Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Társadalmi vita a népegészségügyi programról 2002. 11. 08.


Mától társadalmi vitán van a népegészségügyi program. A minisztérium még saját honlapjára is várja az érdeklődök hozzászólását, véleményét a tervezethez, amelynek megvalósítására összességében 8-10 milliárd forint jut jövőre.

- Várhatóan december 15-ikéig benyújtják a Parlamenthez az újraírt népegészségügyi programot, amelyet mint országgyűlési határozati javaslatot akarnak elfogadtatni. Csehák Judit egészségügyi miniszter közölte: nem bírálják fölül az előző kormány által készített programot, csupán kiegészítik azt és ami a legfőbb, pénzt is rendelnek hozzá. A jövő évi költségvetésben a tervek szerint nevesítetten kétmilliárd forintot különítenek el, de összességében körülbelül 8-10 milliárd forint jut erre a célra - jegyezte meg a miniszter.


- Nem csak a népegészségügyi program programjaira rendelkezésre álló források közül, hanem a szociális, a kistérségi fejlesztési programtól a roma-programok keretében futó társadalmi esélyegyenlőséget támogató programok keretében is ilyen célra tervezünk összegeket felhasználni.


- De várhatóan erre jut pénz az ÁNTSZ és az egészségbiztosító kasszájából is, hiszen a szűrővizsgálatok többletköltségeire és a nagyobb arányú gyógyítási kiadásokra is elkülönítenek pénzt - derült ki a miniszter szavaiból. Csehák Judit elmondta azt is, hogy 2003-tól az adózók az adójuk egy százalékát a népegészségügyi feladatokra is felajánlhatják, mint ahogy a parlagfű elleni küzdelemre is, ami egyébként szintén népegészségügyi probléma, így ebből is várható plusz bevétel - véli a miniszter.


- A sürgősségi betegellátás céljaira az elmúlt évben egymilliárd forint gyűlt össze az egy százalékból, ezért tehát van reményünk arra, ha a sürgősségi betegellátás ennyire megérintette az embereket, akkor ha mi ebben a társadalmi vitában eljutunk a szélesebb közvéleményhez, akkor azt gondolom, hogy ennek a két célnak a kijelölése is jelenthet forrásokat.Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.