Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Kell a kel, ha bimbós 2003. 03. 06.


A téli időszakban fontos C-vitamin-forrást jelentő bimbóskel (vagy közismertebb nevén: kelbimbó) a káposztafélék nagy családjának egyik értékes tagja. Termesztése egyszerű, a növény jól bírja a fagyokat, különösen hó alatt kitűnően áttelel a szabadban. Fagymentes időben egész télen szedhető. A bimbók a hosszú torzsán növő kanál formájú levelek hónaljában fejlődnek, s leginkább kis káposztafejeknek néznek ki. A bimbóskel felhasználása sokrétű, készülhet belőle leves (pl. frankfurti), főzelék; párolva garnírung.

Télen főként, de az év további szakaszában is, nagy szükségünk van sok természetes vitaminra, az immunrendszer erősítésére, ebben a káposztafélék, így a bimbóskel is az élen jár. C-vitamin-tartalma igen magas (110-120 mg/100 g-ban). Összehasonlításképpen azonos mennyiségű citromban 60, karfiolban 70, káposztában 45 mg van. (A C-vitamin legfontosabb hatása: növeli a szervezet fertőzéssel szembeni ellenálló képességét, betegség után segíti a mielőbbi felépülést.) Főzzük tehát gyakran, de ne főzzük túl, mert akkor igazán finom – hát még ha sajtot is reszelünk a tetejére.

Gazdag az idegrendszert befolyásoló B-vitaminokban is (ezért nevezik egyesek „idegélelemnek”), ezek és a magas mangántartalom (0,3-0,4 mg/100 g) együtt olyan enzimek alapjai, melyek az agy és az idegpályák ellátásában központi szerepet játszanak. Nélkülözhetetlenek a koncentrálóképesség fenntartásában (erre is gondoljunk az iskolásoknál), javítják a kedélyállapotot, rugalmasságot. Átlagos körülmények között egy felnőtt napi B1-vitamin-szükséglete 1,3 mg. A bimbóskel 100 grammjában (10 dkg) 0,15 mg van, ezzel a legtöbb B1-vitamint tartalmazó zöldségek (kukorica, spárga, zöldborsó) közé tartozik.

A többi káposztaféléhez hasonlóan gazdag a rosttartalma, így aktiválja az emésztést. (Egészséges emésztőrendszer kell ahhoz, hogy immunrendszerünk ki tudja védeni a fertőzéseket.)
Magas káliumtartalma (400-450 mg/100 g) tisztítja a sejteket, vízteleníti és salaktalanítja a szervezetet. Antirákzöldségnek is mondják. A ráksejtek kialakulásának gátlását több beltartalmi anyag segíti, ismertebbek a C-, E-vitamin, szulfidok, fenolsavak, a ballasztanyagok. A káposztafélékben még bioaktív glukozinolátok (mustárolaj glikozid) is vannak. A bimbóskelben 3-4-szer több, mint a többi káposztában (2-4 ezer mikrog/kg). A rágásnál enzimek hatására a glukozinolátok elbomlanak, ezek a hasadási termékek segítenek megelőzni a tüdő-, máj-, bél- és a gyomorrákot. Az egyik ilyen lebomlási termék az indol, mely a hormonfüggő (pl. a mell-, a méh-) tumorok leküzdésében segít. Fontos, hogy e glukozinolátok folyamatosan jelen legyenek a vérkeringésben, és ha káros (rákkeltő) anyag kerül a szervezetbe, "munkába" tudjanak állni.
B6- és folsavtartalma a legújabb kutatások szerint hasznos az Alzheimer-kór megelőzésére, illetve lefolyásának lassítására. Az A-vitamin elővitaminját jelentő bétakarotin-tartalma kiemelkedő, a rák mellett főként a szembetegségek megelőzésében lehet szerepe (mondják mikrobavadásznak is). Megfázások, húgyúti fertőzések leküzdésében mutatható ki antibiotikus hatása.

A bimbóskel tehát bioaktív "egészségcsináló", amennyiben segít megelőzni a rákot, hatásos a fertőzések ellen, erősíti az immunrendszert, a koncentrálóképességet és a hajat, víztelenít, csökkenti a koleszterinszintet, megszünteti a székrekedést, tisztítja a gyomrot, szilárdítja a kötőszöveteket, aktiválja a vérképzést, hatásos a fáradtság ellen, javítja a kedélyállapotot; növeli a munkaképességet, simává teszi a bőrt.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.