Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Új főigazgató a Péterfyben 2002. 12. 16.


A kórház adóssága több mint félmilliárd forint.

Ferenczi István lemondását követően hétfőtől a kerepestarcsai kórház főigazgatóját bízta meg a főváros egészségügyi bizottsága a Péterfy Sándor utcai kórház vezetésével. Az adóssággondokkal küzdő intézmény szakszervezete információink szerint hétfő délutánra összdolgozói értekezletet hívott össze az intézmény tervbe vett átalakítása miatt. Az ellenzék bírálja, hogy a Péterfyt kivennék a vezető kórházak közül.

Tegnapi zárt ülésén március 31-i hatállyal lemondás miatt szüntette meg a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatójának közalkalmazotti jogviszonyát a közgyűlés egészségügyi bizottsága. Információink szerint dr. Ferenczi István mától szabadságát, később felmondási idejét tölti, majd 2003. március 31-től nyugdíjazzák. A háttértárgyalások eredményeként a Pest megyéhez tartozó kerepestarcsai Flór Ferenc Kórház főigazgatóját bízta meg a testület hétfőtől a Péterfy vezetésével. Bár a döntés értelmében hat hónapos megbízatásról van szó, úgy tudjuk, hogy dr. Budaházy Emil másfél évre kapott fizetés nélküli szabadságot a megyétől.

Értesüléseink szerint a régóta adóssággondokkal küszködő intézményt jelentősen átalakítják. A még nem végleges elképzelések szerint a Dózsa György úti részleget kiürítés után eladják, ennek bevételéből újítják fel a központi intézményt. A Csengery utcai részlegben idősotthont alakítanak ki. A XVI. kerületi önkormányzatot felszólítják a felnőtt- és gyermekfogászat átvételére, és kötelezik a Zsenge utcai nappali melegedő és szanatórium működtetésére. Lapunk úgy tudja, tárgyalások folynak arról, hogy az intézmény traumatológiai osztályát - egy évekkel ezelőtti elképzelés alapján - az Országos Traumatológiai Intézetbe költöztetik. Összevonják az intenzív osztályokat, megszüntetik a műtők széttagoltságát, és az sem kizárt, hogy a megyével való tárgyalások eredményeként a XVI. kerületi járó betegeket ezentúl nem a Péterfy, hanem a kerepestarcsai kórház látja el.

A Péterfynek jelenleg 560 milliós adóssága van, melyből 420 millió a 30 napon túli tartozás. Ezt az összeget a főváros a szaktárca kórház-konszolidációs keretéből reméli elnyerni. A testület ülésén éles ellenzéki kritika érte az intézmény jelenlegi önkormányzati biztosát, aki Zsinka László (MIÉP) megfogalmazása szerint szándékosan rontotta a kórház hírét azzal, hogy az új szállítói számlákat kifizette, a régieket görgette maga előtt. Más vélemények szerint ugyanakkor így biztosított lehetőséget arra, hogy a szaktárca keretéből nagyobb összeghez jusson az intézmény. Zsinka munkatársunknak kifejtette: nem ért egyet azzal a biztosi megállapítással, hogy a veszteségek kialakulásában 30 százalékban az elmaradó bevétel tehető felelőssé, 70 százalékban a vezetés. Lapunk érdeklődésére a nyugdíjba vonuló főigazgató úgy nyilatkozott: mindmáig nem kapta kézhez a biztos jelentését. A helyzetet egyébként nem fogja fel tragikusan, és elfogadja azt az állást, amit a Csengery utcában kialakítandó idősotthonban ajánlottak fel.

Az ellenzék nem engedi, hogy „a forradalom kórházát” kivegyék a regionális vezető kórházak közül - közölte lapunkkal Zsinka László, aki azt a véleményét sem rejtette véka alá, hogy szerinte privatizációs elképzelések állnak a Péterfy átalakításának hátterében. A kialakult helyzet miatt hétfőn a kórház szakszervezete értekezletre hívja a dolgozókat.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.