Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Asztmadiéta: hal és gyümölcs 2003. 03. 10.


A fokozott gyümölcs- és halfogyasztás csökkentheti a gyermekkori asztma kialakulásának kockázatát - derül ki egy nemrég elkészült tanulmányból, melyet az Origo ismertet.

Bolgár kutatók hat közép- és kelet-európai ország, köztük hazánk több mint 20 ezer 7 és 11 év közötti gyermekén végeztek megfigyeléseket, hogy az étkezési szokások és az asztma összefüggéseit vizsgálják. A vizsgálat eredményei világos összefüggést mutattak: azok, akik havonta kevesebb, mint egy alkalommal ettek halat, illetve az átlagosnál kevesebb gyümölcsöt fogyasztottak nagyobb arányban küszködtek asztmatikus köhögéssel, visszatérő mellkasi sípolással, telente köhögéssel - áll a Thorax című folyóiratban megjelent tanulmányban.

A kutatók úgy vélik, a hal jótékony hatása valószínűleg a halolajban található omega-3 elnevezésű zsírsavnak köszönhető, amely gyulladáscsökkentő hatással bír. A zsírsavak a sejtek falainak összetevői, alkotóelemei, s nélkülözhetetlenek a test működésében, az oxigén felhasználásában, a sejtek működésének szabályozásában,- írja az Origo.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.