Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Vércsoport és étkezés 2003. 05. 26.


Vannak, akik egészségesen étkeznek, mégis emésztési és súlyproblémáik vannak. Ennek az az oka, hogy ugyanarra az élelmiszerre nem azonos módon reagálnak az emberek, egy részüknek jót tesz, másoknak inkább árt. Van, akinek a vegetáriánus étrendtől olyan rossz lesz a közérzete, hogy felhagy a próbálkozással.

Az orvosok hosszú ideig kutatták, hogy az egészségesnek tartott élelmiszerek miért nem hasznosak mindenkinek. Sok-sok kísérlet után az ötvenes években egy amerikai orvos, James D’Adamo és fia fedezte fel ennek egyik lehetséges okát.

A vérben a vörösvérsejtek felszínén jellegzetes képződmények, úgynevezett antigének találhatók. Ezek olyan, a szervezet számára idegen anyagok, amelyek a szervezetbe kerülve ellenanyag képződését váltják ki. A vércsoport ezen antigének alapján állapítható meg, és A, B, AB lehet. Ha semmilyen antigén nem található a vörösvérsejt felszínén, akkor az illető 0-s vércsoportú.

Új kihívások

A kutatók szerint az ember ősének 0-s vércsoportja volt. Az evolúció során, ahogy az ember új életteret hódított meg, újfajta táplálékot talált, az emésztőrendszert, az immunrendszert is új feladatok elé állította. Mutációk során az eredeti 0-s vércsoportból alakult ki a másik három vércsoport, ez segített az új körülményekhez való alkalmazkodásban.Amire még hat
A vér összetétele állítólag tükrözi az illetô vérmérsékletét is.
A 0-s vércsoportúak intenzív érzelmi életet élnek, örökmozgók és nyughatatlanok. Nehezen tudnak uralkodni érzelmeiken.

Az A vércsoportúak lelkiismeretesek és kötelességtudók, mindent elvégeznek, amit megígérnek.
A B-sek sérülékeny lelki alkatúak, visszahúzódók. Nemcsak környezetükkel, hanem saját magukkal szemben is komoly elvárásokat fogalmaznak meg.

Az AB vércsoportúak érzelmileg gazdagok, áldozatkészek, ám nyugtalan természetuek. Nem könnyu kiismerni ôket, mert nincs igazán uralkodó jellemvonásuk. Érzéseik erôsen befolyásolják ôket, tetteiket is inkább az ösztönök, mint a józan ész irányítja.

A vércsoportantigének saját fehérvérsejtjeiket ugyan nem késztetik ellenanyag-képződésre, de más vércsoportú egyén keringésébe juttatva igen erős ellenanyag-termelést váltanak ki. Ezért van az, hogy ha például vérátömlesztésnél két különböző vércsoport érintkezésbe lép egymással, azonnal és közvetlenül heves antitestreakciók léphetnek fel.

Rendszerbe foglalva

A táplálkozás során megemésztett anyagok, szállítás közben találkoznak ezekkel az antigénekkel, és azokkal különböző reakciókba lépnek.

D'Adamo meghatározta betegei vércsoportját, és megfigyelte, hogy ugyanarra az élelmiszerre hogyan reagálnak. Később fia tovább folytatta a megfigyeléseket, és ezeket rendszerbe foglalta. Megállapításaik szerint az élelmiszerek három csoportba oszthatók. Olyanokra, melyeket az adott vércsoportú egyén nagyon jól hasznosít, ezek a kedvezőek. Vannak olyanok, amelyek károsak a szervezetre, és olyanok is, amelyeknek nincs különösebb hatása, semlegesek, ezek az étrend jó kiegészítői lehetnek.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.