Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Nem értik, mi az államfő kifogása 2003. 01. 03.


Az MSZP készen áll arra, hogy az országgyűlés rendkívüli ülésen tárgyalja meg azt a szociális törvénycsomagot, amelyet még a múlt héten küldött vissza a köztársasági elnök a parlamentnek.

A törvényjavaslatot változatlan formában kell az országgyűlés elé terjeszteni és azt sem látják szükségesnek, hogy a parlament változtasson a dokumentumon - így foglalta össze Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője képviselőcsoportja álláspontját a szociális törvénycsomagról. Mindezt azzal is indokolta, hogy az eddigi észrevételekből nem derült ki számukra, mi is valójában a probléma a kifogásolt paragrafusokkal. Mádl Ferenc köztársasági elnök kifogásai alapján a javaslatot megvizsgálva úgy látják, hogy az érintett egyházi intézmények megnyugtató finanszírozása szempontjából a szociális törvény nem visszalépést jelentene, hanem előrelépést és az egyházak és az állam közötti partneri viszony sem sérülne elfogadásával, sőt az önkormányzatok szintjén is bővülhetne az együttműködés.

Nem érné hátrány a törvénycsomag révén azt az 5200 embert sem, akikről egyházi szociális intézmények gondoskodnak - fejtette ki Lendvai Ildikó, viszont az ellenvetések miatt késve juthatnak kedvezményeikhez a rászorulók. Számukat mintegy millióra becsülte a frakcióvezető. Azt is sajnálatosnak tartotta, hogy a köztársasági elnök a hétfői parlamenti ülésnapon Medgyessy Péter kormányfővel és Szili Katalin házelnökkel találkozva más ügyben konzultálva nem beszélt a szociális törvénycsomaggal kapcsolatos kifogásairól, akkor pedig tisztázhatták volna a félreértéseket, mert a frakcióvezető asszony szerint minden bizonnyal csak erről lehet szó.

A tájékoztatón Vidorné Szabó Gyöngyi, a Szociális Bizottság tagja ismertette, miért is látják előnyösnek az egyházak számára a törvénycsomagot. Egyebek mellett azért, mert rögzíti, hogy az önkormányzatoknak milyen anyagi kondíciókat kell biztosítaniuk az egyházi intézmények számára, ha ők maguk nem akarnak gondoskodni az alapellátásról. Valószínűleg rendkívüli parlamenti ülést kell majd összehívni a törvényjavaslat újratárgyalására - mondta Lendvai Ildikó és hozzátette: szükségesnek látnák az egyházakkal való további egyeztetést, hiszen a házszabály értelmében lehetséges módosítási indítványt benyújtani a köztársasági elnök által kifogásolt paragrafusokkal kapcsolatban.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.