Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Minisztériumi évértékelők 2002. 12. 30.


Ilyenkor év végéhez közeledve mérleget vonnak a hivatalok és a magánszemélyek egyaránt. Kovács Olivér négy minisztérium vezetőjét is megkérdezte arról, mi jelentette a legnagyobb munkát az idén, és mire készülnek az egyes szaktárcák. Elsőként Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter válaszol a kérdésre.

- Mi volt a legnagyobb probléma, amivel a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak meg kellett birkóznia az elmúlt egy évben?

Kóródi Mária miniszter:
- A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2002-ben birkózott meg azzal a hatalmas dunai árvízzel, ami nagyon nagy mennyiségű vizet hozott, és amely víz az előttünk fekvő országokban nagyon-nagy tragédiához vezetett. A környezetvédelmi és vízügyi tárca munkatársaival, a vízügyes szakemberekkel, az önkormányzatok összefogásával sikerült megerősíteni a gátakat.


- Ha úgy tetszik, a magyar vízügyi szakemberek lehetséges, hogy azért teljesítettek olyan jól a dunai árvízkor, mert már edzésben voltak a tiszai árvizek miatt. A tiszai szakaszon, a dunaival ellentétben sok embernek a házát is elvitte az áradat. Ezek az emberek mostanra valamennyien fedél alá jutottak már?


- Tudomásom szerint, bár ez nem a tárca feladata, mindenki fedélhez jutott, amit pedig mi meg tudunk tenni, az az, hogy elkészítjük a Tisza olyan szabályozási tervét, az úgynevezett Vásárhelyi terv továbbfejlesztését, ami a következő időszakban barátságosabb együttélést biztosít a természet és az ember között.


- Nemcsak a természettel kell jóban lennünk ahhoz valószínűleg, hogy ezeket az árvizeket legyőzhessük, a környező országokkal is meg kell kötni a megfelelő szerződéseket. Nyilvánvalóan nem lehet a Tiszát csak Magyarországon szabályozni, az semmit nem ér.- Ez így van, éppen ezért működik a tiszai fórum, ami az öt tiszai ország árvízvédelmi fóruma. Éppen az elmúlt hetekben tartottuk meg azt a konferenciát, amely az összefogásról, az együttműködésről és a cselekvés irányairól, konkrétumairól kötött megállapodás.


- Mi volt a Belügyminisztériumnál a legnagyobb probléma az elmúlt egy évben?

Pál Tibor, államtitkár:
- A legnagyobb kihívás az újonnan megalakult kormány Belügyminisztériumának azt hiszem én az árvizet tudom említeni, akár a dunai árvizet, akár pedig a csereháti esőzések kapcsán kialakult helyzetet. Ami az igazi probléma volt, hogy az árvíz kapcsán fedél nélkül maradtakkal megfelelő kárenyhítési folyamaton végig kell menni, hogy most már az ünnepeket, vagy az újévet új házban, megfelelő környezetben tudják eltölteni.


- Mi van egyébként ezekkel az emberekkel, valamennyien új házban, vagy új lakásban laknak már?


- Új házban nem mindannyian laknak, új házba csak azok költözhettek, akik olyan károkat szenvedtek, hogy összedőlt az épületük, összedőlt a házuk. Vannak olyanok, ahol csak részleges károk vannak, és felújításra van szükség. Ott ezek a felújítási munkák elindultak.


- Az árvíz valóban nagy probléma lehetett, hiszen Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter, akivel az imént beszéltem, ő is ezt említette, ugyanakkor volt még egy olyan botrány, ami szintén nagy felháborodást keltett, immáron évek óta, ez pedig a martinsalakos házak ügye.


- Kicsit hasonlít az árvízhez, nagyon sokan vannak olyanok, akik martinsalakból építették a házukat, és ahogy ez az ügy megy előre, kiderült, hogy ez az építőanyag nem a legmegfelelőbb, a házak dőlnek szét és repedeznek. Ebben az évben 450 millió forintot biztosítottunk két megyében több településnek arra, hogy 50 olyan házat építsenek újjá, ahol martinsalakból építettek, a jövő évben pedig ugyanerre a feladatra másfélmilliárd forintot biztosítottunk.


- Összesen hány darab martinsalakból épült ház lehet az országban?


