Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  „Ne Gyújts Rá!” 2002. 11. 25.


Több mint 25 évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokban indult el az a kezdeményezés, hogy az év egy meghatározott napján - minden november harmadik csütörtökén - az emberek figyelmét felhívják azokra a súlyos következményekre, amelyeket a dohányosok önmaguknak és családtagjaiknak okoznak.

Az idén is több mint száz országban Nemzetközi „Ne Gyújts Rá !” Napot szerveztek. Az esemény
alkalmat kínált a dohányzás visszaszorítására, melyhez örömmel csatlakozik a Népegészségügyi Program is.

A nemdohányzó életmód népszerűsítése érdekében azzal a kéréssel fordultak a dohányzókhoz, hogy azon a napon ne gyújtsanak rá! Fordítsanak nagyobb figyelmet saját és családjuk egészségének megóvására. A civil szervezetek vezetőit és tagjait, az oktatási és egészségügyi intézmények munkatársait, az önkormányzatok dolgozóit, a média szereplőit és a társadalom minden tagját arra kérték, a környezetükben népszerűsítsék ezt a kezdeményezést és segítsenek a dohányzóknak abban, hogy legalább ezen a napon senki se gyújtson rá egyetlen szál cigarettára se.


Az Országos Lakossági Egészség Felmérés 2000 kutatási jelentése szerint a 18 év feletti magyar férfiak 40,7 százaléka, a nők 26,3 százaléka dohányzik (rendszeresen vagy alkalomszerűen). Az egy lakosra eső cigarettafogyasztás 1999-ben 2400 szál/fő volt, míg az Európai Unió országaiban átlagosan 1600 szál/fő. A Fact Intézet 1999-es felmérése szerint a magyar lakosság 65 százaléka szenved a passzív dohányzás ártalmaitól, átlagosan napi 270 percet töltve olyan légtérben, ahol mások dohányfüstjét szívja.

A KSH 2002 elején közzétett adatai szerint Magyarországon ma évente 28 ezer ember halála írható egyedül a dohányzás rovására. Ez körülbelül kétszer több mint ahányan alkoholizmus, kábítószer-fogyasztás, baleset, erőszakos halál, öngyilkosság és AIDS miatt összesen meghalnak. A magyar férfiak tüdőrák-halandósága a világon a legmagasabb.

Az elmúlt másfél évtizedben a férfiak körében a dohányzás gyakorisága stagnált, viszont 1986 és 1999 között a női dohányzás előfordulása 30%-al nőtt, míg a gyerekek egyre fiatalabb korban szívják el első cigarettájukat, és átlagosan 17,9 éves korban válnak rendszeres dohányossá. A CDC 1999-es budapesti adatai szerint a középiskolát elhagyó diákok majdnem fele (46 százalék) rendszeresen dohányzik, a lányoknál a rendszeres dohányzás kicsivel magasabb, mint a fiúknál.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.