Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Csehák Judit a fogyatékosügyi-programról 2002. 12. 06.


Nem a sajnálatunkra számítanak, nem az olykor jó szándékunk ellenére is megalázó segítségre, hanem a megértésünkre. Nagyon kevés empátia is elég ahhoz, hogy lássuk: mi jelent nekik gondot, mi akadályt... A fogyatékosok éve lesz a jövő esztendő - így döntött az Európai Bizottság ajánlása nyomán az unió parlamentje. Bőven van mit tenni az érdekükben itt, Magyarországon is.

Szinte valamennyi súlyosan fogyatékos ember úgy érzi hátrányosan megkülönböztetik őket mind az oktatás, mind a foglalkoztatás területén - közölte Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetségének elnöke.


- De az enyhébb mértékben sérült emberek is a mindennapokban szembe találkoznak diszkriminációs problémákkal. Azt hiszem, hogy ez mintegy 6-700 ezer ember mindenképpen érint. A társadalmi szemlélet negatívumai azok tetten érhetők a munka világában, a tanulásban, az akadálymentes használatban, a közlekedésben. A kéréseink változatlanul a fogyatékosügyi program végrehajtására és a jogszabályok betartására vonatkoznak. Azt szeretnénk, ha ez költségvetési forrásszinten is megjelenne és mérhetővé válna a végrehajtás üteme és a végrehajtásra fordítandó pénzeszközök is.

Az egészségügyi miniszter szerint annak semmi akadálya sincs, hogy a tárcák költségvetésében külön szerepeljen a fogyatékos-programra szánt összeg. Csehák Judit ugyanakkor elismerte, hogy késik a program megvalósítása. Az erről szóló jelentést december 15-éig nyújtja be a kormány a parlamenthez.


- Igazuk van a fogyatékos szervezeteknek, 2001-ben, de 2002-ben is ahogy látjuk nem történt elegendő lépés ahhoz, hogy 2003-ra, tehát jövő év végére valamennyi intézkedést végre lehessen hajtani, még pontosabban a legfontosabbat és a legtöbbe kerülő intézkedés az akadálymentesítését a középületeknek, kórházaknak, intézményeknek meg lehessen oldani.


- Jól értem a szavait, hogy Ön úgy látja, hogy 2003 végéig akkor végül is nem tudják az előre tervezett ütemet tartani? Tehát 2003 végéig nem lesz minden a fogyatékosok számára fontos közintézmény akadálymentes?


- Ahogy ma látjuk, nem tartom valószínűnek, még megfelelő források biztosítása esetén sem, hogy valamennyi polgármesteri hivatal, valamennyi iskola, valamennyi vidéki kórház, szociális otthon az összes aluljáró és a parlament akadálymentessé lesz tehető. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ez a cél ez megkérdőjelezhető.


- Úgy tudom, hogy a költségvetésbe 2,7 milliárd forintot terveztek az akadálymentesítésre, lehet-e esetleg pluszforrásokat bevonni?


- Nem csupán arra kellene koncentrálni, hogy a papíron mennyi pénzt különítünk el, hanem azt kell számba venni, hogy mit kell tennünk nagyon gyorsan és sürgősen ahhoz, hogy folyamatosan ezeket az akadályokat leküzdjük és felszámoljuk. Hadd mondjak egy konkrét és saját példát: a műemléképülete a Szociális és Egészségügyi Minisztériumnak minden részlegében nem akadálymentesíthető, már csak a műemléki előírások miatt sem. De azt biztosan garantálnunk kell, hogy azok a fogyatékosok, akik tárgyalni, ügyet intézni hozzánk jönnek, azok találjanak közösségi helyiségeket, feljussanak a számukra legfontosabb hivatalokhoz és ügyosztályokhoz, valamint, hogyha ez nem érhető el, akkor legyen olyan helyiségünk ahová az ügyintéző lejön és ugyanúgy, mint bármelyik más állampolgárral el tudja intézni, el tudja rendezni a számukra fontos kérdéseket.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.