Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 21. kedd Ágnes

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  A főváros átgondolja a kórház-programját 2003. 04. 08.


Megtorpanhat a fővárosi kórház-összevonási program, miután a főváros és a megye a kormánnyal folytatott tárgyalásain megállapodott abban, hogy 2004-től régiónkban egészségügyi racionalizálási mintaprogramot hajtanak végre.

A napokban tárgyalt Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes és Fábry Béla, a Pest megyei közgyűlés alelnöke Győrfi Istvánnal, az egészségügyi kormány-meghatalmazottal. A tárgyalásokon a kormányképviselő felkérte az önkormányzati vezetőket arra: alakítsanak regionális egészségügyi tanácsot. – Ígéretet kaptunk arra, hogy a regionális egészségügyi átalakítás során mintarégió lesz a közép-magyarországi – állítja Ikvai-Szabó Imre, a főváros egészségügyi bizottságának vezetője.
A tárgyaláson a felek megállapodtak abban is, hogy a két önkormányzat felméri a régió egészségügyi kapacitását, majd ennek megfelelően készíti el átalakítási programját. – Amikor a főváros elkészítette egészségügyi cselekvési tervét, nem számolt azzal, hogy együttműködik majd Pest megyével – mondta lapunknak a szabaddemokrata politikus. (A terv elfogadásakor, 2002-ben, az ellenzék éppen ezt hiányolta a programból.) Ikvai szerint a programot nem függesztik fel, de átgondolják azt.
A fővárosi önkormányzat tavaly elfogadott, tizenöt évre szóló egészségügyi programja alapján kezdte meg a kórház-leépítéseket. A tervezet szerint a fővárost részekre osztanák, és mindegyik régiónak lenne egy-egy vezető kórháza (a Szent János, a Szent Imre, a Szent István, a Jahn Ferenc, a Bajcsy-Zsilinszky, az újpesti, a Péterfy Sándor Utcai és az Uzsoki Úti Kórház). A nyolc vezető kórház mellett működtetnének néhány szakosodott intézményt is.
Budapesten jelenleg negyvenhat kórház működik, ezeknek a felét a fővárosi önkormányzat tartja fenn.
Mint arról már beszámoltunk, az egészségügyi bizottság nemrégiben fogadta el Dél-Pest regionális járó-, aktív-, és krónikus betegellátása átalakításának koncepcióját, amely szerint a XVIII-XXI. és a XXIII. kerületek vezető kórháza a dél-pesti kórház lenne. Az elfogadott javaslat szerint a csepeli Weiss Manfréd Kórház az átalakítás után a Jahn Ferenc Kórház krónikus részlegeként működik majd.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.