Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Túlzónak tartják a drogtörvény szigorát 2002. 12. 06.


Könnyebb megelőzni a bajt, mint gyógyítani - hangzott el a szenvedélybetegségek elleni konferencián, ahol főként a kábítószer-terjesztésről és fogyasztásról volt szó. Szakemberek úgy gondolják, sok fogyasztó azért nem kér orvosi segítséget, mert fél a törvény büntetésétől. Az ide vonatkozó jogszabályokat éppen a napokban módosítja a Parlament.

Te ne! - ez a felirat volt olvasható Göncz Árpád pólóján, amikor kilépett az Uránia Filmszínház színpadára, mint a szenvedélybetegségek elleni konferencia fővédnöke. A szenvedélyek közül a drog az, ami leginkább veszélyezteti a tinédzserek korosztályát, a törvény azonban, amely Magyarországon az utóbbi években bünteti a droghasználót, talán éppen ezért túl szigorú - vélik a konferencia szervezői és vélte maga Göncz Árpád is. Ezért szorgalmazta bevezetőjében .Fényi Ágnes, a Magyar Orvosnők Egyesületének elnöke az új drogstratégiát, amely szerint könnyebb megelőzni a bajt, mint gyógyítani.

Göncz Árpád megnyitójában arról beszélt, hogy például a marihuánát jelen pillanatban nyomorgó országok termelik, amelyet fillérekért vesznek meg tőlük a kereskedők és mire Magyarországra ér, drága lesz. Ezért szaporítja a bűnözést az, hogy a pénzt meg kell szerezni rá. A társadalom mégis ott válik veszélyessé - mondta Göncz Árpád -, ahol a bűnözőt, azaz a csempészt, a drogkereskedőt és a terjesztőt összetéveszti azzal, aki megpróbálja használni a drogot. Az élményt felfedező tinédzser nem bűnöző - hangsúlyozta a rendezvény fővédnöke -, ő nem börtönbe való, ő áldozat, akire figyelni kell. A bűnöző az, aki anyagi érdekből rászoktatta.

Aztán lassan megérkeztek a színpadra politikusok, orvosok, jogászok és az egyház képviselője. Mindegyikük pólóján a felirat: Te ne! és elkezdődött a párbeszéd a nézőtéren ülő középiskolásokkal. Az orvostársadalmat képviselő Fényi Ágnes határozottan képviselte azt az álláspontot, hogy a drogtörvény büntetésre vonatkozó túl szigorú rendelkezéseit meg kellene változtatni, mert a tapasztalat az, hogy sokan azért nem kérnek orvosi segítséget, mert félnek a büntetéstől.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.