Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Infuenza - megelőzés 2002. 10. 31.


Hétfőtől a háziorvosok és az egészségügyi intézmények megkapják az idei szezonhoz szükséges influenza elleni oltóanyag mennyiséget, 1 millió 300 ezer vakcináról van szó. Mostantól lesz már influenzaellenes orr spray is.

Főleg a krónikus betegeknek, és a 65 éven felülieknek ajánlott a védőoltás -- mondta a Krónikának Lontai Imre, az Országos Járványügyi Központ főosztályvezetője. A vakcina 100 százalékos védettséget ugyan nem nyújt, mert az influenzavírus igen változékony, így nehéz eltalálnia az ellenszerének összetételét. Ugyanakkor a szakember szerint az elmúlt években a többi között azért sem volt komolyabb megbetegedés, mert a veszélyeztettek közül nagyon sokan megkapták a védőoltást. Tavaly is több mint egymillión jutottak hozzá az ingyen vakcinához. Az elmúlt szezonban a gyógyszertárakban feltűnt egy újdonság, az influenza elleni orr spray. A szakember szerint ez önmagában nem sokat ér.

A készítményt úgy fejlesztették ki, hogy a védőoltást erősíti, vagyis a kettő együtt hat megfelelően. De míg a vakcina hat hónapra nyújt védelmet, az orr spray csak hat hétre. Ezért, Lontai Imre szerint, aki mindkettőt alkalmazni szeretné, akkor jár el a legjobban, ha az oltást már novemberben beadatja magának, az orr sprayt pedig január elején kezdi el használni, Magyarországon ugyanis leggyakrabban januárban van influenzajárvány, illetve ha járvány nem is, de általában akkor találkoznak a szakemberek ilyen megbetegedéssel.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.