Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Aranyketrec 2003. 02. 02.


Egy elmeosztály életéről szól a Magyar Könyvklub által megjelentett Aranyketrec című kötet. A Benedek István tollából született könyv, csaknem ötven évvel ezelőtti megjelenésével szenzációszámba ment, nagy vihart kavart, és az íróját egy csapásra ismertté tette. Bár hosszú ideig nem ért meg újabb kiadást, mégis nemzedékek olvastak, tanultak belőle.

Benedek István, e furcsa, felkavaró könyv szerzője olyan orvos volt, aki egy nem mindennapi, vitatott és a maga korában nem támogatott pszichiátriai gyakorlat élményeiről, tapasztalatairól számolt be. Művészi erényekkel, élvezetes formában, de minden szépítés nélküli, valósághű képet festett arról a nehéz, küzdelmes munkáról, aminek az volt a célja, hogy az emberséges életmód és a szabadság megteremtésével gyógyítsa a lélek sérültjeit, a betegek emberi méltóságát visszaadja.

Az őszinte beszámolóból az olvasó megismerheti a skizofréneket, a hisztériásokat és az alkoholistákat, az elmegyógyászat elavult és több szempontból még ma is újszerűnek tűnő módszereit. Eközben tanúi lehetünk annak, hogy orvos és csapata a kis elmeosztály babonáival, az ápolók brutalitását tápláló előítéletekkel milyen merészen szembeszállt. Ahogy bepillantunk a lelki betegségek torztükrébe, óhatatlanul meglátjuk benne a „normálisok” fonák vonásait is. A szerző ugyanis arra késztet, hogy az „őrültek” világát ne tekintsük végletesen és véglegesen embertelennek, hiszen se jogunk, se okunk kiközösíteni a „normálisok” közül az elmebetegeket.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.