Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Világhírű Alkotás utca 2002. 12. 18.


Beszélgetés dr. Berkes Istvánnal, a fél évszázada alapított Sportkórház főigazgatójával

Nevezték Országos Testnevelés- és Sportegészségügyi Intézetnek, mostanság Országos Sportegészségügyi Intézet, a köznyelv mégis Sportkórházként emlegeti; hívták Erzsébet Kórháznak is, miután az 1884-es avatáson Ferenc József volt kedves a felesége nevét ily módon megörökíteni az utókor számára. Az építők dicsőségére az épületek azóta is állnak - műemléknek gyönyörűek, kár, hogy gyógyítani kell bennük -, de nem csak ezért lehetünk büszkék a Sportkórházra: a szakmai munka Európa-hírű. Az intézmény az idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját, stílszerűen ötven eseménnyel; a záró rendezvény a mai központi ünnepség lesz. A fél évszázadról és a remények szerint sikerekben gazdag jövőről az ötvenkét éves, sorrendben hatodik főigazgató-főorvossal, dr. Berkes Istvánnal beszélgettünk.

- Ötvenévesek, de nem napra pontosan...

- Valóban, ugyanis 1952. augusztus 15-én adták át a Sportkórházat, ahogyan az a főépület falán található emléktáblán is látható.

- Létrehozásának eredeti célja?

- -Nem mondok meglepőt: a sporttal kapcsolatos problémák kezelése. A „munkaköri leírás” hivatalosan úgy szólt, hogy az élsportolók és a XII. kerületi sportolók ambuláns vizsgálata és ellátása a Sportkórház feladata.

- Alighanem elkerülhetetlen néhány, a tevékenységükre jellemző számadat megosztása az olvasóval.
Három fekvőbeteg-osztályunk van: a kondicionáló-belgyógyászat, a sportsebészet és a mindkettővel összefüggő rehabilitáció. Százötven ágyon évente nyolcezer beteget látunk el, a műtétek száma mintegy négyezer, a járó betegeké négyszázezer. Mindez 1,3 milliárd forintos költségvetés mellett; azt szoktam mondani, hogy örülünk a jó hírünknek a világban, ám az épületek állaga méltatlan ahhoz. A gondok akkor kezdődnek, amikor például a pénzes külföldi beteget a sikeres operáció után áttolják a kórterembe...


- Gyanítom, nem lesz ez mindig így, hiszen élénk építkezés folyik az Alkotás utcai fronton...

- Hála az égnek. Néhány éve eladtunk egy területrészt, s az érte kapott pénzből elkezdődhetett az új kórházépület építése. A beruházás összértéke tízmilliárd forint; reményeink szerint 2004. március végén, az első ütem elkészülte után beköltözhetünk a korszerű szárnyba.

- Említette jó hírüket a világban. Minek köszönhetik?

- Szakmai színvonalunknak. Kórházunk sportspecifikus; ilyenből Németországban akad vagy nyolc-tíz, Magyarországon azonban csak ez az egy van, természetesen a legjobb szakemberekkel. A mi feladatunk - a többi közt - a válogatott kerettagok sportorvosi szűrése, a terhelésdiagnosztikai vizsgálatok elvégzése, sőt a táplálkozási tanácsadás is. Amúgy nemcsak erről a központi intézetről beszélhetünk, hanem országos sportegészségügyi hálózatról is, amelynek keretében százhatvanhét rendelő működik. Ami az élsportot illeti, a különböző válogatottak mellett harminc keretorvosunk dolgozik, hozzájuk hasonló szerződéses viszonyban vagyunk tizenegy masszőrrel és négy pszichológussal is.

- Önt két éve nevezték ki főigazgató-főorvosnak; az a ritka bravúr sikerült, hogy „nevelőegyesületébe” jutott a csúcsra.
Valóban, hiszen 1974 óta dolgozom itt, s azt a bizonyos szamárlétrát csakugyan végigjártam. Az első években még aktívan futballoztam, ezért a kiszámítható időbeosztású kórboncnoksággal kezdtem, majd a sportsebészeti osztály segéd- és alorvosa, később adjunktusa, főorvosa, osztályvezető főorvosa lettem, végül ötvenévesen kineveztek főigazgató-főorvosnak.

- Minimum kétfelé kell szakadnia, hiszen az intézet irányítása mellett nem hagyott fel a „kétkezi” munkával az ízületi sebészet, azon belül is a térdproblémák szaktekintélyeként.
Csak a pontosság kedvéért: vezetem az osztályomat is. Úgy szoktam fogalmazni, hogy hosszabbak lettek a napok. Nyilvánvalóan kevesebb idő jut az operációkra, de jó beosztással áthidalhatóak a problémák.

- Büszkélkedhet valamilyen szakmai bravúrral?

- Nem szokásom magam ünnepeltetni, arra azonban büszke vagyok, hogy a birkózólegenda Karelint meglehetősen súlyos mellizom sérüléssel operáltam '96 tavaszán, majd két és fél hónappal később olimpiát nyert.

- Még jó, hogy nem egy magyar ellenében.
Ilyesmit nem mérlegel az ember, csak a tényekkel foglalkozik. Karelin sérült volt, mi meggyógyítottuk, ilyen egyszerű ez.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.