Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Karácsony a gyermekkórházban 2002. 12. 25.


A legboldogabbak talán a gyerekek szenteste. Ugyanakkor ők lehetnek a legszomorúbbak is, ha nem tölthetik otthon, családi körben a karácsonyt, mert betegek. Ezzel a gonddal évről évre szembenéz a Heim Pál Gyermekkórház, de még mindig sikerült megoldani, hogy a kis betegek ne érezzék magukat elveszve. Bardon Nikoletta a kórház főigazgatójával, Smertz Ervin-nel beszélgetett.

- Itt a karácsony, hogyan ünneplik a Heim Pál Gyermekkórházban a szeretet ünnepét?


- Mi már Mikulástól elkezdtünk ünnepelni. Mikuláskor is már nagyon sokan jöttek a kórházba a gyerekeknek ajándékot hoztak, több mikulás, a tűzoltó mikulás, a lappföldi mikukás és magánszemélyek is, gyerekek is behoztak ajándékokat az ittlevő beteg társaiknak. Egy amerikai iskola 70 diákja jött, középiskolások, akik szintén ajándékot hoztak a gyerekeknek, jöttek magánszemélyek is, akik játékokat hoztak, szaloncukrot kaptunk nagyon sok helyről. Tehát a gyerekek, akik bent fekszenek -részben ez nagyon szomorú, mert jobb lenne, ha otthon feküdnének-, de nagyon sok ajándékot kapnak ebben az időszakban. Szórakoztatásuk, ajándékozásuk az biztosított. Időnként még jobban biztosított, mint otthon.


- Szenteste mivel készülnek? Lesz egy kis külön műsor?


- Nem, műsor nincs, a műsor én vagyok. Minden karácsony este tehát 24-én este 8 órakor bejövök és végigjárom az osztályokat és minden bent fekvő gyereknek, illetve dolgozónknak valami ajándékot viszek. Ez most már össze van készítve, részben a bentlévő gyerekek nagy részénél a szülők is bent vannak. Tehát együtt karácsonyoznak a betegágy mellett.


- Hány kis beteg marad itt bent erre a karácsonyi időszakra?

:
- Most is 80 körüli betegünk fog itt maradni, akik nem tudnak hazamenni, vagy azért mert olyan súlyos betegek, vagy ha nem is olyan súlyosak, de járóképtelenek, vagy pedig azért, mert messze laknak, tehát vidéken laknak és nincs értelme, vagy nem lehet megoldani, hogy karácsony estére hazamenjenek, de osztályaink azt is megcsinálják, hogy délután kettőkor hazaadják a gyereket és este 9-re, 10-re a szülők visszahozzák, hogy otthon tudja családi körben tölteni a karácsony estét és ennél több szabadidő pedig nem engedélyezhető, mert az állapota nem engedi meg a gyereknek.


- Minden osztályon van karácsonyfájuk, szaloncukruk?


- Természetesen minden osztály állít karácsonyfát, biztosítjuk hozzá a szaloncukrokat, és az osztályokon az ünnepségek is megvannak a gyerekeknek is, meg a dolgozóknak is. Tehát a dolgozók is köszöntik egymást, meg a gyerekekkel is foglalkoznak. Itt nem csak az ápolónők, hanem az osztályokon dolgozik óvónő, foglalkoztató, tehát akik a gyerekekkel foglalkoznak az ünnepre is felkészítik őket, illetve van olyan dolgozónk ,akinek az a feladata, hogy egész munkaidőben járja az osztályokat a gitárjával és a gyerekekkel együtt énekel. Természetesen a karácsonyi időszakban karácsonyi dalokat énekelnek együtt. Ez arra is jó, hogy ameddig a gyerek hazamegy, akkorra megtanítja neki a karácsonyi dalokat.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.