Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Immunanyagot kapnak a rókák Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 2002. 10. 11.


A veszettség elleni védekezés leghatékonyabb módszere az ellenanyag repülőgépes kiszórása. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a betegség terjesztői, a rókák között már eddig is 50 százalékkal csökkent a fertőzött állatok száma. Az immunanyag emberre nem veszélyes.

- Sopronban és környékén nagyon elszaporodtak a rókák. Hasonló a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplénben, vagy Miskolcon?

Gönczy Károly, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgató-főállatorvos:
- Mi még itt nem tartunk, nálunk nincs ilyen róka populáció növekedés, de miután itt is elkezdtük a múlt évben már a rókák immunizálását, repülőgépes kiszórással, előfordulhat, hogy a legnagyobb ellensége a rókáknak a veszettség-megbetegedés, ami tizedelte őket az elmúlt időszakban, ez megszűnik.


- Ezek szerint jóval korábban kezdték el a vakcina ledobását légi úton Sopronban és környékén, mint itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében?


- Igen, ott már négy évvel ezelőtt elkezdték ezt a folyamatot. Mi még csak egyszer, tavaly végeztük, akkor hatékonyan. Ezt folyamatosan minden évben tovább csináljuk majd. Nagy valószínűséggel a most nálunk folytatódó immunizálás szintén azt fogja eredményezni, hogy még több rókával fogunk találkozni.


- Kell-e félnünk a rókák elszaporodásától?

Fehér András, az encsi Bélusvölgyi Vadásztársaság elnöke:
- Az élettér majd alakítani fogja a rókáknak a létszámát is. Megfigyelték, hogy abban az évben, amikor a rókák egyik tápláléka, az egerek száma lecsökken, az azt követő évben a róka populációnak a száma jelentősen megcsappan. A vadászok feladatuknak tekintik a rókáknak a gyérítését. Igaz, hogy korábban a kilőtt rókáknak a bőrét tudták értékesíteni, ma ez nehezebb. Állatorvosi igazolás szükséges, hogy a róka nem volt veszett. Így veszi át a szűcs. Ezért a szűcshöz legtöbbször nem jut el, vagy nem igazolással. Ezért a rókáknak a prémért történő gyérítése nem olyan hatékony, mint a korábbi években volt.

- Akkor végül is a természet rendjére bízzák a rókáknak a szaporodását, ha így a vadászok nem avatkoznak bele.

Gönczy Károly:
- A természet majd úgyis kialakítja az egyensúlyt, és remélhetőleg ebben a beteg rókák húzzák a rövidebbet.


- Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén 7-11-e között lehet számítani a repülőgép megjelenésére, mely a csalit szórja le a rókáknak pont azért, hogy a veszettséget megakadályozzák, és hogy ne okozzon halálesetet a róka veszettsége, vagy az, ha a betegség áttérjed a háziállatokra.


- Néhány évvel ezelőtt történt Ricsén két halálos baleset is macska veszettség miatt és ennek a betegségnek a terjesztői elsősorban a rókák. A rókákból kerül át a háziállatokra. A rókák egyre jobban bekerülnek a lakott területek közelébe, egyre több kutyával, macskával találkoznak, összeverekedve átadja ezt a vírust a háziállatoknak, ők pedig közvetlen kapcsolatban állnak gyerekekkel, felnőttekkel. Egyre nagyobb a kultusza a kisállattartásnak, egyre nagyobb a veszélye annak, hogy ezt a betegséget, ami halálos betegség, ha időben nem vesszük észre, elkapják az emberek.


- Elmondhatjuk, hogy az emberekre nem ártalmas ez a csalétek, viszont a ledobásától számítva 21 napig nem szabad legeltetni és az ebeket sem szabad olyan területre kiengedni, ahol ez a szórás megtörtént.


- Mindenesetre ha a gyerekek felbontják ezt a kapszulát, azért menjenek orvoshoz, elővigyázatosságból. A legelőre pedig azért nem szabad kiengedni az állatokat, hogy ne ők egyék el a rókák elől az immunanyagot.


- Most viszont fizet a rókák kilövéséért a vadászoknak a Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Főosztálya azért, hogy ellenőrizni tudja, mennyire volt hatásos a rókák védőoltása.


- 40 négyzetkilométerenként kell kilőni egy rókát. Ebben az anyagban van egy kloránfenikol nevű vegyület, ami a róka fogzománcába belekerül, így az intézet ezt az anyagot megtalálja. Az elmúlt év tapasztalata azt mutatja, hogy a rókák kétharmada ezt az anyagot felvette, és több mint fele immunizálódott is.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.