Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 26. szerda Edina

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Egyelőre csak meghülés van, már várják a szalmonellát is 2003. 05. 20.


Köhögés, nátha, rövidebb ideig tartó láz, hasmenés. Jelenleg elsősorban ezekkel a tünetekkel jelentkeznek a budapestiek a házi orvosi rendelőkben. A doktorok azonban felkészültek arra is, hogy a nagy meleg beköszöntével megemelkedhet a szalmonellás, illetve a hasonló jellegű gyomor-bélrendszeren keresztül terjedő betegségek száma is.

Májustól egészen szeptemberig duplájára emelkedik a szalmonellás fertőzések száma Budapesten, mutatják az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat adatai. Míg például tavaly januárban mindössze 52 beteg jelentkezett hasonló tünetekkel, addig júliusban már 196 - válaszolta a Budapesti Nap érdeklődésére dr. Benya László, az ÁNTSZ fővárosi intézetének járványügyi főosztályvezetője. Ennek elsősorban az az oka, hogy az ételekben a nagy melegben gyorsabban szaporodnak a kórokozók. Amennyiben a konyhai munkálatok során valaki nem tartja be a higiénés előírásokat, például nem tisztítja meg a tojást, nem főzi, süti meg rendesen a baromfit, könnyen kaphat szalmonellafertőzést. Emellett a nyersanyagok tárolására is fokozott figyelmet kell fordítani. Még hűtőben sem szabad néhány napnál tovább tartani az ételeket. Kardinális kérdés nyáron az is, hogy a különböző táborokban, gyermek üdültetések során mennyire tudják betartani a higiénés feltételeket. A megfigyelések ugyanis azt mutatják, hogy a táboroztatás során az iskolások körében sokkal gyakoribb a különböző szájon át megkapható fertőzések aránya, mint a családi környezetben. A kirándulások során ugyanis nehezebb megfelelő körülményeket teremteni, mind a főzésre, mind pedig a tisztálkodásra – tette hozzá a főorvos. A szalmonella mellett a szakemberek a nyári időszakban a fővárosban találkoznak tífuszos betegekkel is, igaz lényegesen kisebb arányban, mint a szalmonellával. A hastífusz szintén élelmiszerekkel, ivóvízzel terjedő, súlyos tünetekkel magas lázzal, járó megbetegedés. A megfelelő higiénés feltételek betartásával ez is elkerülhető. Sokkal gyakrabban találkoznak a házi orvosok olyan fertőzésekkel, amelyek gyomorrontás-szerű tüneteket produkálnak. Ezek körülbelül 2-3 nap alatt elmúlnak.

A meleg időszak szintén egyik jellegzetes megbetegedése a torokgyulladás. Az elmúlt napokban főként a gyermekorvosok találkoztak hasonló panaszokkal. Dr. Nagy Éva elmondta, hogy sok gyermekkel itatnak hűtött üdítőt a szülők, ami igen káros. A lehűlt nyálkahártyán ugyanis könnyebben behatolnak a kórokozók és a gyermek már is köhög, fáj a torka. Problémát jelent az is, hogy a kisgyermekek gyakran isznak bele a strandok vizébe, amely hasmenéses, hányásos megbetegedést okozhat. A doktornő fontosnak tartja, hogy a gyermekeket a nagy melegben naponta többször is itassák meg a szülők, különben kiszáradhatnak. A folyadék azonban ne legyen szénsavval dúsított és cukrozott.

A felnőttek körében szintén előfordulnak meghűléses megbetegedések a nyári melegben. Ez elsősorban torokfájással, náthával, esetleg lázzal és hőemelkedéssel jár. Dr. Benya László mindenkit óvva int attól, hogy ezeket a jeleket összekeverje SARS tüneteivel. Az atípusos tüdőgyulladást ugyanis csak már beteg személytől lehet elkapni, Magyarországon jelenleg még nem találkoztak ilyen jellegű fertőzéssel. A megkérdezett családorvosok elsősorban a fiatalok körében tapasztalnak jelenleg meghűléseket.

Szintén a nyári időszakban kezd emelkedni az allergiás betegek száma is. A házi orvosok a napokban több olyan beteggel is találkoztak, akik már az allergia igen kellemetlen tüneteivel jelentkeztek a rendelőben.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.