Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Összefogás az egészségért, a mellrák ellen 2002. 10. 22.


A figyelemfelkeltő program keretében tömegek vonulnak át a szimbolikusan rózsaszínbeöltöztetett Lánchídon

AZ EGÉSZSÉG HÍDJA Összefogás létrejöttét prominens személyiségek, többségében nők kezdeményezték, Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövetasszony tanácsa alapján. Évekkel ezelőtt ő maga is átesett a betegségen, így fontosnak tartja, hogy hazánkban több figyelmet kapjon a korai stádiumban még 90%-os biztonsággal gyógyítható mellrák. Az Összefogás fővédnöke Mádl Dalma. Az EGÉSZSÉG HÍDJA Összefogás alapítói civil szervezetek, amelyek ma Magyarországon feladatuknak tekintik a mellrák elleni küzdelmet, alapító partnerei pedig az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, a Népegészségügyi Programiroda, médiatámogatók széles köre, valamint cégek: a GE Hungary Medical Systems, a Lilly Hungária, a Kereskedelmi és Hitelbank és a Westel. Ez a kör, az Összefogás reménye szerint a jövőben további vállalatokkal és magánszemélyekkel is bővülni fog. A Magyarországon ma még egyedülálló széleskörű kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egy közös jó cél érdekében folytatott harc eszköztárát és lehetőségeit összpontosítva, a cél megvalósításáért tevékenykedő erőket a legfelsőbb szinten egyesítse. Az Összefogás célja elsősorban az egészségfejlesztés, a tudatosság növelése és az ismeretterjesztés, amelynek érdekében elsőként október 27-én délután 16 órára nagyszabású rendezvényre várnak mindenkit a Roosevelt térre, az Egészség Hídjához, a Lánchíd pesti hídfőjéhez. A program során Nancy Goodman Brinker nagykövetasszony vezetésével az alapítók, a támogatók és a nagyközönség az erők egyesítését szimbolizálva együtt vonulnak át az erre az alkalomra rózsaszínre megvilágított Lánchídon.

A nőket Európában, így Magyarországon is a betegségek közül a mellrák érinti a legsúlyosabban. Évente Európában mintegy 250 000 esetet, Magyarországon 2001-ben 6 150 megbetegedést, 6 019 esetben nőknél diagnosztizáltak. Az Európai Közösség országaiban évente összesen mintegy 52 000 haláleset történik, míg Magyarországon 2001-ben 2 342 halálesetet regisztráltak. A számok mögé nézve kiderül, hogy az európai gyógyulási arány 80%-os, míg a magyarországi ennél kedvezőtlenebb, 60%-os. A korszerű kezeléshez szükséges feltételek itthon is rendelkezésre állnak, a szaktudás és gyógyító készség is jelen van, adott tehát a lehetőség, hogy a legfontosabb célt, - minél kevesebben váljanak a betegség áldozatává - elérjük. Igen fontos ugyanakkor, hogy a betegséggel együtt élők, a betegségen átesettek harmonikus, példaszerű életet élhessenek. Mindennek legfőbb feltétele a korai felismerés, amelyet 2001 óta Magyarországon, a 45-65 év közötti nők számára szervezett szűrés is segít. Ezzel kapcsolatban Kökény Mihály, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára elmondta: „Az Országgyűlés elé terjesztendő népegészségügyi program célul tűzi, hogy 2012-ig a veszélyeztetett magyar asszonyok legalább 70%-a vegyen rész a kétévenként megismételt mammográfiás emlőszűrésen és ezáltal is 30%-al mérséklődjön az emlőrák okozta halálozás.”

Az EGÉSZSÉG HÍDJA Összefogás legfontosabb célja, hogy a társadalomban világossá tegye és minden eszközzel segítse a mellrákos megbetegedések okozta tragédiák számának csökkentését azáltal, hogy a társadalom figyelmét a korai felismerés fontosságára és az ismert kockázati tényezők negatív hatására felhívja. Az Összefogás kezdeményezői és alapítói a „A Rák Ellen, az Emberért a Holnapért” alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Rákbetegek Országos Szövetsége, a Magyar Szenológiai Társaság, és a Magyar Onkológusok Társasága Mammológiai Szekciója, valamint GE Hungary Rt., a Lilly Hungária Kft., a Kereskedelmi és Hitelbank, és a Westel Rt. Az Összefogás munkáját a magyar politikai és közélet kiemelkedő hölgy tagjai segítik, akik között a daganatellenes küzdelem mindkét oldala - a betegséget legyőzők és az azt gyógyítók - valamint a mindannyiunk napi életét megszépítők és megkönnyítők jelen vannak:

Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok nagykövete, Dr. Csehák Judit, Dr. Gyarmathy Andrea, Jerger Krisztina, Kertész Magda, Konta Barbara, Kósa Klára, Kudlik Júlia, Körtvélyes Éva, Prof. Dr. Oláh Edit, Pánczél Andrea, Dr. Prokopp Dóra, Sebestyén Márta, Stréhli Ildikó, Szabó Eszter, Zoób Kati és Nancy Woolf személyében.


