Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 27. hétfő Angelika

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Minden hatodik magyar érintett 2003. 05. 28.


Közel negyedmillió olyan depressziós él hazánkban, aki nem kér orvosi segítséget. Ez részben annak köszönhető, hogy az egészségügyben a pszichiátria az egyik legkevésbé megbecsült terület. A legtöbb esetben a depresszió gyógyszeresen kezelhető, ami gazdasági szempontból is elgondolkodtató: nemzetközi felmérés szerint huszonháromszor többe kerül a nem kezelt betegség, mint az orvosi ápolás.

Leszázalékolás, munkanélküliség, alkoholizmus, drogfüggőség, öngyilkosság. Pár fogalom azok közül, amely azokat a depressziósokat fenyegeti, akik nem kapnak időben orvosi segítséget. A társadalom a szenvedélybetegeket sok esetben megbélyegzi és kirekeszti. Ugyanúgy, mint a szakma képviselőit is. - Vidéken szinte egyáltalán nincs tekintélye a szakmának, az egészségügyön belül pedig a legkevésbé megbecsült területek egyike a pszichiátria. Rendre azt halljuk: beszélgetni egy beteggel mindenki tud - hangzott el a depresszió magyarországi helyzetéről készült tanulmánykötetet bemutatóján.
Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a szív- és érrendszeri betegségek után leginkább a depresszió károsítja a munkaképességet és az életminőséget. A legfrissebb nemzetközi felmérés kimutatta, hogy a nem kezelt depresszió költségvonzata huszonháromszorosa a kezelt depressziós betegekének - mondta el Tringer László, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Az Egyesült Államokban 1980-ban a depressziós betegek kezelésére közel kétmilliárd dollárt fordítottak, míg a nem kezelt depressziósok kiesése a munkaerőpiacról ennek hétszeresére, 14 milliárd dollárra rúgott. Tíz évvel később már csak háromszoros volt ez az arány, amit azzal magyaráztak, hogy sokat fejlődött a depresszió felismerésének aránya.

Magyarországon 2001-ben több mint 130 ezer depresszióst tartottak nyilván, nagy részük munkaképtelen. Nálunk még mindig kevesen fordulnak orvoshoz, és az is jellemző, hogy az orvosok csupán a betegek felét sem ismerik fel. A legdöbbenetesebb, hogy a magyar felnőttek több mint 15 százaléka életében legalább egyszer átesik depresszión, ami az esetek többségében hat-nyolc hónapig is eltart.

Magyarországon a legtöbb depressziós az ország délkeleti részén él, s a legtöbb öngyilkosság is ebben a régióban történik. A legkevésbé a nyugat-dunántúli megyék érintettek.
A depressziót számos szakértő az öngyilkosság előszobájának tartja. A világon évente 800 ezren követnek el öngyilkosságot, a WHO adatai szerint ez az adat 2020-ra átlépheti az másfélmilliót, mi azt jelenti majd, hogy minden huszadik percben önkezével vet véget valaki az életének.
Magyarország 1979 és 1981 között világelső volt az öngyilkosságban, azóta viszont javult a helyzet, 35 százalékkal kevesebben követnek el öngyilkosságot. Ennek ellenére hazánkban a százezer lakosra jutó öngyilkosságok száma még mindig másfélszer több, mint Ausztriában. Az öngyilkosok életkorát tekintve kiemelkedően magas a 65 év felettiek aránya.

Szakemberek szerint a "javulás" a depresszió korai felismerésének és kezelésének köszönhető, ezért is lenne fontos a pszichiátriai szakma elismertsége.

Az öngyilkosok hatvan-hetven százaléka ugyanis depressziós, a súlyos betegek közül majdnem minden harmadik öngyilkos lesz.

Komoly összefüggés van az alkoholizmus és a depresszió között is. Ez azért különösen nagy probléma, mert Magyarországon az alkoholisták számát 600-800 ezerre becsülik, mégis csak tíz százalékukat kezelik.

Tringer László szerint a depresszió olyan betegség, amely kimutatható biokémiai elváltozásokat okoz az emberi idegrendszerben, s ezt az orvos kétséget kizáróan diagnosztizálhatja és gyógyíthatja. A depresszió nem azonos a rossz társadalmi és szociális viszonyok által kiváltott kellemetlen közérzettel. A depresszió megfelelő gyógyszerrel tökéletesen kezelhető, a korszerű készítmények hatása már egy hét alatt észlelhető. Az viszont nem ilyen üdvözítő, hogy az utóbbi két évben folyamatosan csökkent a depressziósokat is kezelő pszichiáterek száma. Jelenleg kevesebb mint nyolcszázan praktizálnak, pedig a Pszichiátriai Szakmai Kollégium szerint ötven százalékkal több, azaz 1200 szakemberre volna szükség.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.