Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Izomlazítás köpölyözéssel 2002. 11. 11.


A köpölyözés vagy vákuumkezelés az ókori Mezopotámiából származó emlékek szerint már i. e. 3000 évvel ismert volt. A régi görögöknél a köpölyözőharang neves orvosok jelének számított - ez is a fontosságára utal. A XIX. századig a módszer világszerte elterjedt, és hatásos eljárásként alkalmazták számos betegség kezelésében. Manapság leginkább a keleti gyógyítók és a természetes gyógymódokkal dolgozó szakemberek, illetve a kozmetikusok alkalmazzák.

Az ókor nagy orvosainak kezelési módszere az utóbbi néhány évben újra népszérűsödik. Cégek sora fejlesztett ki a kozmetikai kezelések hatásának javítására ötletes és könnyen kezelhető készülékeket, amelyekkel a vákuum folyamatosan fenntartható, illetve a beállítástól függően a szívóhatás ereje akár ritmikusan, pulzálva változhat is. A kis üvegharangokkal masszírozva kilazíthatók az izmok, eldolgozhatók a mélyebb, kézzel csak nehezen szétmasszírozható csomók, és alkalmazható a reflexterápiában is: főleg a háti és hasi pontok kezelésekor.


Hogyan hat?

Reflexesen: a Head-féle zónák periferiális, vegetatív és érző idegvégződéseknek izgatásával a belső szervek működését stimulálja, illetve oldja a görcsöket, ezért például a hasi fájdalmak vagy az asztmás köhögési rohamok csillapíthatók ezzel a módszerrel.
Helyileg: enyhe, rövidebb hatás esetén összehúzó, intenzívebb, hosszabb kezeléskor értágító, azaz fokozza a helyi véráramlást, ezáltal pedig a bőrben, kötőszövetekben, izomzatban lerakódott salakanyagok lebomlását, illetve a lebomlott anyagcseretermékek eltávolítását segíti. A hosszabb kezelés során helyileg hisztamin szabadul fel, fokozódik az érfal áteresztőképessége.
Egyéb: a köpölyözéssel csökkenthető a fájdalmat kiváltó prosztaglandinok szintje is, továbbá az érzőidegek ingerlésével fájdalomcsillapító vegyületek szabadulnak fel.


Miként fogyaszt?

A vákuummasszázs során kitágulnak az erek, és felgyorsul a szövetek vér- és nyirokkeringése, tehát javul a leromlott anyagcsere. A természetesen percenként három centit előrehaladó bomlástermékek és a zsírt szállító nyirokfolyadék áramlási sebessége akár ötvenszeresére (!) is felgyorsulhat. Mivel a zsírsejtekben a vákuum hatására feszültség keletkezik, ettől a sejtek egy jelentős részének a burka szétpattan, így a zsír kifolyik belőlük, s a nyirokkeringéssel távozik. Ezért a vákuumos kezelés a helyi fogyasztásban is jó eredményt hozhat. Ezen alapszik a legújabb és divatos: hypoxitréning. A vákuum aktiválja a rugalmas rostokat termelő kötőszöveti sejteket, ennek köszönhetően a bőr sokkal feszesebb és elasztikusabb lesz a kezeléseket követően. Különösen hatékony, ha interferenciakezeléssel és ultrahangos masszázzsal kombinálják.


Hogyan használjuk?

Hatékonyságát más kiegészítő gyógymódokkal, kezelési módszerekkel is fokozhatjuk: aromaterápiával, gyógynövénykúrákkal, diétákkal, relaxációval, gyógytornával, jógával stb. A köpölyözést fél óránál tovább ne végezzük, és feltétlen bízzuk szakemberre. Túl erős hatás esetén izomgörcs és fájdalom léphet fel. A vákuummasszázshoz használhatunk különféle növényi olajokat, illóolajokat, gyógynövényes krémeket is, mert a fokozódó vérkeringés során azok hatóanyagai sokkal jobban fel tudnak szívódni a bőrbe, s könnyebben elérhetik a mélyebb rétegeket is. A vákuumkezelés alkalmazható kúraszerűen, és fenntartó, kiegészítő módszerként is, például talpmasszázzsal és Mayr-féle hasi kezeléssel is.

*

Vákuummasszázs ajánlott:
ˇ fejfájáskor, neuralgiás panaszok esetén
ˇ hátfájásra, köteges, csomós hátizmokra
ˇ vérnyomásproblémákra, szédüléskor, fülzúgáskor, illetve fülcsengéskor
ˇ hasi görcsökre
ˇ menstruációs zavarokra (rendszertelen menzesz, görcsök), klimaxos panaszokra
ˇ emésztési panaszok (székrekedés, puffadás) fennállásakor
ˇ gyomorfájásra
ˇ epe-, májbetegség esetén, aranyeres fájdalmakra
ˇ krónikus felső légúti fertőzésekre
ˇ asztmára, makacs köhögésre
ˇ szívpanaszok (anginás görcsök) esetén
ˇ húgyivarszervek panaszaira: krónikus húgyúti fertőzések esetén, gyulladásokra
ˇ ízületi deformitások miatt bekövetkező fájdalmas izomgörcsre, lumbágóra, isiászra, nyak-, vállfájdalomra
ˇ cellulitiszterápia részeként

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.