Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 19. vasárnap Sára, Márió

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Egy nemzetközi orvostársaság ellenzi a belga és holland eutanáziagyakorlatot 2003. 05. 27.


A belga orvostársadalomban élénk visszhangot keltett, hogy az Orvosok Világtársasága (AMM) erélyesen elítélte az orvosilag elősegített halált, az eutanáziát engedélyező belga és holland törvényt, és felszólította a két ország orvosait, hogy tartózkodjanak gyakorlásától.

A 70 nemzeti orvosi kamarát egyesítő Orvosok Világtársasága Genfben tartott közgyűlésén a múlt héten határozatban szögezte le azt a mélységes meggyőződését, hogy "az eutanázia ellenkezik az orvosi gyakorlat erkölcsi alapelveivel". Megállapította, hogy az orvosilag elősegített aktív eutanázia gyakorlatát törvényesítették Hollandiában és Belgiumban, arra buzdítja az orvostársaságokat és az orvosokat, hogy tartózkodjanak az eutanázia gyakorlásától, akkor is, ha országuk törvénye erre felhatalmazást ad vagy mentesít a büntető eljárás alól. A közgyűlés által elfogadott másik határozat kimondja, hogy "az erkölcsi kötelességek már definíciójuknál fogva előbbre valók a törvényi kötelességeknél és ha a törvény ellentmond az orvosi etikának, az etikai kötelesség előbbre való a törvényes kötelességnél".

Ezek a határozatok mintegy válaszolnak a belga orvosi kamara március 22-én kelt állásfoglalására, amely épp fordítva úgy vélekedett, hogy etika dolgában a törvény élvez elsőbbséget a szakmai etikával szemben. A belga testület állásfoglalása úgy fogalmazott, hogy "amikor ilyen törvény egy demokratikus országban keletkezik és tiszteletben tartja minden orvos lelkiismereti szabadságát, létezését nem lehet figyelmen kívül hagyni. Következésképp a kamara nem ajánlhat a törvényekkel ellenkező magatartási szabályokat vagy határozatokat".

Ez az állásfoglalás azonban heves ellenvéleményeket keltett a belga orvostársadalomban. André Wynen, aki egyben az AMM tiszteletbeli főtitkára, élesen elítélte a belga törvényt arra hivatkozva, hogy az sérti az orvosok lelkiismeretét, leginkább azzal, hogy hétköznapi dologgá teszi az eutanáziát. Wynen azt is felvetette, hogy a belga orvosi kamara állásfoglalása nem szabályos körülmények között született meg.

Vele szemben Jean-Pierre Joset, a belga orvosi kamara alelnöke úgy vélekedett, hogy a Genfben összeült közgyűlés nem ismerte a belga törvény részleteit, ezért szinte reflexszerű ellenszenvvel utasította el már az eutanázia szót is. Szerinte az is rendben volt, hogy a belga orvosi kamara nem tartott szavazást állásfoglalása kiadása előtt, hanem egy hosszas vitában elhangzott véleményeket foglalt össze. Joset arra is hivatkozott sajtónyilatkozataiban, hogy az etika nem abszolút és változhatatlan, hanem időben és térben alakuló fogalom. Személy szerint ő sem rokonszenvezett a belga törvénnyel, de sok orvos igényelte ezt, mert védelmet kerestek az esetleges bűnvádi eljárással szemben. Rámutatott, hogy egyes újabb keletű törvények kérdésessé tették az orvosok sokáig féltékenyen őrzött egyéni hatásköri felsőbbségét az igazságszolgáltatással szemben. Szerinte most a kollektív felelősség kerül előtérbe, ami egyszerűen társadalmi jelenség.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.