Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Harminc kórház részesülhet az adósságkonszolidációból 2002. 12. 18.


A krónika úgy tudja, hogy összesen 30 kórház kap az egészségügyi szaktárca adósságkonszolidációs pályázati pénzéből. Bár még csak holnap dönt a kormány arról, hogy kiegészíti-e az erre szánt keretet, a kórházakkal történt megállapodás végösszege már most meghaladja az eredetileg tervezett 2,6 milliárd forintot.

Összesen 32 kórház pályázott. Egyet kizártak, mert nem felelt meg a kiírási feltételeknek, hiszen volt ugyan adóssága, de a saját tulajdonos önkormányzatának tartozott, egy pedig az utolsó pillanatban visszalépett. Feltétel volt ugyanis az is, hogy a pályázó intézmény tulajdonosa vállalja az adósság 20 százalékának kifizetését, ezt azonban információink szerint a Baranya megyei kórház esetében az önkormányzat nem tette meg. A bent maradó 30 kórház az utolsó fillérig megkapja a lejárt tartozásának összegét.

Voltak ugyan viták a szaktárca és az intézmények között, mert néhány esetben a kórházak a 30 napon belüli adósságokat is beleszámolták volna a kért összegbe, de a tárca ragaszkodott a kiíráshoz és csak a lejárt számlákat vette figyelembe, azokat viszont teljes egészében. A szétosztható összeg ma még 2,6 milliárd forint, hiszen a kormány csak holnap dönt a keret 500 millió forintos kiegészítéséről, a Krónika azonban úgy tudja, a megállapodások már most mintegy 2,9 milliárd forintról szólnak és azt sem kell elfelejteni, hogy a három pályázó egyetem esetében a tulajdonos az állam, tehát itt a 20 százalékos önrészt sem lehet másra áthárítani, azt a szaktárcának kell kifizetnie.

A 30 intézmény egyébként mintegy négymilliárd forintos igénnyel állt elő, de ebből le kell vonni a tulajdonosi önrészt és lejön az az összeg is, amely nem lejárt tartozást akar, hiszen ebben a pályázatban azt nem lehet figyelembe venni. Csökkentette az összeget az is, hogy a tárca néhány nagy szállítóval megegyezett a tartozás átütemezéséről, így információink szerint csaknem 400 millió forintot csak fél év múlva kell kifizetnie a 30 kórháznak. Egyébként a most kapott hitel egésze, vagy része akár vissza nem térítendő támogatássá is minősülhet, ugyanis az intézményeknek pontosan annyi pénzt nem kell visszafizetniük, amennyit bizonyíthatóan ésszerűsítésre fordítanak.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.