Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Harmincöt százalékkal több fordítható jövőre egyházi támogatásra 2002. 12. 06.


Az egyházfinanszirozást érintő kormány által támogatott módosítások egyike sem érinti hátrányosan a katolikusokat - mondta Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

- A költségvetési törvényhez benyújtott és a kormány által elfogadott javaslat szerint összességében 35 százalékkal több pénz fordítható jövőre az egyházak támogatására - így a katolikus egyház különféle tevékenységére is - hangsúlyozta Kiss Elemér. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter megerősítette, a kormány álláspontja az, hogy az egyházak támogatása a személyi jövedelemadóból felajánlott egy százalékok alapján történjen, nem pedig a népszámlálási adatok figyelembe vételével, mert ez utóbbi alkotmánysértő.

- Hat milliárd 200 millió jutna úgy a katolikus egyháznak, ha népszámlálás adatai alapján osztanánk el, és öt milliárd 400 millió jut úgy, hogy az adományozók száma szerint osztanánk el ezt a növekményt. A kettő között van egy 720-730 millió forintos különbség, ezt a különbséget azonban a költségvetésből ugyancsak megkapja a katolikus egyház.


- A miniszter egy kérdésre válaszolva kijelentette: a kormány hatályosnak tekinti a Vatikánnal 1997-ben megkötött szerződést, de annak tavalyi kiegészítését nem, mert az nem olyan szabályok szerint készült, amelyek irányadóak lennének a nemzetközi szerződésekre. Itt arról a 2001-ben született megállapodásról van szó, amelyet Semjén Zsolt, volt egyházügyi helyettes államtitkár és az apostoli nuncius írt alá és amelyet a Katolikus Püspöki Kar az 1997-es vatikáni szerződés részének tekint. Ennek alapján döntött úgy a parlament, hogy 2003 január elsejétől az egyházak hitéleti támogatásának nagy részét nem az egy százalékos adófelajánlásokhoz, hanem a népszámlálási adatokhoz köti. Kiss Elemér egyébként kérdésemre kifejtette, szerinte nem romlott meg a kormány és a katolikus egyház viszonya.


- Remélem, hogy itt nem másról, mint félreértésről van szó. Minden valószínűség szerint a költségvetésben való eligazodás nem volt egy könnyű dolog és talán ha az egyház vezető személyiségei felvilágosítást, vagy tájékoztatást kértek volna először, akkor talán erre a vitára sem került volna sor, mert anyagi alapja ennek a vitának megítélésem szerint nincs.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.