- Talán olyan 2000-2500 között van, ebből 1100 lakóház felmérése történt meg és ebből az említett 50 lakóház az, ami már életveszélyessé van nyilvánítva, de ahogy az idő megy előre, ez az építőanyag úgy dolgozik a falakban és egyre több repedés jelenik meg.


- Mekkora pénzt fog felemészteni az összes martinsalakos háznál a bent élőknek az elhelyezése, illetve mikor kerül erre sor, mikor lehet azt mondani, hogy ezt a problémát sikerült megoldani, több évtized?


- Készültek számítások és felmérések, öt-hatmilliárd forintról beszélnek ma. Látható, hogy ez egy több kormányzati cikluson áthúzódó problémát fog jelenteni.


- Mi volt a legnagyobb probléma, amivel ebben az évben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumánál találkoztak?

Kocsi László államtitkár:
- Isten igazából volt három-négy olyan kérdés, ami meglehetősen nehéz volt. Van két nagy nemzeti művészeti intézményünk, a Nemzeti Színház és az Opera, ahol történetesen vezetőváltás történt, és nem volt problémáktól mentes az ügy. A másik ilyen kérdés tulajdonképpen az örökségnek az átvétele, ami azt jelentette, hogy számos ügyben alapos és korrekt vizsgálódást kellett végeznünk, és volt egy nagyon ellentmondásos dolog, Faludy György lakásügye.


- Számomra úgy tűnik, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma itt év végén diadalt diadalra halmoz, elvégre megoldódott a Citadella terasz ügye, visszakerült a Munkácsy-trilógia, tehát úgy tűnik, mintha rendkívül sikeresen zárnák az évet.


- Nekem is úgy tűnik, hála Istennek, hogy az év végére számos dologban sikerült előre lépni.

- Meg lehet azt becsülni, hogy jövő évben mi lesz a legnagyobb probléma, amivel a tárcánál találkozni fognak?


- Sok munkát fog igényelni a mozgóképtörvény előkészítése. Ugyancsak munkát fog adni és alapos munkát az, hogy hogyan tudunk részt venni az adófizetők pénze fölötti felelősségteljes működéssel a Sorstalanság című film előkészítésében és később a megvalósításában.


- Mi volt a legnagyobb probléma ebben az esztendőben, amivel a Szociális és Egészségügyi Minisztériumnak szembe kellett néznie?

Kökény Mihály, a tárca államtitkára:
-- Amikor átvettük a kormányzást, nyáron, akkor rögtön szembe találtuk magunkat azzal a súlyos problémával, hogy ha nem egészítjük ki a gyógyszertámogatás előirányzatát, akkor bizony szeptember végére, októberre elfogy az előirányzat és emiatt még a nyáron közel 50 milliárd forinttal kellett a gyógyszer-támogatási kasszát kiegészíteni. De sajnos ugyanezt mondhatom a gyógyító előirányzatról is, hiszen annak a kiegészítésére is szükség volt. Talán emiatt is 2003-ban jóllehet sikerült egy 50 százalékos béremelést végrehajtani az ágazatban, de nem tudunk annyival előre lépni, amennyivel szeretnénk.


- Világszerte ismert tendencia az, hogy az egészségügy, a szociális ellátás mind nehezebben finanszírozható. Magyarországon mit várhatunk a jövőben, tűzoltás lesz évről évre, vagy pedig idővel sikerül majd előrelépni és építkezni?


- Azt vállalta a kormány, hogy a ciklus végére jelentős mértékig növeljük azt az összeget, ami közfinanszírozásban rendelkezésre áll az egészségügy szükségleteinek a kiegészítésére, hozzáteszem, hogy ugyanakkor az is szükséges, hogy ne egy változatlan szerkezetben használjuk fel a rendelkezésre álló forrásokat, hanem jobban vegyük figyelembe a lakosságnak a szükségleteit, tehát ha a társadalom idősödik és egyre több ember szorul szociális ellátásra, ápolásra idős korában, akkor az ezzel foglalkozó intézmények kapacitásai bővüljenek.


- Gyökeresen át kell Magyarországon alakítani az egészségügyi és a szociális ellátó rendszert?


- Fel kell gyorsítani ezeket a folyamatokat, egyrészt le kell dönteni azt a kínai falat, ami ma az egészségügyi és szociális ellátás között van, és szükséges az is, hogy a tervezés során a régiókban, a térségekben együttesen tervezzék meg a jövőben a szociális és egészségügyi ellátás fejlesztését.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.