor háziorvos előadásából. Többek között azért, mert ma már sehol sem lelhető fel az a formanyomtatvány, amelyen eleget tehetnek bejelentési kötelezettségüknek, de az is visszatartja a gyakorló orvosokat, hogy félnek kiadni betegeik adatait. Wagner doktor szerint nagyobb aktivitást mutatnának a pályatársak, ha rendszeresen felhívnák figyelmüket a bejelentései kötelezettség fontosságára. Javasolta továbbá egyfajta érdekeltségi rendszer - például kredit pontos „jutalmazás" - megteremtését.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint egy millió lakosra számítva átlagosan évi 200 gyógyszer-mellékhatás bejelentés érkezik. Holott a téma fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Egyesült Államokban 1994-ben az összes, kórházba került beteg közül 2.216.000 esetben gyógyszer-mellékhatás miatt szorultak ellátásra, s közülük 106 ezren meghaltak. Az elmúlt 20 évben a gyógyszerek 4 százalékát kellett biztonsági okokból kivonni a forgalomból - sorolta az adatokat dr. Stankovics Lívia, a Magyarországi Gyógyszertörzskönyvezők Társasága (MAGYOTT) farmakovigilancia munkacsoportjának vezetője, aki előadásában azt részletezte, miért fontos a forgalmazóknak a hatékonyan működő gyógyszer-mellékhatás figyelő rendszer.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.