Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Minden településen biztosítják a létfontosságú ellátásokat 2002. 11. 25.


A hajléktalan-ellátást biztosító civil szervezetek állásfoglalásban tiltakoztak a téli krízisellátás megoldatlansága és alulfinanszírozottsága miatt. Elfogadhatatlannak tartják a jelenlegi pályázati rendszert, és attól tartanak, hogy egész települések maradhatnak létfontosságú ellátások nélkül. A szaktárca állítja: külön tárgyalások során fogják rendezni azon ellátó szervezetek helyzetét, amelyek valamilyen oknál fogva nem jutottak minisztériumi támogatáshoz. A pályázati rendszer átalakítása leghamarabb jövőre valósítható meg.

A Hajléktalan Szolgálatok Tagjainak Országos Egyesülete és a fővárosi ellátók képviseletében a Tízek Tanácsa a téli krízisellátások aktuális problémáival kapcsolatban állásfoglalást tett közzé, amelyben többek között tiltakoztak a téli krízisellátási pályázatok késedelmes elbírálása miatt. A két érdekvédelmi szervezet tagjai számára elfogadhatatlan mind a pályázati rendszer további fenntartása, mind a téli krízispályázatok olyan eredménye, amely nyomán egész települések maradhatnak téli közterületi ellátások nélkül.

"A hajléktalan ellátásban dolgozók sem szakmai, sem erkölcsi felelősséget nem tudnak vállalni a hiányos vagy alulfinanszírozott téli ellátások nyomán bekövetkező emberi tragédiákért" - olvasható a közleményükben.

Ghyczy Gellért, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium szakreferense megkeresésünkre közölte: az eredetileg tervezett november 15-i dátumhoz képest valóban késik a hajléktalanok ellátására pályázat útján elnyert támogatások kifizetése, de a jövő héten már sor kerülhet a szerződéskötésekre, s ezt követően utalják a pénzt. A késés oka a pályázat időtartama volt, januártól augusztus 31-ig lehetett benyújtani a pályázatokat, így a pénz kiutalásáig lefolytatandó kötelező eljárások nem tudtak időben befejeződni.

A szakreferens tájékoztatása szerint a benyújtott 90 program közül több mint 70 megvalósítását támogatja a minisztérium, az eredetileg 70 millió forintos keretet 52 millió forinttal toldotta meg. Az ellátó szervezetek alulfinanszírozásról beszélnek, a kérdés viszont komplexebb - mondta. Ha csupán a minisztériumi támogatásokat vesszük számba, akkor az valóban kevés, de a hajléktalanellátás a települési önkormányzatok feladata is. A nagy városok legtöbbje hozzá is járul, biztosítja a szolgálatok zavartalan működését, de vannak olyan önkormányzatok is, amelyek a támogatást a minisztériumi támogatás meglétéhez kötik. Ezért történhet meg, hogy ha egy olyan település pályázatát, mint például Pécs, ahol egyetlen nagy szervezet látja el a feladatot, valamilyen oknál fogva elutasítja a szaktárca, akkor gyakorlatilag anyagi fedezet nélkül maradhat a hajléktalan ellátás - magyarázta Ghyczy. Attól azonban nem kell tartani, hogy valamely településen nem tudják majd biztosítani a létfontosságú ellátásokat, mert a szaktárca külön tárgyalásokon kívánja rendezni az ilyen eseteket.

A szakreferens egyetért az ellátó szervezetek állításával, miszerint átszervezésre szorul a jelenlegi támogatási rendszer. A pályázati formát kiiktatni teljesen nem lehet, mivel közpénzekről van szó, de a mechanizmuson javítani kell - állítja. A minisztérium azonban a jövőre szeretné elkerülni a támogatás csúszását, az ezzel kapcsolatos feszültségeket is. Még az idén, a pénzek átutalása után a szaktárca elkészít egy olyan gyorsabb, átláthatóbb támogatási javaslatot, amelynek végleges formáját majd a szakmai testületekkel és ellátó szervezetekkel közösen kívánják kidolgozni - nyilatkozta Ghyczy Gellért


Új átmeneti szállók vidékenÚj átmeneti szállóval bővült Szegeden a hajléktalanok ellátását szolgáló intézményrendszer, a városban ezerre becsülik a fedél nélkül élők számát. A Moszkvai körúti új szálló elsősorban éjszakai tartózkodásra fogadja a rászorulókat. A hajléktalanok tisztálkodhatnak az épületben, ahol lehetőség szerint ruhaneművel is ellátják őket. A hatvan személyes szálláson egy időben negyven férfi és húsz nő elhelyezésére van mód, már az első napoktól minden helyre van jelentkező.

A hideg napokra készülve hatvan férőhelyes idényszállót nyitnak hajléktalanoknak a napokban Győrött is, a városban 500-550 embernek nincs otthona. A Segítőház 270 állandó férőhelyet biztosít számukra. Akik onnan kiszorulnak, azok liftaknákban, trafóházakban, lebontásra ítélt lakásokban, félig kész házakban húzzák meg magukat. Egy meglévő épületben rendezték be az új szállót, amelynek szolgáltatásait április végéig vehetik igénybe a rászorulók. Az intézményben szállást, továbbá ebédet kapnak a hajléktalanok. Módjuk lesz tisztálkodásra és ruháik kimosására is. A férőhelyek 80 százalékát a férfiaknak, a többit nőknek rendezték be, mivel számolnak azzal, hogy a korábbiaktól eltérően több nő jelentkezik ellátásra.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.