Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Vöröskereszt 2002. 11. 08.


Szép fokozatosan évek óta nehezebb előteremteni a gyógyításhoz szükséges vérmennyiséget. Sok minden csökkenti a vállalkozó kedvet, így a Vöröskeresztnek is egyre több mindent kell kitalálnia, hogy elkerülhető legyen a vérszegénység.

Magyarországon ma 500 ezer véradót tart nyilván a Vöröskereszt, de a véradásból soha nem elég, mert az élet mindig produkál váratlan helyzeteket - mondta Salgó Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezetének titkára. A szervezet - mint említette - döbbenten tapasztalta a rendszerváltás után, hogy rengeteg véradó került nehéz anyagi helyzetbe, vált munkanélkülivé, illetve szembesült a gyerekek iskoláztatásának problémájával. Nem jellemző ugyanis - mondta Salgó Zoltánné -, hogy a véradók a jobb anyagi körülmények között élő emberek közül kerülnének ki, inkább a középosztály, illetve a nehezebb helyzetben lévők vállalkoznak véradásra. Pedig mindenki tudja, aki vért ad, életet ment, ezért a Vöröskereszt létrehozott egy alapítványt 1993-ban, amelyen hétmilliós törzstőke van és a szervezet minden évben ennek kamatait osztja szét a rászoruló véradók között. Körülbelül 20-25 ezer forint jut egy-egy véradóra. Ezen kívül a Vöröskereszt tervez szociális akciókat, amelynek az a célja, hogy a véradók lényegesen értéken alul vásárolhatnak ruhaneműt, háztartási textíliát, cipőt és játékot.

A befolyt pénzből a Vöröskereszt fenn tudja tartani például a két nagy ingyenkonyháját Budapesten. Az ezen a héten tartott szociális akcióra 500-nál több rászoruló véradó jött el a Vöröskereszt központjába és használta ki az akció adta lehetőségeket. A budapesti titkár panaszként említette, hogy az ingyenes véradás egyre nehezebb körülmények között zajlik, mert sok munkahely nem teszi lehetővé, hogy a munkavállaló elmenjen vért adni, illetve nem ad helyiséget ahhoz, hogy a vérellátó állomás a helyszínre menjen. A november 27-iki Véradók Napjával elsősorban a fiatalok figyelmét szeretné felhívni a Magyar Vöröskereszt a véradás szükségességére, épp ezért is szerveznek akciókat iskolákban, ahol olyan osztályokban tesznek közzé felhívásokat a véradásról, ahol a diákok már elmúltak 18 évesek.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.