Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Rákkeltőbb a füves cigi 2002. 11. 12.


Napi három adag füves cigi elszívása elég ahhoz, hogy ugyanolyan mértékű tüdőkárosodás alakuljon ki, mint 20 szál cigaretta fogyasztásakor. Ráadásul a fű és a dohány kombinálása még tovább rontja a helyzetet.

Minderre az Angol Tüdőalapítvány figyelmeztet, miután kiderült, hogy a tiszta vadkender szívása ugyanolyan káros, mint a cigarettafüst beszívása. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a füves cigiből származó kátrány 50 százalékkal karcinogénabb - rákkeltőbb -, mint a dohány.

A legújabb felmérések végeredménye rengeteg embert meglepett, főleg azokat, akik dohányzás helyett inkább füveznek, mert azt hiszik az sokkal biztonságosabb. Most azonban a tények tudatában bárki eldöntheti melyik veszélyforrást választja.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a füvezés egészségügyi veszélyei 1960 óta meredeken emelkednek. Ez valószínűleg a THC - tetrahidrocanabinol - növekvő mennyisége miatt alakult így. A THC a vadkender legfőbb pszichoaktív összetevője.

Az agyban a THC az idegeken elhelyezkedő különleges receptorokhoz csatlakozik, így befolyásolja a sejtek aktivitását. A legtöbb ilyen receptor az agy azon központjában található, amely az örömért, memóriáért, gondolkodásért, koncentrációért és koordinált mozgásért felelős. A szívás és a belégzés nagyságrendje a vadkender esetében négyszer magasabb, mint a dohánynál. Más szavakkal sokkal hosszabb ideig lélegezzük be és tartjuk benn az anyagot. Ezzel viszont sokkal több mérgező szénmonoxid és kátrány kerül a tüdőbe. Forrás:Skynews, BBC

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.