Az Összefogás megalakulását Mádl Dalma fővédnök a következőképp kommentálta: „Nagyon nagy öröm számomra, hogy egy példaértékű kezdeményezést támogathatok. Azt gondolom, hogy egy társadalom értettsége nagyban múlik azon, hogy miként ismeri fel az őt fenyegető veszélyeket, milyen módon reagál azokra. Képes-e alulról építkezve tenni ellenük, kapcsolódva kormányzati programokhoz, képes-e hatékonyan megszólítani mindazokat, akik támogatói lehetnek. Ez az összefogás egy jó cél érdekében egyesíti a politikai erőket, az üzleti és civil szférát, de felsorakoztat nagyon sok magánembert is. Minden résztvevő saját erőforrásaihoz és lehetőségeihez mérten vesz részt a mellrák elleni küzdelemben. Kívánom, hogy AZ EGÉSZSÉG HÍDJA eredményes legyen, és követőkre találjon”.


Az Összefogás október 27-ikén olyan eseményt szervez, amelynek küldetése, hogy a társadalom figyelmét a mellrák veszélyeire felhívja, és aktív cselekvésre ösztönözze. Október 27-én, vasárnap 15 órától, a Magyar Tudományos Akadémián rendezett szimpózium keretében az érdeklődők civil szervezetek kiállítását tekinthetik meg az Aulában, majd 16 órakor, a Lánchíd pesti hídfőjétől indulva Nancy Goodman Brinker vezetésével az alapítók, a partnerek és az egybegyűlt nagyközönség átvonul az EGÉSZSÉG HDJÁN, az erre az alkalomra különlegesen megvilágított Lánchídon a budai oldalra egészen a Francia Intézetig. A rendezvény kapcsán Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok nagykövete elmondta:

„Ez az esemény ékes bizonyítéka annak, hogy milyen erős és életképes lehet a közéleti és a magánszféra közötti együttműködés. A kormány, a civil szervezetek és a magánszektor azért fogtak össze, hogy megmutassák, képesek együttműködni egy jó cél, a rák legyőzésének érdekében.”.


Háttér

Hogyan segíthető elő a korai felismerés?

A regisztrált orvosi tapasztalatok szerint amennyiben a mellrákot a legkorábbi stádiumban észlelik, a betegek túlélési esélye 90%-os. A korai felismerés feltétele a rendszeres önvizsgálat és szakszerű szűrés. A szervezett szűrés hazánkban 2001-ben kezdődött el. Minden 45 és 65 év közötti nő kétévente meghívó levelet kap mammográfiai (mellrák) vizsgálatra, a Népegészségügyi Program keretében. Mindenkit a lakóhelyéhez legközelebb eső szűrőállomásra invitálnak. Jelenleg Magyarországon 35 akkreditált állomás végez szervezett szűrést, amelynek minőségellenőrzését az ÁNTSZ folyamatosan végzi. Ma hazánkban 1 260 000 veszélyeztetett korosztályba tartozó nő él, eddig ezeknek az országos átlag szerint 43%-a vett részt.
A kilencvenes évek elején az Európai Közösség országaiban végzett felmérés szerint bár a nők 58%-a tudta, hogy mammográfiai vizsgálaton kell részt vennie, csak 13%-uk ment el szűrésre. 84%-uk tudta, hogy rendszeresen kellene mell önvizsgálatot végeznie, mégis csupán a nők fele tette ezt meg, pedig az önvizsgálat is nagyon fontos szerepet játszik a korai felismerésben. A hazai adatok szerint a kötelező szűrést megelőzően a megbetegedések 80-90%-át a nők maguk észlelték, sokszor azonban túl későn. A mellrák nem jár fájdalommal, így amennyiben a nők hanyagolják az önvizsgálatot, azzal a korai felismerés lehetőségét csökkentik, esélyt adva ezzel a daganat zavartalan fejlődésének. Mivel a kötelező szűrés a csak legveszélyeztetettebb 45-65 év közötti nőket érinti, nagy az önvizsgálat jelentősége a fiatalabb korosztályban, ahol szintén előfordulhat megbetegedés.

Hogyan csökkenthető a mellrákos megbetegedés kockázata?

A kockázat csökkentésének kulcsszavai az egészségmegőrzés, egészségfejlesztés, a gyermekvállalás, illetve a szoptatás idejének növelése.

Az egészség megőrzésének legfontosabb feltételei a dohányzás mellőzése, az egészséges táplálkozás, az aktív testmozgás, az elegendő pihenés, és a stressz mérséklése. Mit is jelentenek a gyakorlatban ezek, a sokak számára ismerősen csengő fogalmak?

Az egészséges táplálkozás elsősorban az évszakoknak megfelelő, idényjellegű zöldségek, gyümölcsök napi háromszori fogyasztását jelenti. Emellett nagyon fontos, hogy elegendő rizs, gabona - például teljes kiőrlésű kenyér - szerepeljen az étrendben. A zsír és a felesleges só bevitel csökkentése is elengedhetetlen.

A rendszeres testmozgás kiemelt fontosságú, természetesen mindenkinek képességei szerinti mozgás javasolt, hetente legalább háromszor félórában. A pihenés terén fontos a nyugodt éjszakai alvás, a stressz mérséklésében pedig a saját, személyre szabott védekezési mechanizmus kialakítása.

A „EGÉSZSÉG HÍDJA” Összefogást az alábbi számlaszámon történő befizetéssel támogathatja:


11991102-02106755-10000472
MRL - Az EGÉSZSÉG HÍDJA


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.