Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Egészség Hídja - 2002. 12. 12.


A mellrák gyógyítható - annál könnyebben, minél előbb felfedezik. Ennek feltétele, hogy a teljesen panaszmentes nők is részt vegyenek időről-időre a szűrővizsgálaton, mert így lehet felismerni már kezdeti stádiumban a tüneteket. Az emlőszűrésre behívott nők 64 százaléka megjelent a vizsgálaton Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: sikeres volt a figyelemfelkeltő akció is, az önkormányzatok is összefogtak, buszokat béreltek, úgy vitték az asszonyokat-lányokat a szűrésre. Nyíregyházán - az Egészség hídja összefogás elkötelezett híveként - ott volt az Amerikai Egyesült Államok nagykövete, Nancy Goodman-Brinker asszony is.

- Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Nancy Goodman-Brinker maga is gyógyult beteg. Mint mondja, sok energiát fektet abba, hogy a világszerte magas emlődaganatos megbetegedésről, a megelőzés lehetőségéről beszéljen. Elkötelezettje lett az Egészség hídja összefogásnak, amelynek célja a közös fellépés, a nők egészségfejlesztése érdekében ismeretterjesztéssel, szűréssel, mozgósítással. Vagyis, csatlakozva a magyar kormány szűrőprogramjához, Budapest után Nyíregyházán találkozott a nagykövetasszony azokkal, akik abban segítettek, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből eddig a legtöbben részt vegyenek a vizsgálatokon. A megyében mintegy 70 ezer nőt érint ez a vizsgálatsorozat és úgy tudni, hogy a nők nagy része első körben megjelent. Milyenek a mutatók és minek köszönhető az, hogy valóban az első körben behívott 30 ezer nő közül mintegy 20 ezren részt vettek a vizsgálatokon?

Varga Erzsébet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat programfelelőse, az emlőszűrő program felelőse:
- A felén vagyunk túl, 64 százaléka jött be azoknak az asszonyoknak, akiket eddig hívtunk vizsgálatokra. Akik nem jöttek, továbbra is szeretettel várják az emlőcentrumban, nem veszett el a nevük, nem kell beutalót kérni a háziorvostól, ott a nevük a szűrőcentrumban és ott várják őket a vizsgálatra. Annak köszönhető, hogy ilyen magas százalékban jöttek be, hogy a háziorvosok az önkormányzatokkal együtt mindenkit megkerestek, hogy jöjjön el a szűrővizsgálatra. Az önkormányzatok buszokat béreltek, összefogtunk, segítettük egymást, személyesen, vagy telefonon megkeresték az asszonyokat és megbeszélték velük, hogy jön ez a vizsgálat és menjenek el. A mutatók azt mutatják, hogy évente Szabolcs-Szatmár megyében körülbelül száz olyan nőt találunk, akinél egészen pici méretű emlődaganat van, amit eltávolítva meggyógyul a beteg. Van természetesen másik száz, aki panaszok alapján ment be.


- Országos viszonylatban ez hol helyezhető el?


- Mindenütt a világon körülbelül ilyen arányban találják meg a kezdődő emlődaganatot.


- Okokról lehet tudni valamit?


- Van valamennyi örökletes tényező, picikét nagyobb számban találjuk olyan családokban ezt a betegséget, ahol testvérnél, vagy anyánál fordul elő, másrészt az életmódban is kereshetőek az okok, az elmúlt tíz-húsz évben hogy élt a nő, hogy táplálkozott, mennyit mozgott, környezeti ártalmakra is visszavezethető. Ennyit gondolunk egyelőre, meg még nagyon sok nem ismert tényező van. Korai stádiumban megtalált betegeknek több mint 90 százaléka gyógyítható. Akiket nem korai stádiumban találunk meg, azoknak most jelenleg olyan 60 százalékos gyógyulási esélye van.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.